Bir yerel seçimi daha geride bıraktık. Malatya da iki kişinin yaşamını yitirdiği ve bir iki ilde ise ufak tefek kargaşanın çıktığı seçim sakin geçti sayılır.

Belediye başkanı koltuğuna oturanlar hangi partiden seçilmiş olursa olsun o ilin, o ilçenin hatta o beldenin belediye başkanı olduklarından dolayı parti rozetlerini çıkarıp kolları sıvayarak hizmet etmelerini umuyorum.

Afyon’da Zeybek Kazandı

Afyonkarahisar sonuçları analiz edecek olursak karşımıza çıkan tablo şu şekilde:

İl merkezinde 2014 de 58 bin oy ile Burhanettin Çoban’ı Belediye Başkanı çıkaran Ak Parti bu seçimde bu kez Mehmet Zeybek ile alana çıktı. Zeybek 55 bin oy alarak Afyonkarahisar Belediye Başkanı seçildi. İYİ Parti den aday olan Cumhur İttifakı Adayı Mahmut Koçak 50 bin ve önceki seçimde 50 bin oy alan MHP adayı Fatih Çetinkaya ise 20 bin oy aldı 31 Mart Yerel Seçimlerinde.

Yani geçen seçimde Çetinkaya ya emanet giden oylar Mahmut Koçak a geçti. Seçmen sayısındaki artış da göze alırsak Ak Partili seçmenden de Mahmut Koçak’ın oy aldığını görmekteyiz.

Ülke genelinde olduğu gibi Afyonkarahisar da da kentleşmenin yoğun olduğu mahallelerde Milet İttifakı fazla oy aldı. Bu sonuçlara göre de AK Parti Belediye Meclisinde 3 kişilik kontenjanla birlikte 18,İYİ Parti 10 Meclis üyesi MHP ise 3 meclis üyesi çıkardı.Bu dönemde 31 kişilik Belediye meclisi şu isimlerden oluşuyor.

Yeni Belediye Meclisi

Kontenjan dan girenler Ali Ertan Ercan,Hasan Hüseyin Karacak ve Murat Öner ile Semai Kaya Bahattin Savrukoğlu, Fatma Gamze Kılıç, Şükrü Tunçbilek, Mustafa Albay, Fatih Şapçı, Mustafa Oğuz, Hulusi Ceylan, Elif Süzme, Ercan İşlek, Süleyman Karakuş, Hüseyin Koca, Hakan Çilkaya,Yasin Beşkardeşler ve Ali Sayın.

İYİ Parti den Belediye Meclisine girenler ise: İrfan Özsandık,Hasan Akyalçın, İbrahim Meydanoğlu, Murat Çelikbaş, Kadir Delikanlı, Harun Sağlam, Bekir Lafçı, Abdullah Hocaoğlu, H.Hüsnü Taşer ve Alaaddin Nakilcioğlu

MHP den Yılmaz Kasap, Seliha Klıçarslan ve Ramazan Öner

51 Kişilik İl Genel Meclisinde hesaplamalar ve dağılım biraz daha farklı oluyor.

Çünkü İl merkezi dışında her ilçe ayrı il genel meclisi üyesi gönderiyor.

Afyon merkez de 7 kişilik İGM üyesinden 5 Ak Partiden bir İYİ Parti ve bir MHP den geliyor. CHP merkezden yine İGM çıkartamadı.

İlçelerden gelecek İGM lere baktığımızda İGM yapısı şu şekilde olacak gibi:

Ak Parti 34,MHP 9,CHP 5,DP 1,BBP 1 ve  İYİ Parti 1

İlçelerde dikkat çeken sonuçlar

İlçelere bakıldığında Ak Parti 9 ilçe sayısını 11 e çıkardı.5 ilçesi olan MHP Başmakçı ve Kızılören de başkan çıkardı. Üç ilçesi olan CHP İhsaniye ve Dazkırı ilçelerinde birinci oldu.

Bir ilçesi olan İYİ Parti ise başkan çıkaramadı.

İlçelerde ilginç sonuçlar gördük bu seçimde. AKP nin rekor oy aldığı İscehisar da Mustafa Çibik koltuğu Belediye tecrübesi olan DP adayı Ahmet Şahin’e teslim etti. İscehisar’ın DP Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Miletvekili Gültekin Uysal’ın doğum yeri olduğunun da altını çizelim.

Öte yandan Ak Parti’de yüzde 50 oranı geçen Sandıklı Mustafa Çöl ve Şuhut’ta 3.dönem koltuğa oturan Recep Bozkurt  yüzde 50 ye yakın oy alarak en başarılı belediye başkanı oldular.

İlçelerden CHP nin Sultandağı, Evciler ilçelerini kaybettiğini görmekteyiz.

Bolvadin bu seçimde damgasını vuran ilçe oldu. Bağımsız aday Fatih Kayacan ezici bir oy farkı ile beş yıl daha göreve devam edecek yetkiyi seçmenden aldı.

Bolvadin ilçesinin özel durumu şu:

Bolvadin MHP Milletvekili Mehmet Taytak’ın doğum yeri.Ayrıca,AK Parti İl Başkanı Hüseyin Sezen’in de doğum yeri olan ilçe.Ve Ak Parti adayı Halil İbrahim Sevim Ak Parti İl Başkan Yardımcılığından istifa ederek belediye başkanlığına aday olmuştu.

31 Mart seçimlerinde Dinar ilçesinde de iki dönemdir Belediye Başkanı seçilen Saffet Acar’ın yerine Cumhur İttifakı olarak Ak Parti en seçilen Nihat Sarı başkan oldu.

Partilerin Afyon durumu

Afyon geneline baktığımızda CHP bu seçimde başarısız olduğunu görüyoruz. Çünkü geçen dönem 4 ilçeyi alan CHP Pazar günü İhsaniye ve Dazkırı ilçelerini kazanabildi. Hiç beldesi yokken Yeşilçiftlik ve Derecine beldelerini aldı.

Aralarında Emirdağ ve Çay ile İhsaniye gibi orta ölçekli ilçeleri geçen seçimde kazanan ve 5 başkan ile ilçelerde seçime giren MHP En küçük ilçe olan Kızılören ve Başmakçı da birinci oldu. Ancak 9 olan belde sayısını 11 e çıkardı.

İYİ Parti bir ilçesi bir beldesi vardı. Hiçbir seçim bölgesinde başkan çıkaramadı.

İl merkezi ile 9 ilçeyi alan Ak Parti bu seçimde 12 başkanlık aldı. Geçen seçimde 41 beldeden 31 ni alan Ak Parti bu seçimde 23 belde kazandı.

Bu arada büyük ilçeler ve merkez ilçeyi Ak Partinin kazandı.

Sonuç olarak Afyonkarahisar il, ilçe belde ve köylerin toplamda MHP ve Ak Parti ittifakı il genelinde yüzde 65 Millet ittifakı ise yüzde 35 oy alabildi.

CHP başarılı, AKP kan kaybetti MHP arttı ve HDP yerinde saydı

Ülke genelinde İstanbul Ankara gibi büyükşehirleri kaybeden AK Parti 16 büyükşehir,24 il ve 512 ilçe

CHP 10 büyükşehir,10 il ve 182 ilçe İYİ Parti sadece 18 belde

MHP 1 büyükşehir,10 il ve 136 ilçe HDP 2 büyükşehir 7 il ve 32 ilçe.

Ülke genelinde yorum yaparsak;

31 Mart seçimlerinde Ak Parti kan kaybetmiştir. Geçen seçime göre yüzde 4 oy düşmesi var. CHP özelikle büyükşehirlerde başarılı olmuştur.MHP beklediği onucu aldı..İYİ Parti kaybetmiştir.HDP ise beklenen oyu almıştır.

Ayrıca Milet İttifakına kaybettirmek adına seçime giren DSP umduğunu bulamamıştır. Mustafa Sarıgül Şişli de açık ara farkla kaybetti.

Saadet Partisi de bu seçimdeki umutlarını yine bir başka seçime taşımıştır.

Bu sonuçların ülkemize, milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.

Alanda 75/80 gün gece gündüz kazanma adına belediye başkanı/belediye meclisi/İl Genel Meclisi ve muhtar adaylarının çabalarını takdirle karşılıyorum.

Demokrasinin erdemi de bu işte son sözü seçmen ve sandık söylüyor.

Bu nedenle kazananları kutluyor ve başarılar diliyorum.

Mutlu ve aydınlık yarınlara…