İhsaniye İlçesi’ne bağlı Yaylabağı Kasabası’nı termal su ile ısıtma projesini ODAK sütunlarında birkaç kez gündeme taşımış bu projenin bölgeye olan zararını dile getirmiştik…

Baştan hatırlayalım süreci…

2019 Yerel seçimlerinde şu anda Yaylabağı Belediye Başkanı olan Niyazi Akgedik kasabayı termal su ile ısıtacağını vaat etti. Düşünülmeden, fizibilitesi yapılmadan, kayıp- kazanç bilançosu çıkarılmadan ortaya atılan bu vaadin arkasında durmak için de girişimlerine başladı.

O dönemde ODAK olarak bu ütopik projeye olan tepkileri gündeme taşıdık. 

Kent merkezinde Afjet ısı yalıtımlı, mantolama sistemli binaları ancak ısıtırken, Yaylabağı’nda çoğu kerpiç binaları doğal kaynak suyu kullanılarak ısıtmaya kalkışmak, üstelik böyle bir projeye, projenin altyapı çalışmalarına vs. milyonlar harcamak ütopik hayal değil de ne?

Konuyu kamuoyu ile paylaşmamızın ardından ciddi tepkiler oluştu, proje de iptal edilmedi fakat beklemeye alındı…

Unutur muyuz yazdıklarımızı? Unutmayız…

Bırakır mıyız inandığımız doğruların takibini? Bırakmayız…

Öğrendik ki kerpiç yapıları termal su ile ısıtma çalışmaları yeniden ve sessiz sedasız başlamış…

Tarihe not düşmek boynumuzun borcu, zira sessiz kalıp seyredersek bu hataya ortak olanlardan oluruz.

- Gazlıgöl havzası mineralleri bakımından Afyonkarahisar’ın en kıymetli termal suyuna sahip olmasının yanında rezervi en düşük havzamız… Siz bu derece kıymetli olan suyu ısıtılması mümkün olmayan yapıları ısıtmaya harcayarak tek kelimeyle TELEF edeceksiniz… Şimdiden duyar gibiyim reenjeksiyonlasuyun yüzde bilmem kaçı geri havzaya verilecek gibi tatminkar olmayan açıklamaları… Geçiniz, suyun tamamını reenjekte edemezsiniz. Siz de biliyorsunuz, bende…

Yaylabağı’na termal su götürmek için harcanan ödenek  Turizm Bakanlığından, turizm altyapısında kullanılmak üzere gelmedi mi? Siz Turizm altyapısı için ayrılan ödeneği nasıl turizm dışında bir alanda kullanacaksınız? Bölgede turizm altyapısı ve turizme uygun peyzaj çalışmalarına şiddetle ihtiyaç varken gelen ödenek neden turizmle hiçbir alakası olmayan bir alanda harcanır? Herhalde Turizm Bakanlığı gönderdiği ödeneğin nerede harcandığını denetleyecektir…

- Bu yatırım için milyonlarca lira harcanacak, sonuç alınacak mı? Hayır… Sonuçta rantabl olmayan bir projeye devletin milyonları akıtılmış olacak…

- Mevcut kuyuların kapasitesi özellikle bayramlar ve tatil dönemlerinde bölgedeki termal tesislerin ihtiyacını ancak karşılarken, kasabayı sıcak su ile ısıtmaya kalkmak bölge turizmini zor durumda bırakmak anlamına gelmiyor mu?

Şimdi denecek ki, otellere dağıtım yapılan kuyular kullanılmayacak, yeni kuyu açıldı ve termal tesisleri etkilemeyecek… MTA, su rezervlerinin azalması gerekçesiyle yeni kuyu ruhsatı vermeyi durdurmuştu. Farklı havzadan su kullanmayacaksınız. Sonuçta aynı bölgenin havzasında kuyu açıp, aynı bölgenin tükenmekte olan rezervlerini kullanacaksınız…

Benim ve benim gibi bu kentin insanlarının yedi göbek geçmişine şifa kaynağı olan Gazlıgöl suyundan benim torunlarım onların çocukları faydalanamazsa, “Aaaa… rezervler boşaldı” noktasına gelinirse bunun vebalini, sorumluluğunu nasıl üzerinizde taşıyacaksınız?

Avrupa ülkelerinde muazzam değer gören yeraltı kaynaklarının ülkemizde böylesine hoyratça kullanılması –hoyratça kullanılmasının düşünülmesi- vicdanımı rahatsız ediyor. Kendini bu dünyanın emanetçisi olarak gören herkesi de rahatsız etmeli… 

5 yılı aşkın zamandır kuraklığın hakim olduğu ülkemizde yer altı kaynakları zaten beslenemezken mevcut kaynakların sağlık turizmi dışında kullanılmasını ilgililerin vicdan terazisinin üzerine bırakıyorum…