Siyasette en kritik hafta sonunu yaşıyoruz.

Partilerin milletvekili aday listeleri en son Pazartesi gün YSK’ya verilecek ve netleşecek. MHP Pazartesi’yi beklemedi Perşembe gecesi adaylarını açıkladı. Listenin sürprizi Aziz Aslan ve Ersan Özgür’ün listeye girememesiydi. Liste Mehmet Taytak, Yücel Genç, Mehmet Emre Demiral, Hakan Çolpan, İsmail Aydoğuş ve Mustafa Güllü’den oluşuyor. Önceki yazılarımda belirttiğim gibi Aziz Aslan’ın son saatlerde Ankara’ya gitmesi sistemin kapanmasına rağmen tekrar açılarak aday adaylığının kabul edilmesi bir şeylere işaret mi demiştim. Mehmet Taytak başka şehirlerde değerlendirilir, Aziz liste başı olur diye tahmin etmiştim. Birkaç gün önce Aziz Aslan ekibi ile birlikte MHP İl Başkanlığını ziyaret etmişti. Bu ziyarette Mehmet Kocacan, Aziz Aslan’a mesafeli davrandı. Gerçi Kocacan bu gülerde Mehmet Taytak’ la da iyi geçinemiyor. Basına servis edilen fotoğraflarda Başkanın, Aziz Aslan’ı hoş karşılamadığı görünüyordu. Aldığım bilgiye göre görüşme resmi bir ortamda olmuş fazla sürmemiş. Neticede Mehmet Taytak genel başkana yakınlığını kullanarak Aziz Aslan’ı liste dışı bıraktırdı. Bu konu burada bitmez bunu yorumları seçimlere kadar sürer.

Ersan Özgür’de daha önceden yazdığım gibi kariyerinde ilerlemek için gündem oluşturmak istiyordu. Daha önceki adaylığından sonra TBMM  Kamu Denetçiliği Uzmanı kadrosunu bine yakın adayın arasından aldı. Bu aday adaylığı ona ne getirir bekleyip göreceğiz. Tabii bu arada MHP ve Cumhur İttifakının seçimlerden başarılı çıkması gerekiyor.

*

MHP’nin listelerini erken açıklaması İYİ Parti’de kartların yeniden karılmasına neden oldu. Afyonkarahisar’da AK Parti 2, İYİ Parti 2, CHP 1 milletvekili kazanır hesapları yapılıyordu. Altıncı milletvekilinin AK Parti İle liste yaparsa MHP alır gözüyle bakılıyordu. Şimdi İYİ Parti’nin 3 milletvekili alabilmek için MHP seçmeninin tercih edeceği MHP eski yöneticisi Avukat Gönül Ar Güngör’ü üçüncü sıraya koyması bekleniyor. Türkiye genelinde İYİ Parti, MHP seçmenine yönelik adayları koyacak. Peki bu durumda Afyonkarahisar İYİ Parti listesi nasıl oluşur? Benim kulislerden aldığım bilgilere göre; Saffet Acar birinci, Mustafa Enis Arabacı ikinci, Gönül Ar Güngör üçüncü, Hakan Şeref Olgun dördüncü sırada olur. Daha bir ay önce Hakan Şeref Olgun Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ettiğinde orada sormuştum. O zaman da İYİ Parti üç milletvekilliği kesin diyordu. Hakan Beye “Meral Hanım size Afyonkarahisar’da üç milletvekili kesin diyorsunuz seni dördüncü sıraya koyalım derse ne dersiniz” demişti. Böyle bir soru beklemiyordu biraz duraksadı normal politikacıların vereceği cevabı verdi. “Genel başkanım nerede görev verirse onu yaparım” durum oraya doğru gidiyor. Bunun sebebini adaylar belli olduktan sonra uzunca yorumlarım. Şimdilik vakit dar.

*

Bu arada Deva, Gelecek, Saadet ve Demokrat parti ülke genelinde CHP listelerinden seçime girilecek. Yeni seçim yasası partileri buna zorladı. Aslında MHP’de AK Parti listelerinden girecekti ama Devlet Bahçeli bir kumar oynadı. Millet İttifakı partileri Ankara’da parti genel merkezlerindeler. Başkanlarla sık sık görüşüyorum. Afyon’da CHP ikinci sırası için aday belirlemeye çalışıyorlar. Zaman zaman oy oranlarını veya parti kuruluş tarihlerini ortaya koyarak kendi partilerinden olması gerektiğini söylüyorlar. Deva Parti’sinden aday adayı olan Anayasa Mahkemesi üyesi Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Mümtaz Akıncı en yakın aday görünüyor. Devlet tecrübesi ve yönetimin devralınması sonrası yapılacak çalışmalara da büyük katkısı olacaktır. Mümtaz Hocamla da sık sık görüşüp siyasi analizler yapıyoruz.

*

Bir önceki yazımda Mahmut Koçak analizi yapmıştım. Yazı çok ses getirdi. Genelde olumlu eleştiriler aldım. Afyon dışında bir okuyucum “Gönül gitti kalıbın hayrını gör” sözü atasözü olarak yazılmalı dedi. Bilgilerle ilgili olumsuz bir cevap gelmedi. Bu yazıyı siyasi bir analiz olarak yazdım. Yaşanan fakat toplumun bilmediği olayları aktardım. En azından tarihe geçsin istedim. İnşallah Mahmut Beyde olumlu karşılamıştır. Çünkü benim hiç kimseyi üzmeye niyetim yok.

Gelelim Mahmut Koçak’la ilgili flaş son dakika bilgilerine. Mahmut Koçak İYİ Parti’de istifa etmeden önce Afyonkarahisar’daki kendine yakın akil adamları Ankara’ya iftar yemeğine davet ediyor. Davetlilerin mazeretlerden dolayı bu davet yapılamıyor. İstifa sonrası Millet İttifakı bileşenlerinin ortak adayı olmak için kulisler yapıyor. Ama Mümtaz Akıncı faktörü bunu engelliyor. Şimdi Mahmut Koçak Bağımsız milletvekilliği adaylığı için çalışma yapıyor.

Sıkı durun bomba patlıyor…

Salı günü Anakara’ da bir toplantıya katılacak Çarşamba günüde Afyonkarahisar’a ofisine gelecek. Bu geliş şaşalı mı olacak sessiz mi olacak. Bu Salı günkü tanıtım toplantısına ve diğer partilerin adaylarının açıklanmasına bağlı.