Ülkemizde devam eden orman yangınları 9’ncu gününde. 39 ilde 174 yangın çıkarken, 160'ı söndürüldü. 5 ilde 14 adet yangını kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor. Manavgat, Milas ve Marmaris'teki yangınlar devam ederken Aydın Karacasu'daki yangında ise evler tahliye edildi

Şimdi bu süreçte bilen bilmeyen herkesten bir yorum bir analiz.Özellikle sosyal medyada bilgi kirliliği aldı başını gidiyor.

Bu kadar yangın tesadüf değil elbette

Bugün bu konuda uzman kişilerin değerlendirmelerinden yola çıkarak sonraki süreçte dikkat edilmesi gerekenleri paylaşmak elzemdir.

Neden yangınlar çıktı sorusunun cevabını aradığımızda farklı seçenekler var.

Ormanları PKK yakmış,

Otel yapmak için müteahhitler yakmış,

Doğal sebeplerden yanmışvsvs

Sonuçta ülkenin en güzel yerleri, evler, tarlalar, ağaçlar yandı, milyonlarca canlı yandı. İnsanlar evlerinden, işlerinden, geleceklerinden oldu.

Bu yangınlar çıktıktan sonra yangını önlemek oldukça zor. Helikopter mi uçak mı? Vb sorularına cevap aramak beyhude önemli olan yangın öncesi yapılması gerekenler.

Yeterince istihbarat alamamak hatadır.Bir yangın çıkarsa neyi nasıl yapacağız çalışmasının olmadığı hatadır.

Peki bu önlemleri kim alacak?

Tabii ki Orman Bakanlığı ve ona bağlı müdürlükler.

Başkanlık olmadı Müdürlük verelim

İşte çok çarpıcı bir örnek vereyim.

En fazla yangının olduğuil Muğla. Muğla Tarım ve  Orman Müdürü kim?

Barış Saylak.

Bu isim 2019 yerel seçimlerinden önce CHP tarafından Milas Belediye Başkan adayı olarak gösterilmeyince AK Parti’ye geçti.Daha sonra AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı bir telefon görüşmesi yayınlanmıştı.Ve Erdoğan’a elinizi öpmeye Ankara’ya gelmek istiyorum diye yalvarmış.

Aday edilen ve seçimi kaybeden Barış Saylak Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü oldu.

Başlangıç anında müdahale şart

Her yerde ve kurumda olan kayırma tama işini bırakıp biz uzmanların açıklamalarına bakalım…

Yangın ekolojisi uzmanı Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğlu diyor ki “ Başlangıç aşamasında söndürülmeyen yangına genişleyip yayıldıktan sonra dünyanın bütün uçakları ile müdahale etseniz bile boş. Uçak ilk andaönemli.Çok kısa sürede müdahale edebiliyor ve yayılmadan söndürebiliyor.”

Önlemler konusunda ise Tavşanoğlu şunları söylüyor“Nerelerin yangına uygun olduğu, yangı halinde nerelerden hızla yayılacağı ve nerelerde durdurulabileceği ve durdurmanın imkansızolduğu yüksek riskli yerler belirlenmeli ve buralar gerekirse temizlenmeli. Yerleşim birimlerinin çevresindeki yüksek yanıcılıktaki bitkiler temizlenebilir. Tahliye planları yapılır. Orman içi cepler oluşturulur. Bunlar yapılmaz ise bugünkü tablo ortaya çıkar

Kızılçam değil Meşe ağacı tercih edilmeli

Konun uzmanları ağaç seçimi ile ilgili olarak şunları anlatıyor

  1. Orman yangınları kızılçam ormanlarında çıkmış ve devam etmektedir. Kızılçam diğer çam türleri arasında en çok reçineli olan ağaç türümüzdür. Yangında alevler ağaçların tepesine çıkmaya başladığında ağaçların gövdesindeki, dallarındaki, ibrelerindeki ve kozalaklarında ki reçine buharlaşmaya başlar. Bu yüzden meşe ağacı daha isabetlidir ormanlarda.
  2. Odunun tutuşma sıcaklığı nisbi hava nemine bağlı olarak 240-440 ºC arasında değişir. %12 nemde (hava kurusu) odun 240 ºC da tutuşur. Akdeniz ve Ege’de havanın nisbi nemi çok seyrek olarak %30 un altına düşer. Nem ne kadar yüksek ise tutuşma sıcaklığı artar bu da yangının ilerleme hızını düşürür söndürme ekiplerine zaman kazandırır. Tersi durumda da hız yükselir.
  3. ..Dağlık tepelik yerlerde uçaklar çok yüksekten su bırakmak zorunda.Aksi takdirde dağlara çarpmaları kaçınılmaz olur. Bu suyunda büyük bir kısmı yere düşmeden buharlaşır..Bu yüzden helikopter müdahalesini gözardı edemeyiz.

THK batırıldı

Yangınlar sırasında Türk Hava Kurumu da sıkça gündeme geldi. THK iflas ettirilmiştir. THK na ait taşınır taşınmaz mallar, demirbaşlar, araçlar ipotekli ve haciz altındadır. Kurumun 6 ayrı bankaya borcu 1 milyar 280 milyon lira borcu vardır.

Bakanlık kira bedelini yüksek gördüğü için THK ile kiralama sözleşmesi imzalamadı.Aslında THK nın5 yangın söndürme uçağı hazır.THKnun uçaklar için istediği kira bedeli ise bugünkü dolar kurundan 11 milyon 800 bin dolardır.Ki 2019 dan önceki dönemlerde aldığı kira bedeli de 11 milyon dolar civarındaydı.

Siyasi hesap olmaz

Yangın bölgesindeki vatandaşlar belediye başkanları feryat ediyor.Bazıları bunu siyasi hesaba çekmeye çalışıyor.Bir koordinasyon yok.Askerler bile son anda müdahil oldular.İşbirliği ve iştişareyok.Böylesi olaylarda tek yürek olmak lazım.Yanan canlar hepimizin ve ülkenin değerleri.Bu sistemin en başarısız bakanı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli bence.Veysel Hoca dan aldığı emaneti bir mirasyedi gibi bitirdi.

Başka ülkelerde yangın mahallini gezen cumhurbaşkanı mağdur insanlara çay fırlatmaz. Böylesi başarısız bakanları koltukta tutmaz.Tutmaması lazım.

Bu son olsun desek ama son olmayacağı belli. Ancak olayları en az mal ve can kaybı ile atlatalım.

Herkes sağduyulu olmak zorundadır..Bugün hesaplaşma günü değil birleşme kaynaşma ve dayanışma günüdür.