Basketbolda HDI Sigorta Afyon Belediyespor tarihe altın harflerle yazılacak bir zafer kazandı.  Anadolu Efes’i 103-85’lik skor ile mağlup etti. Sezon sonunda belki de Eurolig şampiyonu olacak Anadolu Efes  karşısında alınan galibiyet yıllar sonra yerel ve ulusal gazetelerin arşivinde tek bir kelime ile anılacak; ZAFER.

Futbolda ise playoff umutlarını taze tutmak isteyen AfjetAfyonspor, ligin son sıralarındaki Niğde Belediyespor ile deplasmanda  2-2 berabere kaldı. Bunun adı ise tek kelime ile HÜSRAN.

Zafer nasıl kazanıldı?

23. haftayı geride bıraktığımız ING Basketbol Süper Liginde HDI Sigorta Afyon Belediyesi sahasında Anadolu Efes’i 103-85 mağlup etti. Hiç yenilgisi olmayan Anadolu Efes’in 22 haftalık galibiyet serisini HDI Sigorta Afyon Belediyesi bozmuş oldu. Anadolu Efes yapmış olduğu rotasyonlarda HDI Sigorta Afyon Belediyesi karşısında kurması gereken beşliyi kuramadı. Buna rağmen kimse Afyon Belediyespor’un mücadelesini ve güzel oyununu görmezden gelemez. Çünkü Anadolu Efes hatırı sayılır bir kadro derinliğine sahip. Herkesin doğal olarak favori gördüğü Anadolu Efes karşısında rahat olmak ve zevk alarak oynamak düşüncesi de takımı zafere taşıdı. Kimse Anadolu Efes karşısında alınacak olası bir mağlubiyete üzülmezdi ama alınacak bir galibiyetin “zafer” olacağını Antrenör Can Sevim belli ki oyuncularına iyi aktarmış.

Zaferin Oyuncuları

Afyon Belediyespor, takım olarak ritim bulduğunda maçlar çok daha kolay oluyor. Anadolu Efes karşısında F. Cruz 22 sayı, 9 asist, 5 ribaunt; T. Leissner 20 sayı; C. Wright 16 sayı, 11 asist; E. Kairys 10 sayı, 5 ribaunt; J.P. Macura 10 sayı, Egemen Güven 15 sayı, 8 ribaunt, Sinan Sağlam 5 sayı, 7 ribaunt, Ekrem Sancaklı 3 sayı, Ali Tuncer 2 sayı ile oynadı.

Zafer Oyununun Periyotları

İlk yarıda çekişmeli oyun izlerken Anadolu Efes birinci çeyreği 25-28 önde tamamladı. İkinci çeyrekte çekişmeli geçerken önde olan Anadolu Efes, HDI Sigorta Afyon Belediyesi’nin son saniyede attığı basketle 52-51 ilk yarıyı önde kapattı. İkinci yarıya formunu arttırarak geri dönen HDI Sigorta Afyon Belediyesi bu çeyrekte farkı çift hanelilere çıkar ve üçüncü çeyreği 72-58 önde tamamladı. Son periyotta da HDI Sigorta Afyon Belediyesi rüzgarı esmeye devam etti ve maç 103-85 HDI Sigorta Afyon Belediyesi üstünlüğü ile son buldu. Anadolu Efes HDI Sigorta Afyon Belediyesi’nin üstün oyunu karşısında ilk mağlubiyetini almış oldu.

Maçın üçüncü çeyreğinin bitimine 4 dakika 17 saniye kala Ergin Ataman bir pozisyonda hakeme itiraz etti ve ilk teknik faulünü aldı. İtirazlara devam den Anadolu Efes koçu Ergin Ataman ikinci teknik faulünü alarak sahadan ihraç edildi.

Zaferin götürdüğü yol

Bu sonuçla HDI Sigorta Afyon Belediyesi playoff yarışında iddiasını sürdürüyor. İlk 8 takım Play-off içerisinde bulunacak. Avrupa kupalarına katılmak için ise ilk 8 yeterli. Fakat hedef aynı zamanda ilk 6 ya girerek Basketbol Şampiyonlar Liginde mücadele edip gelirleri arttırmak. 7. ve 8. Sırada ki takımlar ise EuroCup’da mücadele edecek. Nispeten gelirler orada daha düşük. Ayrıca Avrupa kupalarına katılma durumunda ise daha geniş bir kadro, daha geniş bir ekip ve daha çok deplasman, daha çok masraf anlamına da geliyor. Bunun da planlamasını sezon sonu itibarıyla hemen yapmak gerekiyor. Anadolu Efes galibiyeti de bir kez daha gösterdi ki basketbol Afyon’a çok yakışıyor. Pandemi sürecinin de bitmesi durumunda Avrupa kupalarında coşkulu bir seyirci ile yeni bir heyecanın içinde olmamak için bir neden yok.

Geldiği günden itibaren sporun önemini her platformda vurgulayan valimiz Sayın Gökmen Çiçek, basketbola Afjet desteğini sürdürdü başarıda bu duruş önemli rol aldı. Spora olan ilgisi bu şehir için çok değerli. Afyon Basketbol takımının Avrupa kupalarında mücadele etmesini onun da çok istediğini biliyoruz. Anadolu Efes zaferi basketbolun bu şehirde neden olması gerektiğini bir kez daha gösterdi. Başkan ve ekibin yürüttüğü organizasyona destek olmak şehir için bir görev olmalı. Zira maç sonundan itibaren ulusal basında çıkan Afyon başarı haberleriönemli. Bu basketbolun meyvesidir.

 Zafer yolu hikayeleri devam etsin

Afyonkarahisar zaferin merkezidir. Bu topraklar zafer kazanmaya alışıktır. Şehir meydanımızın adı Zafer Meydanı, müzemizin adı Zafer Müzesi, merkezdeki anıtımızın adı Utku (Zafer) Anıtı, stadımızın adı Zafer Stadı, havaalanımızın adı Zafer Havaalanı… İnanıyoruz ki Afyon Belediyespor’un Anadolu Efes karşısındaki zaferi Karşıyaka ve Fenerbahçe karşısında da devam edecek…

Basketbol’un zaferine futbolun hüsranı yakışmadı

TFF 2.Lig Beyaz Grupta mücadele eden AfjetAfyonspor planlarda olduğunu düşünmediğimiz İki puan kaybıyla Niğde  Belediyespor deplasmanından döndü. Son sıradaki rakibe karşı ilk yarı 2-1’lik skorla soyunma odasına gidildi. Maçın 66.dakikasında Anıl Yaşar’ın kırmızı kartı ve yenilen gol ile skor 2-2’ye geldi. Son 25 dakikayı 10 kişi oynamak zor olabilir ama sonuç olarak oyunun ve skorun bu noktaya getirilmemesi gerekiyordu. Bazı takımlar ile beraberlikiyi olabilir. Örneğin, Kocaelispor deplasmanından alınan 1 puan normal görülebilir. Ama Niğde Belediyespor karşısında kazanç 1 puan değil kayıp 2 puandır. Puan sıralamasında üstte bulunan Utaş Uşakspor’un ve Amedspor’un puan kaybı yaşadığı hafta, futboldaki 2-2’lik skoru ancak “hüsran” kelimesi ile ifade edebiliriz. Kaybedilen 2 puan Play-off sıralamasında bakalım ne kadar aranacak?

            Basketbolda aldığımız ZAFER’in son maçlarda devam etmesini ve hedeflenilen Avrupa yolunu yürünmesini diliyoruz.

            Futbolda ise yol, alınan yara ile birlikte devam ediyor. Bakalım play-off yolculuğunu sezon sonunda “zafer” kelimesi ile ifade edebilecek miyiz?