Benim bir merakım var şehrimizde yapılan mitinglerde miting alanının krokisini çıkartarak ne kadar izleyici olduğunu yaklaşık olarak belirlerim.

En son Salı günü ilimizde yapılan AK Parti mitinginin krokisini çıkardım.

Bundan önceki miting 2022 yılının Ağutos ayında Zafer Meydanı’nda yapıldı. Bu miting için Zafer Meydanı’ndaki yeni yapılmış olan süs havuzu yıkıldı. Bir daha da yenisi yapılmadı. O mitingte yaklaşık 3 bin 491 metrekare yer güvenlik şeridi ile kapatıldı. Bu tür hesaplarda genelde çok yoğun olmayan topluluklarda metrekareye üç kişi hesaplanır. Bu mitingde AK Parti yetkilileri her ne kadar 50 bin kişi açıklasa da bu hesaba göre yaklaşık 10 bin izleyici olduğu ortaya çıkıyor.

Gelelim Salı günki mitingin izleyici bölümünün alanına. İzleyici bölümü Zafer Müzesi önünden başlıyor kavşağa kadar devam ediyor. Kavşağında yaklaşık yarısı dolu ve kürsüye kadar kademeli olarak yoğunluk artarak devam ediyor. Bu bölüm uydu haritasından ölçüldüğünde yaklaşık 2 bin 518 metrekare. Bu mitingde de ortalama yoğunluğu metrekareye 3 kişi olarak hesaplarsak toplam 7 bin 554 izleyici görünüyor.

Siyaseti yakından takip edenler bilir eskiden mitinglerin kürsüsü büyük postanenin önüne konur kavşağa kadar izleyici olurdu. Hatta Zafer Anıtı Parkı’da dolardı. Bu alan yaklaşık 6 bin 500 metrekare civarında ve yaklaşık 20 bin 000 izleyici alıyor.

AK Parti güçlü zamanında bu alanı dolduruyordu ve altı milletvekili çıkartıyordu. Yıllar geçtikçe AK Parti’nin izleyici sayısı ile birlikte vekil sayısı da üçe kadar düştü. 2023 seçimlerinde de muhtemelen düşüş bekleniyor. 2022’de 2023’e 10 bin’den 7 bin 500’e düşmesi de bunun göstergesi gibi.

Miting saatlerinde Eskişehir’den İstanbul’a Yüksek Hızlı Trenle seyahat ediyordum. Cep telefonlarından A Haber ve TRT Haber’den mitingi canlı takip ettim. Zaman zaman sahadaki gazeteci arkadaşlarımdan ve muhabirlerimizden bilgiler aldım. Bir ara kendimi o kadar kaptırmışım diğer yolculardan uyarı aldım. İki kulağımda iki ayrı kulaklık varken ses tonumu ayarlayamamışım. Neyse yolculardan özür diledim konuyu tatlıya bağladık.

Afyonkarahisar’da şimdiye kadar yapılan en coşkusuz AK Parti mitingiydi. Bu durum Erdoğan’ın konuşmalarına da yansıdı. Yeni bir hikaye yok her gün ekranlarda yaptığı konuşmanın tekrarı oldu. İnsanlar artık bunları ezberledi. Afyonkarahisar ile ilgili bahsettiği tek farklı konu Başmakçı yumurta üreticilerine kuş gribi telefleri için 250 milyon TL ödeme yapılması sözü oldu. Ben o gün açılışını yaptığı Yeni Müze’den bahsetmesini bekliyordum. Müzenin yapılış hikayesi ve yüksek maliyeti sanırım konuyu açmaması için yeterli sebepti. On seneden daha fazla zaman öncesinde atılan Yeni Müze temeli atılırken zamanın Kültür Bakanı Ertuğrul Günay bu zemine müze yapılır mı bunun yerini kim seçti diye yetkililere tabiri caizse fırça atmıştı. Müze inşaatında hep sıkıntılar yaşandı. İki üç defa müteahhit bıraktı ihalesi yeniden yapıldı. Ne hikmetse inşaatı bırakan müteahhit tekrar tekrar bu ihaleyi daha çok rakamlarla aldı. Buradaki iddia müteahhit değişik şirketler kurarak bu ihaleleri alıyor.  Bu güne geldiğimizde yeni müze toplam 350 milyona mal oluyor. Bu sebeple meydanda bu konuyu açmamış olabilir.

Beklediğim gibi Ankara- Afyonkarahisar- İzmir Yüksek Hızlı Tren inşaatından hiç söz etmedi. Geçtiğimiz aylardaki ray döşeme açılışını da unutmuşa benziyor. Ayrıca buna bağlı olarak AFRAY Projesi de bir başka bahara kalmış görünüyor. Bu bahar Kılıçdaroğlu’nun bahsettiği bahar mı bilmiyoruz.

Milletvekili adayları anons edilirken de izleyiciler de coşku yoktu sadece Ethem Karahan alkışı biraz daha fazla aldı. Parti tabanının listeye tepkisi burada da kendini gösterdi.

Odak Gazetesi’nin acar muhabirlerinin özel haberine göre Erdoğan milletvekili adayları kürsüye çağrıldığında Afyon’un beş milletvekili yok muydu? diye sormuş. Ayrıca Recep Tayyip Erdoğan “buraya uçakla kolayca geldim bizden önce Afyonkarahisar’da havalanı yoktu” dedi. Aslında Erdoğan’ın uçağının indiği havaalanı 1967’den itibaren sivil uçuşlara da açık Askeri Havaalanıydı. AK Parti’nin Belediye Başkanlığı seçimlerindeki en önemli vaadi de bu havaalanının tekrar sivil uçuşlara açılması idi. Hatta seçimin kaderini değiştirdiğini iddia edenler de var. Havaalanı sivil uçuşlara açılamadı buna alternatif yapılan Kütahya Zafer Havaalanı da AK Parti karnesine zayıf not olarak yazıldı.

Yani özetle AK Parti’nin artık yeni bir hikayesi yok.

*

Miting günü merak edilen diğer bir konu da İYİ Parti’den istifa ederek AK Parti’ye geçen eski belediye başkan adayı Mahmut Koçak’ın kürsüye çıkıp çıkmayacağı konusuydu. Kulislerde Erdoğan’dan önce konuşma yapacağı ve kendine Erdoğan tarafından parti rozeti takılacağı söyleniyordu. Bunların hiçbiri olmadı Koçak kürsü önünde tabiri caizse tek başına bekledi. Akşamüzeri basına bir fotoğraf servis edildi Mahmut Koçak ve Recep Tayyip Erdoğan sanırım miting alanına girerken ayaküstü tokalaşmışlar. Aralarında geçen diyalog nedir bilinmiyor. Koçak yalnızları oynamaya devam ediyor. Koçak o gün akşam Ankara’ya geri döndü Perşembe günü (Bugün) tekrar Afyonkarahisar’a gelecek. Geldiğinde seçim çalışması yapacak mı orası muamma…

*

Bir önceki yazımda Saffet Acar ile ilgili yazım nedeniyle olumlu olumsuz birçok tepki aldım. Olumsuz tepkiler biraz daha güçlüydü. Gazeteciliğim eleştirildi telefon görüşmesi gibi kişisel bilgilerin açıklanmasının etik olmadığı söylendi.

Ben öncelikle bir gazeteciyim benim görevim kamuoyunu doğru bilgilendirmek. O yazıyı yazarken üç saatten fazla telefon görüşmesi yaptım. Avukat, mimar ve siyasetçilerle görüştüm. Belediye kanununun uzunca bir bölümünü okudum. Kısacası büyük emeklerle bu yazılar ortaya çıkıyor. Hamdolsun beş yıllık gazetecilik hayatımda hiç tekzip almadım. Bu hiç almayacağım anlamına da gelmez ama almamak için büyük gayret sarf ediyorum.

*

Aslında bugün bayramla ilgili güzel bir yazı yazmayı planlamıştım. Gündem o kadar yoğun ki o yazıya yoğunlaşamadım. Bu bayramı nasip olursa İstanbul’da çocuklarımla birlikte geçireceğim. Uzun zamandır İstanbul’da Ramazan’ı yaşamak istiyordum bir kaç gün nasip oldu.

Buradan tüm okuyucularımın ve Türk İslam aleminin bayramını kutluyorum.

Afyonlu deyişiyle Rabbim yılına gününe kedersiz eriştirsin.

Amin.