Resmi açılışı yapılamayan müze

Dünyanın 6. Türkiye’nin ilk yumurta müzesi olma özelliğini taşıyan İsmail Kumartaşlı Yumurta ve Sanatları Müzesi Afyonkarahisar’da sizleri bekliyor

Türkiye’nin ilk Yumurta Sanatları Merkezi’nde, hem farklı türlerden hayvanların yumurtaları hem de sanat eseri haline getirilmiş yumurtalar sergilenmekte

Türkiye’nin önemli yumurta üretim merkezlerinden olan Afyonkarahisar’daki merkez, bu alanda dünyanın 6’ncı, Türkiye’nin ise ilk sergi merkezi. Bir müze konseptinde düzenlenen Afyonkarahisar Yumurta Sanatları Merkezi Türkiye’de bir ilk olup sektörel tanıtım merkezi yönü ile de ortaya çıkmakta.

Yumurta ve yumurta sanatları konseptiyle kurulan merkezde Türkiye’nin 22 şehrindeki 37 üreticiden 240 farklı ırktan yumurtaları ve 9 şehirden 10 yumurta eserleri ustasının da yumurta sanatlarıyla ilgili eserleri sergilenmekte.

Yaklaşık 100 civarında sanat eserine dönüşmüş yumurta ve köpek balığından caretta carettaya kadar vahşi yaşamdan birçok hayvanın yumurtasının da bulunduğu merkezde 240 farklı yumurtalayan türden gerçek yumurta numuneleri ve Türk Tavukçuluk ve Yumurtacılık Sektörüne ait belge ve dokümanları ziyaretçiler bir arada görebiliyor.

Hattat Ahmet Karahisari Kültür ve Sanat Merkezi’nde ki İsmail Kumartaşlı Yumurta ve Sanatları Müzesi’nin resmi olarak bir açılış yapılmaması da büyük üzüntü vermekte.

Bu önemli müzeyi ilimize kim kazandırdı şimdi ona bakmak gerek. Hayırsever iş insanı Mehmet Kumartaşlı tarafından büyük zahmetlerle ve harcamalarla hazırlanan müze için herşey en ince ayrıntısına kadar düşünüldü.

İsmail Kumartaşlı’nın 1970 yılında kurmuş olduğu, Kumartaşlı Gıda yıllık 1 Milyar adet yumurta üretimi gerçekleştirmekte. Kumartaşlı Gıda, yaptığı AR-GE çalışmalarının neticesinde 2002 yılından itibaren teknolojiye ağırlık verdiği görülmekte. 2006 yılında son sisteme çevrilmiş kümeslerine yenilerini de ekleyerek 2008 yılında günlük 350 bin adet adet olan yumurta üretim kapasitesini, 2010 yılında günlük 1 milyon adete çıkarttı. Firma yaptığı son yatırımlarla şuan ise günlük 3 milyon adet yumurta üretmeyi başardı. Toplam 1 milyon 250 bin adet olan tavuk kapasitesi, 2014 yılında 2 milyon adet, 2019 yılında ise 3 milyon adet tavuğa çıkartmış durumda. Yeni yatırımların tamamlanmasıyla birlikte yakın bir gelecekte 4 milyon 500 bin adet tavuğun üzerine çıkmayı hedefleyen firma dünyanın bir çok ülkesine yumurta ihracatı yaparak ilimize büyük bir katma değer katmakta.

İşte böylesine ilimiz için önemli bir firmanın sahibi tarafından şehrimize kazandırılan İsmail Kumartaşlı Yumurta ve Sanatları Müzesi’nin henüz resmi bir açılışının yapılamaması çok üzücü. Yeteri kadar tanıtımının da yapılamadığı müzenin en kısa sürede resmi bir açılışının yapılması ve tanıtılması beklenmekte.

İlimizde göreve başladığı günden itibaren he zaman vatandaşın, üreticinin, sanayicinin yanında yer alan Valimiz Gökmen Çiçek’in bu müzeyi mutlaka görmesi ve resmi açılışını ilimiz yöneticileriyle birlikte yapması son derece güzel olacağı düşüncesindeyim. Yurt ve il dışından gelen misafirlerimize bu müzeyi mutla göstermemiz gerekmektedir. Buda ilimiz yöneticilerinin sayesinde olacaktır.