Lüften çıkmayın

Tüm dünyayı etkisi altına alan ülkemizde de etkisini hızlı bir şekilde hissetrmeye başlayan koronavirüs ile ilgili hükümet elinden geldiği kadar önlemlerini had safhada almaya devam ediyor.

Lakin; bir çok vatandaşımız ise bu alınlan önlemlere uymamakta kararlı. Çoğunlukla yaşlı kesimde görülen ve ölümlerin 60 yaş üzeri olduğu bu salgına karşı yaşlı vatandaşlarımızın kurallara her zamankinden daha fazla uyması gerekmektedir. Cumartesi günü izin günüm nedeniyle hanemizin ihtiyaçlarını karşılamak için markete çıktım. Ambaryolu üzerinde birkaç alışveriş merkezine uğramam gerekiyordu.

Emin olun o kadar çok insan sokaklarday dı ki inanamazsınız. Bunların içerisinde çoğunluğu da yaşlı kesimdendi. Ya lütfen evinizden çıkmayın. Bir ihtiyacınız var ise torunlarınız, çocuklarınız alsın. Kiminiz kimseniz yok ise arayın Polisi, Zabıtayı evinize kadar getirsin. Şu hassas dönemi en az hasarla atlatmak zorundayız.

Daha önce asparağas sandığım ülkemizde yaşanan olay maalesef ki ilimizde de yaşandı. Sağlık Müdürlüğü ekipleri Umreden gelen vatandaşları telefonla arayıp evde olup olmadıklarını soruyor. İlimiz de bir beldede umreden yeni gelen bir vatandaşı arayan Sağlık Müdürlüğü yetkilileri soruyor;

-Teyzecim evden dışarıyı çıkmıyorsunuz değil mi?

Emin olun duyunca inanmak istemedim. Teyzemizin cevabı;

-Yok kızım evdeyim dışarıya çıkmıyorum. Evde komşularım var mevlüt okutuyorum.

Bu şehrimizde yaşanmış bir olay. Asparagas filan da değil. Ben hacı teyzeler, hacı amcalar. Ne diyorlar;

-Evden dışarıya çıkmayın, ziyarete gitmeyin, ziyaretçi kabul etmeyin.

Lütfen artık dinleyin söylenenleri. Kendinizi düşünmüyor olabilirsiniz ama ya karşınızda ki.

Ne yapıyormuşuz Umreden gelen her yaştaki vatandaşımız, 14 gün boyunca evden dışarıya çıkmıyoruz, misafirliğe gitmiyor, misafir kabul etmiyoruz.

Dün itibariyle köşe yazımı aldığım saate kadar ölü sayısı 21 vaka sayısı ise 947 ulaşmıştı. Bu sayıda her geçen dakika artmaktadır.

 

Koronavirüs salgınına yönelik olarak;

1.Sokağa çıkma yasağı derhal ilan edilmeli ve hassasiyetle uygulanmalı.

2.Test sayısı ilave personel takviyesi ile günde 15-20 bin civarında yapılmalı.

3.Sağlık alanındaki tüm okulların son sınıfları mücadeleye ivedilikle dahil edilmeli.

4.Emekli sağlık personeli göreve çağrılmalı.

5.Ülkeye araç ve şahıs girişleri durdurulmalı.

6.Çin,Güney Kore ve Almanya ayrıntılı incelenerek deneyimleri ivedilikle uygulanmalı.

8.Virüsle mücadeleye katkı sağlamak, hastaneleri takviye etmek, yeni hastanelerde görevlendirmek ve mobil test timleri oluşturmak maksadıyla en az 20 bin kişiyi işe başlatmak,

9.Sağlık alanında kadrosuz çalışanları kadroya almak ve tüm sağlık personelinin moral motivasyonunu yükseltici tedbirleri geliştirmek ve sürdürmek.

10.Alış verişlerde miktar sınırlaması getirilerek ,panik havası ve stokçuluğu önlemek ve her türlü denetimi artırmak.

11.Vatandaşlarımızın doğalgaz, elektrik ve su paralarının 3 ay ertelenmesi ve taksitlendirilmesi.

12.İnternet ortamında virüsle mücadelede alanında satışlar çok yakından takip edilmelidir, denetimler artırılmalıdır.

13.Tespit edilen vak'a ve meydana gelen ölümlerin yerlerinin açıklanarak o bölgede vatandaşlarımızın bilincini ve alınabilecek lokal ilave tedbirleri artırmak mutlaka sağlanmalıdır.

Salgınlar ve afetlerle mücadele eğitimi ve hazırlıkları konusunda ,tüm bakanlıklar önceden tatbikatları yapılarak daha da geliştirilmeli ve bu çalışmalar düzenli olarak il bazında devlet denetleme kurulunca denetlenmelidir.

Bilinçsiz, sorumsuz insanların yürütülen mücadeleyi olumsuz etkilemesine izin verilmemeli, virüsle mücadele de başarıya ulaşılması sorumsuz insanların sorumsuz davranışlarıyla aylarca hepimizin sıkıntı yaşamasına yol açması kesinlikle engellenmelidir.

Gün artık kural tanımayanlara hoşgörü günü değildir. Şimdiye kadar yapılanları daha da geliştirerek bu savaştan da topyekün mücadele ile galip çıkacağımız umudunu yeşertme günüdür.