Mahmut Koçak & Saffet Acar

Günlerdir dile getirilen Saffet Acar’ın adaylıktan çekilme iddiası gerçekleşti. Saffet Başkan biraz daha konuyu yumuşatmak için “ Feragat ettim” dese de bu bir adaylıktan istifa talebidir. Feragat kelime anlamı olarak hakkından kendi isteği ile vazgeçme, hakkını bir başkasına bırakma.

İYİ Parti’yi kuruluşundan itibaren yakından izliyorum. Bu konuyu da yakından takip ettim. En son yazımda İYİ Parti’de bugün keyifler biraz kaçabilir demiştim. Ve maalesef keyifler biraz kaçtı. Saffet Acar’ın Meral Akşener’den Çarşamba günü için randevu aldığını yazmıştım. Temayül yoklamasında güçlü aday adayları arasında üçüncü sırayı almıştı. Ancak bunu yeterli görmemiş Genel Merkezin tasarrufu ile daha üst sıralarda değerlendirileceğini bekliyordu. Son güne kadarda bu beklenti hepimizde vardı. Ancak son gün gündemin yoğunluğu nedeniyle Meral Hanım listeler üzerinde fazla tasarruf yapmadı birkaç il hariç temayül yoklamalarından çıkan sonucu listelere taşıdı. Listelerin açıklandığı gün Saffet Acar memnuniyetsizliğini bildirerek adaylığından feragat edeceğini söyledi. Bizler ilk hayal kırıklığı ile bunu söylediğini birkaç gün sonra kabulleneceğini düşünüyorduk. Ancak daha önce yazdığım gibi parti içi muhalefet boş durmadı ve Saffet Başkanı tahrik etmeye devam etti.

Meral Akşener’in çok güvendiği abi diye hitap ettiği Saffet Acar’ı kırmak istemeyeceğini biliyordum. İçeride neler konuşuldu haberimiz yok. Ancak Saffet Başkanı Genel Merkez’de vazgeçirmek için çok uğraşıldı ama Başkan vazgeçmedi. Bana aktardığı kadarı ile seni seçimden sonra başka yerde değerlendirelim diyerek talebini kabul etmiş. Saffet Başkana bu durumda İYİ Parti’nin Afyon’da moral üstünlüğünü kaybedeceğini söyledim. Dinar ve çevre ilçelerinin, beldelerinin kendisine güvendiğini bunun bir kayıp olacağını aktardım. Saffet Acar, “Kendim aday gibi diğer adaylarla birlikte sahada çalışacağım seçmenlerimi ikna edeceğim” dedi. Bu durumun partinin başarısı ile birlikte kendi siyasi kariyerine ve seçim sonuçlarına olumsuz etki edeceğini düşünüyorum. Seçimde alınacak olumsuz bir sonuç partililer tarafından Saffet Acar’a fatura edilecektir.

Şimdi Saffet Acar İlçe Seçim Kurulu’na feragat dilekçesini verecek kurul partiye tebliğ edecek Parti üçüncü sıra için yeni bir isimi kurula bildirecek. İYİ Parti şimdi resmi tebligat yapıldığında temayül listesinden bir sıra kaydırılacak, bu durumda Okşan Ulusoy Efe 3., Gönül Ar Güngör 4., kabul ederse Münir Pehlivanoğlu 6. sıra olacak.

***

Bu seçimin sandıklar açılmadan iki kaybedeni oldu. Birisi Saffet Acar diğeri Mahmut Koçak. Bu büyük strateji hataları yapması beklenmeyen iki usta siyasetçi. Bu durum Saffet Başkanın bundan sonraki siyasi hayatında hep önüne konulacak. Mahmut Koçak demişken planlarının tutmadığı görülüyor. Salı günü yapılan AK Parti Milletvekili Adayları Tanıtım Toplantısına katılması bekleniyordu. Misafir tribünlerinde dahi görülmedi. Sadece özel dostluğu olan Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altıok’u oğlu ile birlikte makamında ziyaret etti. Ak Parti ile tek teması bu görünüyor. Tedaviye gelen vatandaşlarla rutin fotoğrafları paylaşmanın dışında bir faaliyeti yok. Afyonkarahisar’daki bürosunda da temizlik yapılmadı gelen giden yok şimdilik. Sadece sosyal medyada rutin paylaşımlar yapıyor. Bir defa Cumhur İttifakı’nın söylemi olan “İktidara geldiklerinde Kılıçdaroğlu Öcalan’ı serbest bırakacak” iddiasını sorgulayan paylaşım yaptı. Ortalama siyasi zekâsı olan birisi bunun koskoca bir palavra olduğunu bilir. Buna kendisinin de inanmadığını adım gibi biliyorum. Ancak AK Parti üst düzey yetkililerinden bir yakınlık göremeyince gündeme gelmek için bir arayışta olduğunu tahmin ediyorum.

Milletvekili adaylığı olmazsa Belediye Başkanı adaylığı sözü verildiği iddiası da pek güçlü değil. Öyle bir talebi olsa da mevcut Belediye Başkanı Mehmet Zeybek partide hala güçlü. Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl çok emek verdiği milletvekili adaylığından sonuç alamadı. Şimdi trol hesapları ve trol sayfalarına Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı adaylığı ile ilgili paylaşımlar yaptırıyor. AK Parti’de Belediye Başkanı Adaylığı kırık hava eşliğinde sandalye kapma oyununa benziyor. Adaylar hem oyununu oynuyor hem de yan gözle koltuğu takip ediyor. “Oynayışın sallanışın, Bulanışın ırlanışın, Deletdi beni aman aman, Kül etdi beni…”Bu oyunun en zayıf oyuncusu da Mahmut Koçak. Tekrar yazayım sandıklar açılmadan bu seçimin iki kaybedeni var. Saffet Acar ve Mahmut Koçak.

***

Bu seçim adayların iyi performans göstermesinden değil rakiplerinin çok büyük hatalar yapmasından dolayı seçimin galibi ortaya çıkacak. Ayrıca vatandaşa kendini doğru ifade edebilen adaylar daha şanslı olacak. Aylar önce yazdığım gibi Cumhuriyet  tarihinin en kirli seçimi olacak demiştim. Gerçekten öyle en fazla dezenformasyon yalan haber yapılan seçim. Devletin kanalı benimde 34 yıl 9 ay çalıştığım TRT en büyük dezenformasyonu yapıyor. TRT Türkü nedeniyle arada saat başı haberleri dinliyorum. Acemice hazırlanmış fakat vatandaşa kırk kere tekrarlayınca kafa karışıklığı yaratacak metinler okunuyor. Mesela “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu Kandil’den emir alıyor dedi” diyor. Haberlerin devamında “Kılıçdaroğlu bugün hava çok güzel dedi” diyor. İddiaların iftiraların cevabını yayınlamıyor. Bu durum yerelde ve genelde AK Parti’ye yakın medyanın tutumu. Muhalefet partilerine tavsiyem halkın bilgisizliğini hafife almayın kendinizi çok iyi anlatın.

***

Gelelim liderlerin seçim vaatlerine. Kılıçdaroğlu nokta atışlarla iktidarı zor durumda bırakmaya devam ediyor. EYT konusunda 3 bin 600 ek gösterge konusunda hükümeti adım atmaya zorladı. Vatandaşta muhalefetin etkisiyle bu konuya el atıldığı düşüncesi hakim. Son günlerdeki Kurban Bayramında emekliye 15 bin TL ikramiye konusu Fahrettin Altun’u panikletti. En son Kılıçdaroğlu’nun mülakatı kaldıracağız sözünden iki saat sonra Erdoğan’ında mülakatı kaldıracağız vaadi bunun en son örneği oldu. Birde bunu “Doğru adımlarla yola devam” toplantısında dile getirmesi insanlara güler misin ağlar mısın dedirtti. İnsanlar “madem doğru adım bu yıllardır niye kaldırmadınız”diyor. Bu mülakattan mağdur olanlar bir parti kurup seçime girse birinci parti olur. Her evde bir veya birkaç mağdur var. Buna AK Parti seçmeni dahil. Sadece AK Parti içindeki beyaz Türkler bu mülakatları çok kolay geçtiler. Milli Eğitim’deki liyakatsizliğin ve başarısızlığın en büyük sebebi de bu mülakatlardır. Gerçi Kamu Sen’in bunu dile getirmekten vazgeçmesi gerçeği değiştirmiyor.

***

Evet gündem baş döndürücü. Seçimlere kadar uykusuz kalacağız bu belli oldu.

Bu arada şunu hatırlatayım İnternet Sitemizde yayınlanan haber ve köşe yazılarının altına yorum kutusu açıldı haberiniz olsun. Burada yapacağınız olumlu veya olumsuz yorumlarınız bizim için değerlidir.

Şimdilik hoşça kalın.