TFF 2.Lig Kırmızı Grupta mücadele eden ligin Afjet Afyonspor  ligin 8.hafta maçındaiçeride Adıyaman 1954 Spor ile karşılaştı. Geçtiğimiz hafta bol pozisyonlu ama 1 puanlı Niğdespor maçına göre daha az pozisyonlu bir maç ve dengeli bir Afjet vardı. 3 puan ikinci yarıda geldi.

Saha Organizasyonu

8.hafta maçında da farklı bir ilk 11 vardı. Tabii ki bu hafta bunda sakatlıklar da etkili oldu.  28.dakikada da İsmail Haktan Odabaşı’nın muhtemel sakatlığından dolayı yerini Melik Derin’e bıraktığını gördük. Adıyamanspor 1 galibiyet ve 6 mağlubiyet ile maça çıktı. Düşme potası içinde lige tutunmaya çalışıyorlar. Kağıt üzerinde kolay olsa da ciddiye alınmayan her maç sürpriz sonuçlar doğurabilirdi. Afjet soyunma odası ve teknik kadro gol yeme sorununun farkında…. Büyük ihtimalle ‘gol yemeyelim bir şekilde zaten golü atarız’konuşması olmuş… Oyuncular saha içi yerleşimde savunmaya yönelik daha planlı ve tedbirli  bir görüntü sergiledi. Her ne kadar Adıyamanspor ligde bulunduğu konum itibarıyla gol yollarından uzak olsa da sürpriz futbolda her zaman var.

5.sıranın 2 puan gerisinde

Ben arka arkaya oynanan İnegöl, Niğde ve Adıyaman maçlarında 9 puan hedefi koymuştum. Teknik kadro ve takım da öyle…  Ama 7 puan kazanıldı. 7 puan önemli puan ama geçen hafta Niğde’den kaybedilen o 2 puan daha olsa şu an sıralamada 5.sırada bir Afjet Afyonspor görecektik. Bu nedenle ligde özellikle puan sıralamasında aşağıda bulunan takımlara karşı içeride dışarıda puan kayıpları zirveye çıkışı engeller.

Adıyaman Bozmaya Oynadı

Özellikle ilk yarıda ve ikinci yarıda golü yiyinceye kadar oyunu bozmaya çalışan bir Adıyaman vardı. Klasik olarak kontratak aradılar ama ilk yarıda yerden de kalkmadılar. Bu durum oyun temposunu düşürdü. Oyun temposu içine Afjet’in gol yememeye yönelik ekstra motivasyonu da bazı noktalarda hücum bölgesinde kısırlığa neden olsa da ben Afjet’in içeride ve dışarıda bir şekilde gol atacağını öngörüyorum. Bu nedenle savunma anlayışının geliştirilmesini ve oyuncuların bu noktada ekstra motivasyonla oynamalarını doğru buluyorum.

Cihan Galibiyeti Getirdi

İki hafta önceki yazımda Cihan Özkara’nın yedekten gelip skora katkı yapmasının önemine değinmiştim. Şu an ilk 11 dışında gözükse de oyuna girmesi ile takım değişti. Onun oyuna katkısı önemli. Bu nedenle fiziksel ve psikolojik olarak kendini buna hazır tutması lazım. Teknik kadronun ona biçtiği rolü benimsemesi ve yedek kalmayı dert etmeden oynaması çok önemli. Lig içinde özellikle başa baş giden maçlarda eğer skor değişecekse bunu Cihan’ın oyuna girmeleri ile yapma ihtimali yüksek…

Çapanoğlu: Kapalı Defansı Açmakta Zorlandık

Teknik Direktör Mustafa Çapanoğlu maçtan sonra şöyle dedi: “Oyuncularım maçın son dakikasına kadar ellerinden gelen gayreti gösterdiler. Rakibimiz inanılmaz kapalı oynadı. Boşluk bulmakta zorluk çektik. İkinci yarı daha iyiydik ama tercihlerimizi daha iyi yapabilirdik. Geçen hafta kazanmamız gereken bir maçı çok pozisyona girmemize rağmen kazanamadık. Hafta boyunca bunun üzüntüsünü yaşadık. Bu güvenle layık olduğumuz yere çıkacağız”Benim fikrimAfjet yukarı çıktıkça içeride rakipler daha çok kapanacaktır. Böyle maçlarda da özellikle duran topların iyi kullanılması lazım ki bu maçta da gol duran toptan geldi. Kapanan takımları açmak için özellikle iç sahada ekstra çalışmalar gerekebilir.

Gol Yeme Sorununun Takım da Farkında

Önceki yazılarımda Afjet’in gol yeme sorunu olduğunu söylemiştim. Aşırı gol yediğini ve bu durum düzelmezse şampiyon olunamayacağı yönündeki fikrimi de açıkça söylemiştim. Takım da bunun farkında bence… Doğan da maçtan sonra yaptığı açıklamada buna değindi. Aynı zamanda şampiyonluk hedefini de açıkça dile getirdi. Sözeri şöyle idi:“Böyle takımlara karşı oynamak daha zor. Bozmaya yönelik takımlar. Devamlı oyunu soğuttular. Beklentilerin farkındayız. Daha iyi olacağız. Olmamız lazım. Gol yiyorduk. Gol yememeyi de çözdük. Seri yaparak yukarıya çıkmak istiyoruz. Hedefimiz kesinlikle doğrudan şampiyonluk. Bunu başarabilecek gücümüz var.”

Basketbolda İyi Savunma Galibiyeti Getirdi

ING Basketbol Süper Liginde  Afyon Belediye Basketbol takımı içeride Büyükçekmece ile oynadı. Maçı 76-66 kazanmasını bildi. Ribauntlardaki üstünlük (35-23) göze çarpıcı idi. Galibiyette takım olarak iyi savunmanın etkisi oldu. Skor dağılımında 5 oyuncunun dengeli bir paylaşım yaptığı görüldü. Özellikle daha zorlu maçlarda galibiyet için altıncı oyuncuyu bulmak önemli. O oyuncu da Ergi Tırpancı olabilir. Ya da yerli rotasyonunda oynayan oyuncuların dengeli skor katkısını önemli görüyorum. Bu sene Afyon Belediyesporun galibiyetlerinde çok atan bir Afyon’dan daha çok iyi savunma yapıp 70’leri bulan galibiyet yazılarını sıkça yazabilirim. Rakibin 80 üzeri sayı attığı maçları Afyon Belediyespor’un kazanma oranını yüksek görmüyorum. İyi savunma galibiyetlerini göreceğiz.

Beşok Sitem Etti

Baş Antrenör Faruk Beşok kazanılan Büyükçekmece maçından sonra biraz sitemkâr konuştu. Şöyle dedi:Ligin skorer takımını 60-70 sayıda tutuyoruz.  Sezona geç başlayan birtakım olarak bu savunma olgusunu yaratmak bizi mutlu ediyor. Üzüldüğümüz konu şu: Afyon seyircisinin desteğine ihtiyacımız var. Hak etmediğimiz eleştirileri alıyoruz. Bu takım ligin standartlarının altında bir bütçe ile kuruldu. Biz destek istiyoruz. Biz çok maç kaybedeceğiz. Çünkü ligde bizden çok daha kaliteli takımlar var. Biz savaşarak kazanacağız. Seyirciler yanımızda olursa başarıya yansıyacak. Galibiyetlerle birlikte destek de artmasını bekliyoruz.”Seyircinin desteğinin biraz daha fazla ve güçlü olması noktasında sözlerine katılıyorum. Bu takım buralara kolay gelmedi. Desteğin artması şart.Ligin son iki maçında skorer takımlarını az sayıda tutma noktası doğru ama bu maçlardan birinde de Afyonsporun  da 51 sayı ile kaybettiğini görüyoruz. Son iki maçta evet takım savunması anlamında Afyon Belediye Basketbol daha iyi…