Bugün Afyonkarahisar’da Kılıçdaroğlu, Karamollaoğlu ve hemşerimiz Uysal’ın ortak yaptığı miting vardı.

Otopark sıkıntısı olur diye alana minibüsle gitmek istedim.

Karayolları kavşağında adeta trafik durmuştu. Dolmuştan inerek alana kadar yürüdüm. Kaldırımlarda normal günden daha az bir yoğunluk vardı. Miting nedeniyle işi olmayanlar sokağa çıkmamış sanırım. Sanat okulu önüne vardığımda benim indiğim dolmuş bana yetişebildi. Buradan sonra yaya yoğunluğu arttı. Saat 12:00 civarında alana ulaştım.

İzleyici alanı bir önceki AK Parti mitingi için çevrilen alandan biraz daha büyüktü. Kürsü önünden başlayan koruma alanı ve kavşağa kadar uzuyordu. Bu alan 3 bin 539 metrekare.

Bunun dışında daha önceki mitingde Ramazan çadırlarının olduğu bölgede yaklaşık bin 79 metrekareye yerleşen izleyici vardı.

Ayrıca daha önceki mitingde güvenlik nedeniyle izleyici alınmayan Zafer Anıtı ve merdivenlerine de biraz tartışmalı olsa da izleyici alındı. Burada da yaklaşık 278 metrekarelik alan oluştu.

Toplam izleyici alanı yaklaşık 4 bin 896 metrekare bunu daha önce de yaptığımız gibi üç ile çarpıyoruz. Yaklaşık 14 bin 688 izleyici yapıyor. Şimdi buna mutlaka itiraz edenler de olacaktır. Ben matematikle konuşurum. Matematik yalan söylemez.

Bir önceki AK Parti mitinginde aynı hesapla 7 bin 500 kişi vardı. Bu sonuca göre Bu miting onu ikiye katlamış görünüyor.

Mitingin en güzel ayrıntısı AK Parti seçim ofisi önünde halka bardakta su dağıtılmasıydı. Bu siyasette görmek istediğimiz hareketlerdi devamı gelir inşallah.

Kılıçdaroğlu konuşmasını yaparken basın bölümünden ayrılarak Telekom arkasından Oruçoğlu İşhanı önünden ve Valilik önünden bir tur yaparak alan dışındaki izleyicilerinde nabzını tuttum. Buralarda genelde meraklı izleyiciler olur ancak onlarında topluluğun heyecanına katıldığını gördüm. Kavşak bölümünde konuşma sonuna doğru bir azalma görüldü.

Liderlerin kürsüye çıkması ile alandaki coşku biraz daha arttı. İlk kürsüye çıkan Gültekin Uysal deneyimli siyasetçiler gibi toplumu coşturdu. En önemli cümlesi “Biz mevsimlik milliyetçi değiliz her zaman her yerde milliyetçiyiz” sözü akıllarda kaldı. Ayrıca bu vatanın tekbir çakıl taşına helal getirmeden gelecek nesillere bırakacağız sözü de önemliydi.”Bizde Eski Yeni Türkiye yok Türkiye Cumhuriyeti var.” “Tahriklere tacizlere aldırmada bu ülkeye hizmet etmeye devam edeceğiz” diğer sözleriydi.

İkinci olarak Temel Karamollaoğlu kürsüye çıktı. Aynı coşku ile konuşmasını yaptı. “Sadece mutlu bir azınlığa değil tüm Türkiye’ye hizmet edeceğiz.” “Doğru zamanda doğru adama ihtiyaç var. Bu doğru adamda Sayın Kılıçtaroğlu’dur. Ülkeyi bu hale getirenlerden çözüm bekleyemezsiniz.” “Ecevit ve Erbakan koalisyonunda Afyonkarahisar’a kazandırdığımız eserleri tekrar kazandıracağız.” “Biz iktidara geldiğimizde kimse çekinmesin ilk davayı Erdoğan’a açacağız. Hesabı ondan soracağız.” sözleri konuşmasının özetiydi.

Son olarak Kılıçdaroğlu kürsüye çıktı. Kılıçdaroğlu özetle “Afyonkarahisar’daki 42 bin genç seçmenin oyuna talibiz. Onlar için mülakatı kaldıracağız sınavı kazananlar iş sahibi olacak. Taşeron işçiler buraya gelecekti izin vermediler iktidara geldiğimiz de söz veriyorum Taşeron işçilerin tamamı kadroya geçecek. Kentsel dönüşümde fakirin fukaranın hakkını yedirmeyeceğiz. Onları ödeyebilecekleri şartlarda ev sahibi yapacağız. CHP Afyonkarahisar’ da belediyeyi kazandığında ilk yapacağımız iş adaletli kentsel dönüşüm.”dedi.

***

Miting gençlik yıllarımızdaki Karaoğlan Bülent Ecevit mitinglerini hatırlattı bana. CHP bu coşkuyu yakalamış. İzleyicilerde çoğunluk gençlerdeydi ve dinamikti. AK Parti’nin ilk yıllarda ki mitingleri de bu coşku ile yapılıyordu. AK Parti’nin 20 binleri bulan izleyicileri olurdu. Demirel geldiğinde meydan dolar taşardı.

Bugünlük bu kadar yetiştirebildim önümüzdeki yazımda İstanbul izlenimleri ile bu mitingin geniş analizini yapacağım.

Şimdilik hoşça kalın.