Eksi 13 derecede kış turizminin çeşitliliğini Afyon’da yerinde gördük. Önce karlı dağlara çıktık arkasından da 41 derecedeki termal havuzlarına girdik. Ayrıca Frig tarihini vadilerdeki mağaraları gezerek hissettik...

Afyonkarahisar

Türkiye, turizm çeşitliliği açısından dünyadaki az sayıda ülkeden biri. Yaz turizminin gözde ülkesi olan Türkiye’de şimdi de kış turizmi günden güne farklı illerde artıyor.

Kış turizmi denince akla gelen şehirlerden biri de Afyonkarahisar. 5 yıldızlı termal otellerinde kış aylarında yer bulmanın zor olduğu Afyon şimdi de kayak ve dağ turizmine hazırlanıyor.

Hitit döneminden itibaren tarihi eserlere sahip olan Afyon’un Frig Vadisi, Bininler, Tokalı Kanyonu, balon uçuşları ve kalelerle de turistlerin ilgi odağı.

- 13 derecede karlı günlerde gezdiğim Afyon’a son bir yıldır başta Ukraynalı olmak üzere yabancı turistler akın ediyormuş.

Afyon ayrıca Atatürk’ün karargâh kurarak Büyük Taaruzu başlattığı tarihi bir şehir. Yerli turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerler ise Şuhut ilçesindeki Büyük Taarruz Karargâhı Atatürk Evi Müzesi ve İstiklal Tanıtım Merkezi.

Afyonkarahisar’da kış turizmi artıyor

Eski Bakan, Afyon milletvekili ve TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu Başkanı Veysel Eroğlu ile kış turizmini Afyon’da konuştuk.

KAYAK MERKEZİNİ PROJELENDİRDİK

Eski Bakan, Afyon milletvekili ve TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu Başkanı Veysel Eroğlu ve Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek ile şehirlerindeki kış turizmini Afyon’da konuştuk.

2022 yılının Afyon turizminde ve yatırımda atılım yılı olacağını kaydeden Eroğlu, özellikle Kumalar Dağı kayak merkezi için projelendirme yaptıklarını dile getirdi. Mart ayında yabancı yatırımcıların da olduğu 350 iş adamını Afyon’da ağırlayacaklarını belirten Eroğlu, ayrıca yazılım festivali de düzenleyeceklerini kaydetti. Kayak merkezi için iş insanlarını yatırıma çağıran Eroğlu, “Mart’ta gelecek yabancı yatırımcılara da kayak turizmi için Kumalar Dağı projesini anlatacağız. Afyon’da kış turizmi günden güne çeşitleyerek artıracağız. Dünyada aranan şehirlerden biri olacağız” diyor.

YAZ-KIŞ İDDİALIYIZ

Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek ise turizmde Afyon’un yaz-kış iddialı bir şehir olduğunu dile getirerek, “Termal kenti olan Afyon’un kadim tarihi var. Yolların kavşak noktasında. Bunlar Afyon’un önemini her geçen gün artırıyor. Otellerimiz şu an itibariyle yüzde 98 dolu. Yani 32 bin yatak kapasitesinin yüzde 98’i dolu. Kış turizmi denince termal kaplıcalar akla gelir. Turizm sadece deniz, kum değil. Çeşitlilik gerekiyor. Biz Afyon’da çeşitliliği sağlıyoruz. Akdağ Tabiat Parkı’nı oluşturduk. Hititlerden itibaren bir tarihimiz var. Friglerle anılan bir yerleşim Afyon. Çok ciddi yerleşim ve kaleler var. Gizemli bir şehir. Kalelerimiz dışardan bakınca Yüzüklerin Efendisi filminden çıkmış gibi. Balon uçuşlarının başlamasıyla turizmde ciddi bir çeşitlilik sağladık. Gastronomi şehri ayrıca. Bunlar istihdamı artırdı. Kumalar Dağı ile ilgili çalışmalar var. Projesi çizilmiş. Ukraynalı başta olmak üzere yabancı turist geliyor. 1 yıldır ciddi bir artış var yabancı turistte” vurgusu yaptı. Afyon’a son bir yıldır başta Ukraynalı olmak üzere yabancı turistler akın ediyor.

SUCUK, LOKUM, KEŞKEK

Afyon deyince akla sucuk ve lokum da gelir. Yemekleriyle de ünlü Afyon. Gezimizin başlangıcında eski bakan ve Afyon vekili Eroğlu sucuklu yumurta yaptı bize. Sucuk müzesi de kuruluyormuş Cumhuriyet Sucukları tarafından. Yavuz Kocaşaban tek tek yaptıklarını anlattı bize. Gezdiğimiz müzede geçmişte geleceğe sucuk yapımı eski araçlarıyla gösteriliyor.

Daha sonra da Şuhut’taki Keşkek Evi’ni ziyaret ettik. Keşkek Kurtuluş Savaşı’nda askerlerimizin yediği yemeklerden biriydi. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde de geçiyormuş Keşkek.

Şuhut’ta ayrıca Atatürk’ün kullandığı Büyük Taarruz Karargahı’nı da gezdik. Büyük Taarruzun son planlarının yapıldığı evde Atatürk’ün o gün kullandığı eşyaları da var. Evin çevresindeki çok eski binaların biraz daha elden geçmesi gerekir sanki.

KADINLAR ÜRETİMDE

Şuhut’ta turistlik eşyalar üreten kadın kooperatifleri olan kültür evlerini de ziyaret ettik. Küçük ilçede 10 kadın istihdam edilmiş ama satışlardan dolayı bu sayının 40’a çıkarılması planlanıyor.

Turistlik çok değişik el emeği ürünler üretiliyormuş. ‘Albikere’ adıyla internetten de satış yapıyorlar. Gelirleriyle öğrencilere burs veriyorlarmış.

İstiklal Tanıtım Merkezi de Afyon’da gidilecek yerlerden biri. Büyük Taarruz ve Kurtuluş Savaşı panoramik sunum tekniği ile 3 boyutlu anlatılıyor.

Millî mücadele kahramanlarından Afyon’un ilk mebusu İsmail Şükrü Çelikalay için vefa programı da düzenlendi önceki gün Afyon’da.

FRİG VADİSİ VE BALON TURU

Daha sonra geçtiğimiz Frig Vadisi’nde de yürüyoruz biraz. Burası da Küçük Kapadokya gibi. Peri bacaları ve mağaralar var. Kiliseler var.

Frig Vadisi’nin çevresindeki evlerin dışını devlet restore ettiriyormuş.

Buradan Emre Gölü’ne geçtik. Gizemli aslan ve yılan başları motifleri olan büyük kayalar yolda dikkatimizi çekti.

Emre Gölü’nde ise bir sürpriz bekliyordu bizi. Balon turu yapılan göl donmuştu. Tur için tekneler var. Donmuş gölün görüntüsü de güzel bir manzara çıkarıyor karşınıza güneş batarken.

Birkaç günlük turumuzda yaz kış turist çekebilecek bir il gördük Afyon’da.

Gündüz tarih turu, dağ gezintisi, gece de termal kaplıcalar. Yani bir sıcak bir soğuk...

Bininler mağaraları

Afyon Tunç Çağından itibaren birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Birçok ilçesinde peri bacaları ve mağaralar var Frig döneminden kalma. Bunlardan biri de kaya mezarlarının olduğu Şuhut’taki Bin İnler mağaraları. Burada kilise ve yeraltı şehri de var. Bine yakın kaya mezarları olduğu için bin inler deniyor. Dağın zirvesindeki kaya mezarlarından bazıları 5 katlı bina yüksekliğinde.