“Gönül gitti kalıbın hayrını gör.”

İYİ Parti’nin kaderi, kuruluşundan itibaren iki defa seçime girdi ikisinde de kendi adayını gösteremedi.2023 seçimlerinde İYİ Parti Afyonkarahisar’da ilk defa kendi partililerinden aday gösterebilecek.

Milletvekili seçimlerinde Demokrat Parti Genel Başkanı hemşerimiz Gültekin Uysal’ı aday gösterdi. Bunun sebebi İYİ Parti’nin seçimlere girmesini engellemek için AK Parti YSK marifetiyle elinden geleni yapıyordu. İşte bu dönemde Gültekin Uysal Meral Akşener’e Demokrat Parti listelerinden aday çıkartabilirsiniz teklifini yapıyor. Bu elde var bir. İYİ Parti seçime girebilmek için tüm şartları yerine getiriyor ancak YSK kararını sürekli geciktiriyor. Üyeler bir türlü toplanamıyor. En son Pazartesi son gün YSK’nın artık karar vermesi bekleniyor. Ancak çıkacak karar belirsizliğini koruyor. Bu arada İYİ Parti’den CHP’ye bir heyet gidiyor. Seçimlere kesin girebilmeleri için mecliste bulunan milletvekilleri yanına CHP’den de 15 milletvekilinin İYİ Parti’ye geçerek gurup kurulması öneriliyor. Bu öneriyi Kemal Kılıçdaroğlu hemen kabul ediyor. Kısa sürede mecliste gurup kuruluyor ve YSK’ya bildiriliyor. YSK’da hemen toplanıp gurup kurmadan da seçime girmesi anlamında bir karar alıyor. Günlerdir karar alamayan YSK hemen kararını alıyor. Bu durum tabii ki demokrasi tarihimize de bir kara leke olarak geçiyor. İYİ Parti kendi adına seçime giriyor Gültekin Uysal’da memleketi Afyonkarahisar’dan aday gösteriliyor. İYİ Parti girdiği ilk seçimde Afyonkarahisar’dan bir milletvekili çıkarıyor. Daha sonra Gültekin Uysal kendi partisine geçiyor.

***

İYİ Parti’nin macerası burada bitmiyor daha sonra yapılacak olan Belediye Başkanlığı seçimlerinde de bir başka macera yaşanıyor. Seçimlerde daha önce AK Parti’den milletvekilliği yapmış Mahmut Koçak’ın İYİ Parti’den Belediye Başkanı Adayı olacağı söylentileri kulislerde konuşuluyor. Mahmut Koçak seçimlere üç ay kala şehrin en işlek yerine bir seçim bürosu açıyor. Büroda parti bayrağı veya amblemi yok sadece kendisinin resimleri ve pankartları var. Aday belirleme sürecinde AK Parti’den aday olmak için uğraş veriyor. Parti üyelerinden imza toplayıp genel merkeze gönderiyor. Çeşitli temaslarda bulunuyor ancak beklediği ilgiyi görmüyor. AK Parti’den disiplin kuruluna verilerek çıkartılmasının sebebi Recep Tayyip Erdoğan ve zamanın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkında ağır eleştirilerde bulunmasıydı. Erdoğan tekrar partiye gelmesine izin vermiyor. Mahmut Koçak’ta mecburen İYİ Parti’ye gelerek aday oluyor. İYİ Parti’ye tek aday adaylığı için başvuran İrfan Sepin içinde hoş bir durum olmadı tabii. Bu arada da zaman daralıyordu. Mahmut Koçak meclis üye adaylarının bir kısmında kendisi belirleyerek partiden bağımsız bir çalışma yürüttü. Ankara’dan getirdiği bir ekibi vardı.

Eşim bu seçim dönemlerinde Kadın Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısıydı. Ben de eş durumundan dolayı tüm faaliyetlerin içindeydim. Zaman zaman uyarılarda bulunuyorduk ama Mahmut Koçak kimseyi dinlemiyordu. Mesela 60’a yakın proje açıkladı. Bu projeleri Ankara’dan bir şirket hazırlıyordu. Her hafta beş altı proje açıklanıyor bunlar gündem olmadan bir beş altı daha proje açıklanıyordu. Projelerin hepsi değerliydi ama bunları anlatacak vakit yoktu. Ben İl Başkanına bir kaç büyük proje açıklasın bunları işleyelim zaman daralıyor dedim. Mahmut Koçak’a söyledik ama kabul görmedi.

Bence ikinci büyük hatası Kanal 3’deki Mehmet Emin Güzbey’le yaptığı programdı. Program öncesi yapılan çalışmada bizim halkımız haksızlığa uğrayanı destekler ama abartırsan seni aciz duruma düşürür dedim. Program baştan sona iddialara cevap vermesi ve sosyal medyada yapılan hakaretlerin iftiraların anlatılmasıyla geçti. Güçlü bir aday profili çizemedi. Yapacağı işleri çok az zamanda anlatmaya çalıştı. Bizlerde kanalın önünde deyim yerindeyse buz tuttuk.

Ayrıca Ak Parti iktidarda olmanın avantajını her alanda kullandı. Açılış töreni adı altında Cumhurbaşkanı Afyonkarahisar’a geldi. Sözde devlet töreni bahanesi ile İYİ Parti ve MHP Bayrakları Mahmut Koçak ve Fatih Çetinkaya’nın afişleri emniyet gözetiminde toplatıldı. AK Parti bayrakları ve Mehmet Zeybek afişlerinin yanına Cumhurbaşkanının resimleri de asıldı. Bunlar seçim yasaklarına kadar kaldırılmadı. Hüseyin Sümer İlkokulu yanındaki binaya asılı olan dev boyuttaki Mahmut Koçak afişleri indirildi. Tam karşısında Mehmet Zeybek’in müteahhit olarak yaptığı inşaata asılan dev boyuttaki afişleri kaldırılmadı.

Bu kadar hatalara ve haksızlıklara rağmen az bir farkla seçimi kaybetti. Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi YSK muhalefet adaylarının hiçbir itirazını kabul etmedi. Oysa 240 sandığa yeniden sayılması için itiraz yapılmıştı. Sandıklardan alınan ıslak imzalı tutanaklarla seçim kurulunun girdiği sonuçlarda farklılıklar vardı. Sonuçlar belli olduktan sonra da İYİ Parti binası önüne AK Parti’li MHP’li vatandaşlar araçlarla gelip bağırarak tahrik etmeye çalıştılar. Bina önündeki İYİ Partilileri polis zorla içeri sokmaya çalıştı. Bizlerde polise yardımcı olduk. Kapı önünde sadece ben kaldım gelenleri içeriye girmeye ikna ettik. Polis şefine gece bir süreliğine caddeyi trafiğe kapatalım ilerleyen saatlerde daha sıkıntılı şeyler olabilir dedim. Amirlerine sordular kabul etmediğini söylediler. Geç saatlere kadar tahrikler polis gözetiminde devam etti. Allah’tan İYİ Partililer sağduyulu davrandı.

Tüm bunları neden yazıyorum en azından kayda geçsin. Yıllar sonra insanlar bu günleri doğru tahlil etsin.

***

Gelelim bu günlere…

Mahmut Koçak seçim sonrası deyim yerindeyse partiden koptu. Kendi meclis üyeleri ve ekibi ile partiden ayrı çalıştı. İYİ Parti teşkilatının rahmetli Eral Gümüş zamanında Erkmen’de kahvaltılı toplantısı vardı. Aynı gün aynı saatte Mahmut Koçak Belediye Meclisi üyeleri ile gene Erkmen’de toplantı yapmıştı. Meclis üyelerinin hiç birisi Parti toplantısına gelmemişti. Bu bir güç gösterisiydi. O gün anlamıştım Mahmut Koçak’ın İYİ Parti’de kalma niyeti yoktu. Bunun dışında sadece il başkanlığı seçiminde önce Mevlüt Varol’a destek verip son gün desteğini çekerek kongre delegeliği karşılığında Muhammet Mısırlıoğlu’nu desteklemişti. Bundan sonra da partiden tamamen koptu. Sosyal medyada parti adını kullanmıyor hiçbir toplantı ve kongreye katılmıyordu. Rahmetli Müftü dedem “gönül gitti kalıbın hayrını gör” derdi. Aynen öyle.

Mahmut Koçak milletvekilliği için partilerden teklif bekledi. AK Parti anket çalışmalarında Mahmut Koçak’ı sordu ama aday adayı olması için bir ışık vermedi. İYİ Parti’de boş bıraktığı alana iki güçlü aday talip olunca Mahmut Koçak’ın akordu bozuldu. Bir taktik uygulayarak en kritik zamanda istifa edip bir satranç hamlesi yaptı. Sanırım hamlede tutmadı. Mahmut Koçak siyasi kariyerine bence burada son verdi. Bundan sonra gideceği hiçbir partide aidiyet gösteremez. Kadroya giremez yedek oyuncu olur.

AK Parti kazanacak listeye koysa morali bozuk seçmeni sandığa bile gitmez. Deva Gelecek ve Demokrat Parti’nin Mümtaz akıncı gibi bir seçenekleri varken orada da kazanacak yer bulamaz.

Mahmut Koçak bu günlerde sahur sonrası Twittlerle taktikler uyguluyor. En son attığı paylaşımda “Güç ve para siyaseti, hizmet ve ahlak siyasetini boğmak hatta yok etmek istiyor.” yazmış. Burada Olgun ve Arabacı’ya gönderme yapıyor.

Mahmut Koçak’ın Afyon’daki ofisine aylardır temizlikçi gelmiyor. Sanırım seçim sonuna kadar da Mahmut Koçak Afyon’a gelmeyecek. Bir başka seçime kadar güç toplayacak.

Seçimlere kadar sık sık kulisleri perde arkalarını yazacağım siz takipte kalın.