Skor Seçelim: 0-2/ 2-1 / 1-1?

AfjetAfyonspor  ligin 9.hafta maçında içeride Etimesgut Belediyespor ile karşılaştı. Maç 1-1 bitti. Ama bakın ben size çok ilginç bir skor söyleyeceğim. Yazının sonunda da size çok önemli bir kritiğimi kendi yorumum olarak açıklayacağım. Buyurun yazıya.

AfjetAfyonspor: 0 - Etimesgut: 2

İlk yarıda Etimesgut’un 0-1’lik üstünlüğü vardı.

İkinci yarıda 60.dakikada Etimesgutlu Turan Yılmaz sol kanattan getirdiği top ile kaleci ile karşı karşıya kaldı ve golünü attı. Skor 0-2 oldu. (Bu arada bu pozisyon bir senaryo değil gerçekten yaşandı ama Turan Yılmaz yanındaki arkadaşına pas vermek yerine şut çekti. Arkadaşı isyanlarda normal olarak) Zaten iyi oynamayan AfjetAfyonspor böylece iç sahada 3 puanı kaybetti. Böyle bir sonuç olabilir miydi? Çok rahat olurdu. Bu 0-2’lik skor burada beklesin.

AfjetAfyonspor: 2 - Etimesgut: 1

İlk yarıda Etimesgut’un 0-1’lik üstünlüğü vardı.

İkinci yarıda iyi oynamayan AfjetAfyonspor bir şekilde duran toptan 76.dakikada beraberlik golünü buldu. Bundan sonra daha iyi oynamaya başlayan AfjetAfyonspor baskısını artırdı ve 87.dakikada Erhan Şentürk’ün kafa vuruşundan bulduğu golle skoru 2-1’e taşımasını bildi. (Bu arada gerçekten de bu kafa vuruşu oldu ama rakip kalecinin üzerine gitti.)Son dakikalarda bulduğu golle AfjetAfyonspor zor da olsa 3 puanı almasını bildi.

Gerçek Skor: 1-1

Yukarıda yazdığım iki senaryodaki pozisyonlar gerçek ama skora etki etme derecesi o şekilde olmadı. AfjetAfyonspor bence iyi oynamadığı maçta 1-1’lik skor ile 1 puanı aldı. Etimesgut ile aynı puana sahip… 1 puan alındı. Ama yukarıda yazdığım gibi yenilebilirdi de kazanabilirdi de… Bunlar futbolda var ama zirveye oynuyorsanız ya da oynayacaksanız böyle gelgitli bir maçı iç sahada oynamamalısınız. Bu çizdiğim tablo birçok maçta oldu. AfjetAfyonspor’un rakibi kim? Etimesgut mu? Bunu küçümsemek için söylemiyorum. Rakiplere ne kadar saygılı olduğumu herkes bilir. Ama puan durumunda altında olan bir takıma karşı iç sahada bu kadar kötü oynamamalı.

İkili Ön Liberoya Geçiş Olabilir mi?

Hoca genellikle tek ön liberolu (Süleyman Olgun) sisteme benzer bir anlayış ile sahaya çıkıyor. Doğan’ı biraz daha serbest oynatıyor. Bazen defansın önünden top çıkarırken veya hücum bölgesinde pas organizasyonu içinde onu görüyoruz.  Ama asıl sorun şu: Hoca da dahil bence takım içindeki herkes Afjet’in savunma zaaflarının farkında… Savunma anlayışında aksaklıklar yaşandığını herkes görüyor. Her maç 1 gol yeniliyor. Çözüm mü? Takım tek ön libero oynuyor gibi… Heyecanlı futbol yerine biraz daha soğukkanlı anlayışla Nazmi ve Süleyman’ın yan yana oynadığı bir ikili ön libero sistemine dönüş yapılabilir.Belki daha durağan bir anlayış olur ama en azından denenebilir… Bu arada o bölgede iki oyuncu ile oynamanın çözüm de olamayabileceğini belirteyim. Çünkü sistemler ne olursa olsun futbol bir pozisyon oyunudur. Doğru pozisyon alınamazsa sorunlar devam eder. Bunu şu örnekle açıklayayım: Rakip korner kullanırken 11 Afjetoyuncusu ceza sahası içinde olsa da eğer doğru pozisyon alınamazsa gol yenilebilir. Aynı şekilde 11 kişi ile de rakip ceza sahasına gitseniz doğru pozisyon alınmadıkça gol atılamayabilir. Ama en azından ben bu noktada ikili ön libero anlayışını bir çözüm olarak sunuyorum.

İstatistikler Yalan Söyler mi?

Puan tablosuna baktığımızda 14 puanla 9.sırada… İlk 9 haftada hesaplanan puanın arkasından kalındığı çok açık… Zirveden 7 puan uzakta… Ama bu 7 puanlık fark içinde önünde 8 takım var. Geçen sene de playoff potası içinde yer alırken 2-3 puanlık farklar oldu. Sanki 1 galibiyet ile playoff potası içine girileceğini sandı herkes. Ama AfjetAfyonspor’un önünde hep 4-5 takım vardı. Bir tanesi kaybetse diğeri kaybetmiyordu. Bu sene de böyle bir sürece doğru takım gidiyor. Devam edeyim… Ligin en fazla berabere kalan (5 beraberlik) takımı… Ligin en az mağlup olan  (1 mağlubiyet) 6.takımı…  9 maçta yenilen 12 gol var. Zirveye oynayan takımların içinde en fazla gol yiyen (12 gol) takım…  Ligin zirvesine oynayan takımlarla benzer oranda gol atmış (15 gol)…

TESPİT: Herkes Her Şeyi Yapmak İstiyor

AfjetAfyonspor’un çok gol yemesinin ve savunma zaaflarının arkasında benim tespit ettiğim bir durum var. Daha önce bunları satır aralarında yazdım ama artık liste yapmanın zamanı geldi.

  1. Takımda herkes her şeyi yapmak istiyor. Olmaz!!. Herkesin oyun planı içinde görev tanımı yapılmıştır. Bu tanıma ve oyun planına uygun hareket etmek lazım. Daha somut yazacağım. Doğan her yere girip çıkmaya çalışıyor. Bu da beklenmedik yerlerde top kayıplarına sebep oluyor ve savunmada pozisyon almayı zorlaştırıyor. Aynı şekilde Mithat da böyle bir oyun anlayışı içinde. Birden çok görev almış gibi.. Erhan takımın en golcü oyuncusu… Onu da özellikle (belki de top alamadığı için) orta sahaya kadar geldiğini görüyoruz. Burada amaç stoperleri de öne çıkarıp kanatlardan adam kaçırmak olabilir ama olmuyor. Erhan özellikle iki stoper arasında oynamalı ve gol için enerjisini korumalı. Ya da en kötü rakibin beklerinin olduğu yerlere deplase olmalı ve hızını kullanmalı… Son maçta bunu Cihan yaptı. Ama Cihan biraz daha santrafor bölgesine kalıp bu görevi Erhan yapsa daha fazla pozisyon bulunabilirdi. Bence Etimesgut maçındaki pozisyon sıkıntısı çekilmesinin en önemli nedeni buydu.
  2. Üçüncü bölgede pas organizasyonu başlıyor. Set oyununa geçilmiş. Gol için açık aranıyor. Ama bir top kaybında bir bakıyorsunuz top Afjet ceza sahasına kadar gelmiş. Bunu özellikle izledim… Hangi oyuncu olursa olsun rakip özellikle topu terse çevirdiği her zaman etkili hücum yapıyor. Bu çok fazla oluyor. Savunma önünde oynayan oyuncuların bu noktada top kayıpları için daha dikkatli bir oyun oynaması lazım. “Ya kaybedersem” anlayışının biraz daha pozisyon anlamında geliştirilmesi şart gibi duruyor.
  3. Devam edebilirim. Ama bekleyelim.

Sonuç Kritiği

Yazımın başında bir kritiğimi yazının sonunda açıklayacağım demiştim. 9 hafta oldu. Takımda doğrular yanlışlar var. Bunları dilimiz döndüğünce yazmaya çalıştım. Eğer teknik ve taktik anlamında farklı arayışlar içine girilmezse, bu 2 ileri 1 geri anlayışı ile playoff potası içinde olunması zor olur. Üstüne iki hafta önce hedefin playoff değil doğrudan şampiyonluk olduğunu maç sonu beyanatında Doğan söylemişti. Ama bu şekilde ben bırakın şampiyonluğu playoff bile mümkün değil diyorum. Ama takımın oyun anlayışında bazı değişiklikler yapılabilirse de olumlu bir süreç başlayabilir. Doğrular yok mu? Var… İyi yapılanlar yok mu? Var… Ama Teknik Direktör Mustafa Çapanoğlu’nun ilk 9 haftayı iyi analiz edeceğine ve kötü noktaları, yapılamayanları gidermeye çalışacağına eminim.En azından beklentim bu yönde….Bekleyip göreceğiz.