TFF 2.Lig Kırmızı Grupta mücadele eden Afjet Afyonspor deplasmanda konuk olduğu Hekimoğlu maçından 90+2’de bulduğu golle 1-1’lik skorla ayrıldı. Hekimoğlu zirve mücadelesi veren bir takım. Maç skoru Afjet aleyhine olsaydı lig lideri Hekimoğlu olacaktı. Bu noktada alınan 1 puan anlamlı görünüyor. Peki, ben neye göre yorum yapacağım? 1-1’lik skora ve alınan 1 puana göre mi? Hayır… Buyurun kritiklerimi yapayım…

Önce Maç Başında Saha Organizasyonuna Bakalım

İlk haftalarda hep Teknik Direktör Mustafa Çapanoğlu’nun kadro tercihleri üzerinden bir bilgi veriyorum ki bakalım ne kadar istikrarlı bir durum oluyor, hep birlikte görelim… Geçen hafta oynanan Ankara Demirspor kadrosunun aynısı ile maça çıkıldı. Bu durum tabii ki bir istikrar yakalama anlamında olumlu. Sakatlıklar ve cezalılar dışında artık 5 hafta itibarıyla yol haritası kadro anlamında çizilmiş gibi duruyor.

Maç Skoru 1-0 Olsaydı

Afjet Afyonspor 90+2. Dakikada Taha Can’ın attığı golle sahadan 1-1’lik skorla ayrıldı. Peki, bir an için o golün olmadığını ve maçın 1-0 yenilgi ile sonuçlandığına bakalım… Acaba neler yazılırdı, neler konuşulurdu? Bu nedenle ben de skordan bağımsız olarak olarak gördüğümü /düşüncelerimi yazacağım… Yenilen gol bireysel hatadan geldi. Ben geçtiğimiz haftalarda da eğer gol yenilecekse duran toptan ve bireysel hatadan yenilen golden gelmesini tercih edeceğimi yazmıştım. Çünkü duran top ve bireysel hatalar çalışılarak giderilir. Ama akan oyunda rakibin organizasyonları ile yenilen gollerin çözümü biraz daha zordur ve uzun süreli çalışma ister. Hekimoğlu da golü öyle buldu. Maç içinde takım savunmasının önemli olduğunu her zaman söylüyorum; bu maçta da Afjet Afyonspor takım savunması anlamında gittikçe daha iyi olmaya başladı.  Maç 1-0 bitmiş olsaydı da bunları yazardım. Bu gelişme güzel… Önümüzdeki haftalarda bunun meyveleri bir şekilde alınır. Amaaaaa. Şimdi gelelim işin amasına…

Geçen Hafta Ne Yazmıştım?

Geçen haftaki yazımın sonu şöyle idi: “Şimdi haftaya rakip Hekimoğlu olacak. Takım savunması lig liderine karşı önemli bir sınav verecek… Bu deplasmanda gol yemeden puanla/puanlarla dönmemiz iyi olur… Zira yenilebilecek bir golün 2 golle telafi edilmesinin zor olabileceği bir deplasman maçı olabilir.” İşte bu hafta yenilen golü, 2 golle telafi edemedik, Hekimoğlu gibi zorlu deplasmanlarda bu zor ki 1 puan da son dakikada atılan golle geldi.. Gelemeyebilirdi. O zaman da yapılan takım savunmasını iyi olmasının bir anlamı kalmazdı… Çünkü… Çünkü ne olursa olsun 1 gol yine yenildi.

Ben Müneccim Değilim Ama…

Biz Gol Yeriz, Kazanmak İçin 2 Atmamız Lazım…” Bu cümle de geçen haftaki Ankara Demirspor maçının devre arasında söylediğim cümle idi… Bu cümleyi alın Hekimoğlu maçına da yansıtın… Afyonspor’un bu gol yeme alışkanlığını gidermesi şart..  Ligin en çok gol yiyen 6.takımı… Tamam, haydi zor bir deplasman maçıydı. Ama bu gol yeme alışkanlığının çözülmesi şart. Zira görüldüğü üzere her maç 2 gol atma durumu olmayabiliriz. Afjet Afyonspor bu hastalığa çözmek zorunda… Bu durum böyle devam ettiği sürece ligde play off potası içine girmesi mümkün değil. Ben müneccim değilim ama görünen köy kılavuz istemez... Evet, Afjet Afyonspor çok heyecanlı maçlar oynayacak. Seyirciye zevk veren mücadeleler olacak… Ama çok gol yiyen çok atan takımlar şampiyonluk potası içinde yer alamaz… Yine de olumlu bir ümit cümlesi ile bitireyim… Takım savunmasında gözle görülür bir gelişme var. İlerleyen haftalarda bakalım bunun meyveleri toplanmaya başlanacak mı?

1-1’in ve 1 Puanın Yorumu

Zorlu deplasmanda alınan puanın sevinci güzel. 1 puan iyi… Takıma enerji verecektir. Heyecan verecektir. Motivasyonu artıracaktır. Ama yukarda yazdıklarım eğer teknik kadro ve oyuncular tarafından fark edilemezse bir anlamı olmaz… Artık gol yemeden maçlar kazandığımız haftalara girmek zorundayız. Hekimoğlu maçında da takım ikinci yarı ilk yarıya göre daha iyi oynadı. 1 puanı son dakika golüyle de bence haketti.

İlk 5 Haftada Zirve Takımları Vardı

Afjet Afyonspor’un ilk 5 haftada oynadığı takımlar baktığımızda 5.hafta sonu itibarıyla ligin 1, 2., 4.,6. ve 8.cisi ile oynadığını görüyoruz. Zorlu ve rakibi olan takımlara karşı diyelim… Zorlu bir fikstür diyelim.. İnegöl, Niğde ve Adıyamanspor ile arka arkaya maç yapılacak. Ligde alt sıralarda bulunan bu takımlara karşı 9 puandan başka bir sonucu Afjet Afyonspor için öngörmüyorum. Ama bu oyun ciddi bir oyun. Herkesin kendine göre bir anlayışı var. Herkes saygıyı hak edecek bir mücadele gösteriyor… Takım savunması, oyun planı ve heyecanlı oyundan taviz vermeden 9 puan olmak zorunda… Aksi bir durumda işler çok ama çok zora girecektir.

Basketbolda İçeride Kayıp

ING Basketbol Süper Ligi 2. hafta maçında , HDI Sigorta Afyon Belediyespor, içeride Türk Telekom’a 61-80’lik skorla mağlup oldu. İlk hafta maçında deplasmana Gaziantep karşısında 85-86 üstün gelinmişti.

İlk periyotta 18-11’lik Afyon üstünlüğüne rağmen ikinci ve üçüncü periyotlarda Türk Telekom ağırlığını hissettirdi. Ribauntlardaki eksiklik göze çarptı. Baş antrenör Faruk Beşok maçtan sonra şu açıklamayı yaptı: “Dar bir rotasyonla oynuyoruz. Sakat oyuncuları riske etmek istemedik. Akıllı oynayarak karşılık vermeye çalıştık. Karşımızda sert bir takım vardı. Bizi yıldırmayı başlardılar ikini yarıda. Üçüncü periyodun ortası itibarıyla dengeyi kaybettik”  Benim burada değineceğim en önemli husus şu olacak: Bu ligde büyün maçlar zaten sert oluyor. Avrupa’nın en iyi basketbol liglerinden biri ülkemizde… Dolayısıyla bugün rakibimiz sert ise haftaya da sert olacak; küçük bir hatırlatma olsun… Afyon Belediyespor yıllardır basketbolda yükselen bir seyir izliyor. Üstüne koyarak gidiyor. Geçen sene de enerjisi ile (ligin son maçları hariç) ligde ses getirmişti. Bu heyecanın ve enerjinin devam etmesini bir basketsever olarak isterim.