TFF 2.Lig Beyaz Grup’ta mücadele eden AfjetAfyonspor doğrudan rakibi olan Erzincanspor deplasmanından puansız döndükten sonra Hekimoğlu maçına çıktı. Hedef mutlak 3 puandı.

90 dakikanın sonunda tabela 3-3’lük skoru gösterirken alınan 1 puan playoff yolunun parçalı bulutlu olmasına sebep oldu.

Çorum Belediye 49 puan ile 10.sırada yer alırken Utaş Uşakspor, AfjetAfyonspor ve Amed Sportif 51 puanla 7, 8, ve 9.sırayı paylaşıyor. 4, 5 ve 6.sırayı paylaşan Erzincanspor, Ankara Demirspor ve Sarıyerspor’un puanı ise 56…  Bakalım aşağıdaki 3’lü 5 puanlık farkı kapatıp yukarıdaki bu 3 takımı yakalayabilecek mi?

1 Puan 80’den Sonra Geldi

Maça Erhan Şentürk, Görkem Güven ve Cihan Özkara gibi 3 hücum oyuncusu ile başlayan AfjetAfyonspor’da planlara kazanmak üzerine yapılmıştı. Maçın henüz 5.dakikasında Görkem Güven’in sakatlanıp oyun dışında kaldı. Oyuncunun yapılan kontrollerinde şimdilik olumsuz bir durum yok. Maça dönersek AfjetAfyonspor ilk yarıda 17.dakikada Hekimoğlu’nun golüne 42.dakikada Cihan Özkara ile karşılık verildi. İkinci yarıda ise Hekimoğlu’nun 47 ve 67.dakikadaki golleri ile skor 1-3’e gelince playoff hayalleri rafa kaldırılmıştı. AfjetAfyonspor’un 81.dakikada Oktay Demircan ve 87.dakikada Okan Yıldız ile bulduğu goller skorun 3-3’e gelmesini sağladı. Son 10 dakikada gelen 1 puan AfjetAfyonspor’un ne kadar işine yarayacak? Hiç yoktan 1 puan iyidir mi diyeceğiz? Bu soruların cevabını bulması ise sezon sonunda olacak… Ama işin gerçeği şu: Play off yolunda ipler AfjetAfyonspor’un elinde değil.

Genele Bir Bakalım

AfjetAfyonspor ilk yarıdaki Uşakspor maçından sonra toplam 18 maça çıktı. Bu maçlarda 9 galibiyet, 7 beraberlik ve 2 yenilgi alındı. Aslında 2 yenilgi güzel gibi duruyor. Beklenebilen bir durum. Peki, buna rağmen takım neden ilk 5’in 5-6 puan gerisinde kaldı? Bunun nedeni defansif zaaf… AfjetAfyonspor 8 maçta 33 gol attı. Yani golcü bir ekip ve neredeyse maç başı 2 gol ortalamaya yaklaşmış durumda…. Ama 18 maçta yenilen gol 20; yani maç başına ortalama 1 gol diyelim…. AfjetAfyonspor 18 maçın 12’sinde gol yerken 6 maçta kalesini gole kapattı. Şimdi, bu sayıların ne anlama geldiğini açıklayalım.

“Hücum Maç Kazandırır, Defans Şampiyon Yapar.”

Aslına kısa ve net; AfjetAfyonspor golcü bir takım ama gol yiyen bir takım. Tabii ki savunma dediğimiz olay takım halinde yapılıyor, yoksa faturayı sadece defans adamlarına kesmek işin kolaycılığı olur. AfjetAfyonspor kazandığı maçlarda da hücum hattında yediğinden fazlasını atmak zorunda kaldı. Çok klasik bir söz var: “Hücum maç kazandırır, defans şampiyon yapar.” AfjetAfyonspor’un hedefi olan playoff potasının içine bir türlü girememesinin nedeni çok gol yemesi ve takım halinde savunma yapamamasıdır. Teknik Direktör Bahattin Güneş, takıma geldikten sonra bariz bir yükselme ve olumlu anlamda farklılık oldu. Bunu kimse inkâr edemez ama Güneş savunma konusundaki sıkıntıyı bir türlü çözemedi. Bunu da ifade etmek lazım.

Hızlı Oyun ve Telaş Farklı Olgulardır

Önceki yazımda da belirtmiştim; AfjetAfyonspor skoru bulamadığında veya skor olarak geri düştüğünde telaşlı oynuyor, oyun planının dışına çıkıyor ve golü bulmak için bence organizasyonun dışına çıkıyor. Hızlı oyun oynama isteği güzel ama telaşlı oyun sahada görülüyor. Topu rakip alana geçirdiğinde organize ataklar yapmaktan ziyade ‘topu hücum oyuncusuna atayım ve o da golü atsın’ tarzı bir görüntü var. Rakip alana geçtikten sonra atak olgunlaşmasını sağlayamamak topun kaybına sebep oluyor ve savunma zaafı ortaya çıkıyor. Takım savunma geçişini sağlayamıyor ve reaksiyon veremiyor…. Gol yollarındaki verim AfjetAfyonsporuplayoff potasının kıyısına getiriyor ama savunma zaafları takımın ilk 5 içine girmesine engel oluyor.

Son 4 Maç

Son 4 maçta AfjetAfyonspor’unplayoff potasında yer alabilmesi için maçlarını kazanması yetmiyor. Üstündeki rakiplerin olağandışı puanlar kaybetmesi gerekiyor. Hadi, rakip 1 takım olsa bu kayıplar beklenebilir ama 5.sırayı kovalayan takım sayısı çok fazla… Bu arada son 4 maçta da AfjetAfyonspor savunmasının gol yemeyeceğinin garantisi tabii ki yok... Son 4 maçta bir anda savunma anlayışının üst seviyeye çıkmasını beklemiyorum… Hücum hattının performansını son 4 maçta takım savunmasından iyi olaya devam etmek zorunda…

Düşünceler düşünceler…

Takımdan beklenen playOff olmadığına göre yönetim bol bol dağıttığı pirimler için ne düşünüyor acaba , biraz düşünüp bakacaklar artık. Mübarek günlerde çok fazla üzmeyelim.

Ramazan ayına girdiğimiz şu günlerde hepinize hayırlı ve sağlıklı bir ay diliyorum.

Sezonun bitmesine 4 maç kaldı. Bakalım Ramazan ayının sonunda AfjetAfyonspor Ramazan Bayramı’na nasıl girecek?