Pazar günü İYİ Parti’de temayül yoklaması vardı. Uzun süre takip ettim hatta iftar saatini unutmuşum eşimin “Hala gelmiyor musun?” telefonu ile aklım başıma geldi.

Öncelikle İl Yönetimini tebrik etmek gerekiyor. Merkez İlçe Seçim Kurulu’nun alacağı tüm önlemleri almışlar. Alfabetik sırayla 5 sandıktan oluşan bir liste hazırlamışlar. Sandık ismi anons edildikçe o sandıkta oy kullanacak 5 kişi içeri alındı. Tüm aday adayları ve bir gözlemcileri sandıkların karşısına oturarak oylamayı takip ettiler. Avukat Gönül Ar Güngör tecrübesi ile birkaç uyarıda bulundu. Oy pusulaları kanuni boyutta ve hologramlı olarak basılmış. Oy kabinlerinde oyunu kullanan sandık başkanına mührü veriyor sıradaki üye mührü alıp oy kullanmaya gidiyor. Her üye 1 den 6’ya kadar aday seçebiliyor.

Oylamanın son 10 dakikasında heyecan biraz arttı. Oy kullanmayı son ana bırakanlar ve aday adaylarının özel araçları ile getirdikleri üyeler biraz ortamı gerdi. Burada “Hükümet Kadın” filmindeki sahne aklıma geldi. Bir güvenlik amiri duruma el koydu ve ortam sakinleşti. Üniversite sınavındaki son dakika kapıdan girme heyecanı yaşandı. Kapı kapandı içeride görevli hariç kimseyi bırakmadılar. Daha sonra gazeteci olarak içeri girdik.

Sandıkların karşısında aday adayları ve gözlemcileri olduğu halde sandıklar açılmaya başladı. Bir sandıktan atılan imza sayısından iki fazla zarf çıktı. Sanırım oy kullanan üye imza atmadan gitmiş. Rastgele iki zarf orada yakıldı. Ortamı biraz duman sardı sandık başkanları sık sık duman ve kokunun yanan zarflardan geldiğini herhangi bir tehlike olmadığını anons etti.

Oy sayımından sonra tutanaklar tutuldu, asma kattaki il Sekreteri Tevfik Sarı, Abdullah Umurhan, Ömer Halis Yılmaz ve Seçim Kurulu Başkanı Serdar Dündar’ın başında bulunduğu bilgisayar ve yazıcının olduğu masaya getirildi. Merkezdeki 5 sandık ve ilçelerdeki sandık tutanakları buraya getirilerek bilgisayara girildi. Girişler tekrar tekrar kontrol edildi. Bir ara İl Başkanı Muhammet Mısırlıoğlu buraya geldi bana “aman abi buradan ayrılma sana herkes güvenir” dedi. Sonlara doğru iftar için ayrılmak zorunda kaldım. İftardan sonra döndüm işlem bitmiş listeler açıklanmıştı.

Dikkatim çeken durumlara gelince.

Mustafa Enis Arabacı ekibi profesyonel çalışan bir ekip. Arabacı’da sık sık yanlarına gelerek kontrol etti çalışmaları. Her ilçeye ve merkeze personel görevlendirmişler sonuçlar anında basın danışmanının bilgisayarına işlendi. Bizlerde birçok sonucu buradan öğrenmiş olduk.

Hakan Şeref Olgun’un ekibinde karmaşa hâkimdi. Olgun sandıklar açılırken ortadan kayboldu. Durumlar netleşmeye başlayınca Olgun;

 “Saza niye gelmedin

Söze niye gelmedin

Gündüz belli işin var

Gece niye gelmedin

Üç gün dedin, beş gün dedin

Aylar oldu gelmedin” türküsünü söyleyerek yanımıza geldi. Biraz detone olsa da keyfi yerindeydi.

Mustafa Enis Arabacı, kısa zamanda çalışarak ikinci olmasına rağmen pek mutlu değildi sonuçlardan.

Saffet Acar, Başkan gün boyu hiç görünmedi. Memleketi Dinar’dan takip etti. Üçüncü sırayı da temayülde kaptı.

Bazı oy pusulalarından tek adaya oy çıktı. Onların ismini açıklamayacağım planlı bir oy tercihi olmuş.

Ayrıca bazı pusulalarda güçlü adayların yanına rakipleri olmayan adayların isimleri yazılarak üç adaya mühür basılmış. Bu da taktiksel oy kullanımı oluyor

Gelelim sonuçların analizine…

Birinci sıradaki Hakan Şeref Olgun, en yüksek oyu sırası ile Çay’dan 343, Sandıklı’dan 203 oy, Emirdağ’dan 182 Oy almış.

İkinci sıradaki Mustafa Enis Arabacı, Şuhut’tan 207, Merkez 3 no’lu sandıktan 191, Sandıklı’dan 162 Oy almış.

Üçüncü sıradaki Saffet Acar, Dinar’dan 288, Başmakçı’dan 119, Merkez 3 no’lu sandıktan 90, Merkez 1 no’lu sandıktan 71 oy almış.

Dördüncü sıradaki Okşan Ulusoy Efe, Sandıklı’dan 251, Şuhut’tan 161, Başmakçı’dan 90 oy almış.

Beşinci sıradaki Gönül Ar Güngör, Merkez 3 no’lu sandıktan 106, Merkez 1 no’lu sandıktan 93, Merkez 2 no’lu ve Sultandağı’ndan 87 şer oy almış.

Altıncı Sıradaki İbrahim Acar, Dinar’dan 142, Çay’dan 126, Bolvadin’den 77 oy almış.

Diğerleri sırasıyla yedinci Münir Pehlivanoğlu en yüksek oyu Merkez 3 no’lu sandıktan, Sekizinci Sabahat Demircigediği Emirdağ’dan, dokuzuncu Nilgün Seçen Merkez 1 no’nu sandıktan, onuncu Havva Satılmış Merkez 3 no’lu sandıktan, on birinci Mustafa Baştuğ Sandıklı’dan, on ikinci Mehmet İnkaya Merkez 3 no’lu sandıktan, on üçüncü Kemal Dere Bolvadin’ den, on dördüncü Nur Pektaş Bolvadin’den, on beşinci Rabia Özkınık Bayat’tan, on altıncı Müjdat Kayayerli Çay’dan, on yedinci Ömer Eryeşil Şuhut’tan, on sekizinci Bayram Demir Şuhut’tan, on dokuzuncu Haşmet Mesut Özsoy Bolvadin’den ve yirminci Uygur Temizer Çay’dan en yüksek oyu aldılar.

Oylamalarda genelde hemşericilik öne çıkmış. Dinar’da Saffet Acar kendisiyle aynı soyadı taşıyan ancak akraba olmayan İbrahim Acar’a fark atmış.

Seçim çalışmalarını en renkli siması Şuhut’lu Bayram Demir oldu. Sosyal medyayı çok iyi kullandı. Beni her paylaşımda etiketleyerek profilimi doldurdu.

Bir de Nilgün Seçen seçilseydi meclisin en renkli vekili olurdu.

Toplam 13607 oydan hiç bir oy pusulası geçersiz olmadı bu da İYİ Parti seçmeninin bilinçli oy kullandığının göstergesiydi.

Katılım oranı da oldukça yüksekti.