1970’li yılların başı Rahmetli babam Kurtuluş Caddesi Devrane Karşısında Bakkal.

Dükkanın tek çırağı benim. Sabah güneş doğmadan üst kattaki evimizden bakkala iniyorum. Babam Tekel’e, Gazeteleri almaya, Cirit Fırını’na kasa ile ekmek almaya bazı günlerde de hal’e sebze meyve almaya gidiyor. O zamanlar bakkallara servis yoktu.

Okul zamanı okuluma gider tekrar dükkâna dönerdim yatsı ezanına kadar çıraklık devam ederdi. Gazete bayisi olduğumuz için tüm gazeteleri ilk ben okurdum. Bizim bakkal dükkânı o zaman siyasilerin en önemli kulis yeriydi.

Okuldan çıkan öğretmenler işten çıkan memurlar işçiler mutlaka bakkala uğrardı. O dönemin ilkokul müfettişleri toplumda saygı gören aydın kişilerdi. Her akşam mutlaka bakkala gelir geç saatlere kadar güncel konuları konuşurlardı. Rahmetlik babam Cumhuriyet Halk Partiliydi ama Adalet Partililerinde durak yeriydi dükkân.

Çok saygılı seviyeli sohbetler olurdu. Milletvekili olmak isteyen memurlar mutlaka babama uğrar fikir alırlardı. Bir gün Ankara’dan Afyonkarahisar’da tanınmayan bir profesör milletvekili adaylığı için gelmiş. Geldiğinde dükkân baya kalabalık oturacak yer yok.

Bu profesörü üzerine boş pamuktan çuval koyduğumuz yağ tenekesine oturttuk. Koskoca profesör o zamanlar sık görülen bir şahsiyet değil. Kimi şeker çuvalı üzerine kimi un çuvalı üzerine oturuyor. Sohbet koyu…

İlerleyen saatlerde dükkan biraz tenhalaştı babam milletvekili adayına taktik veriyor. Partide önseçim var ve hocamızı kimse tanımıyor.

“Yarın en güçlü adayın yanına gideceğiz kendine yakın olan partililerin sana da oy vermesini isteyeceğiz. Güçlü adaylar kendini zorlayacak adayların çok oy almasını istemez rakipleri yerine sana oy verdirirler”

Bu taktik o dönem tutmuştu. Hiç tanınmayan aday sürpriz oy almıştı. Milletvekili olamadı ama bürokraside önemli görevler aldı. Şimdiki aday adayları da bu taktiği uygulayabilir.

***

En dinamik aday adayları bu seçimde İYİ Parti’de sıralama yapmak epey zor olacaktı. Dün parti genel merkezinin aldığı kararla sadece delege ve yöneticilerin değil tüm parti üyelerinin katılacağı bir önseçim yapılacak. 1 veya 2 Nisan günü sandıklar konacak parti üyeleri en az üç en fazla altı aday adayının ismini işaretleyecek. Genel merkezde bu sonuçlara göre sıralama yaparsa bu dönem sancısız atlatılır.

Aday adayları şampiyonlar ligi gibi yoksa liste yapmak çok zor. Tabii AK Parti’nin yaptığı gibi önseçim yapıp sandıklar Ankara’da gizli açılırsa sıkıntı yaratır.

***

Tüm partilerde aday adaylık süresi doldu İYİ Parti dışında sürpriz aday adayı yok. MHP’den beklenmiyordu ama AK Parti aday adayları gerçekten hayal kırıklığı. Her dönemin adayları ve zorlama mevcut yönetimden adaylar.

İş genel merkezin atayacağı popüler adaya kaldı. Genel merkezin atayacağı Veysel Eroğlu olursa o da bir başka hayal kırıklığı.

***

Afyonkarahisar’da gençler ve kadınlar bu seçimde siyasette aktif görünüyor.

CHP’de Anıl Halis Akar, Ak Parti’de Ethem Karahan, İYİ Parti’de Havva Satılmış aday adayları. Ayrıca Buğra Sarper Seçen ’de İYİ Parti İtalya temsilcisi.

Gençler demişken Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüseyin Baş seçime girecek en genç lider. Konuşmaları ve saygılı tavırları takdir topluyor.

Latifeleri de beni güldürüyor. CHP ile yaptığı görüşmeyi anlatırken “Heyetler arası gülüştük” demesi de beni güldürdü. Eskiden siyasette nezaket vardı latife vardı şimdi bunlar yok maalesef.

***

Hafta başında yazdığım yazıda CHP Milletvekili Burcu Köksal’a evladı üzerinden yapılan tehdidi yazmıştım. Yazının çıktığı gün babası emekli öğretmen İsmail Palalı’nın ölüm haberini aldık. Allah gani gani rahmet eylesin. İlk ve son defa ölümünden iki gün önce konuşmuştuk çok üzüldüm…