Sevgili Odak okuyucuları…

Sizlerle geçtiğimiz üç hafta boyunca seri şeklinde Bu Toprakların Zaferi adlı yazıları paylaşmıştım. 1922’ten itibaren Afyonkarahisar şehrindeki zafer haftası kutlamalarına yansıyan önemli köşe başlarını sunmuştum. Bu hafta 2000’li yılları anlatarak serinin son yazısını paylaşıyorum.

***

Tarih: 25 Ağustos 2000

Yer: Monaco, Fransa…

Ne ilgisi var bunun Zafer Haftası ile?

Saatler gece yarısını gösterirken II.Lui Stadında Galatasaray 103.dakikada attığı altın gol ile dünya devi Real Madrid’i yenip UEFA Süper Kupasını alıyor. Ertesi gün Afyon gazetelerinde Zafer manşetleri atılıyor. Futboldaki zafer “Zafer Bayramı” ile ilişkilendiriliyor. 2000’li yıllara Türkiye sporda bir zafer ile giriyor.

***

 

2001 yılında etkinliklerle ilgili en yeni bilgi Afyon Belediyesi tarafından Cumhuriyet Meydanında açılan anıtın haber bilgisi ve görseli paylaşılmasıdır. Bu anıt Kuvay-i Milliye’yi anlatan bir anıt. Şu an yerinde yok.

***

2002 yılında Giresunlular Şehitliğine bir “Hanımağa” geliyor. “Hanımağa duygulandı” başlığı altında tarihinde ilk defa 642.Tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerinin hanım ağası olan Giresunlu Zübeyde Kavraz’ın Giresunlular Şehitliğini ziyareti haberleştirilmiştir.Aynı zamanda 3 Kasım 2002’de yapılacakgenel seçimler Zafer Haftasına da yansımış durumda… Hatta milletvekili aday adaylarının zafer kutlama mesajları tam sayfa olarak verilmiştir. 2000’li yılların başından itibaren ekonomi kuruluşları, dernekler, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, belediye başkanları Zafer Haftası kutlama mesajlarını ilan şeklinde yer vermişlerdir.

***

2003 yılında Büyük Taarruz Karargâh Evi restore ediliyor. Günümüzde Kocatepe’ye çıkanların ilk durağı… Bu bina sonraki yıllarda 25-26 Ağustos gecesi zafer törenlerinin ilk başladığı yer oluyor.

***

Yıl 2005… Zafer Haftası kutlamaları için dönüm noktalarından biri… Zafer Yolu açılıyor.“Zafer Yolu hazır” başlığı altında Çakırözü köyünden Kocatepe’ye kadar olan yola Zafer Yolu adının verilmesi ve bu yolda 25 Ağustos gecesi yürüyüş yapılmasına başlanması haberleri manşetten verilmiştir.Dünyaca ünlü piyanist besteci Tuluyhan Uğurlu Kocatepe’de konser veriyor.

2006 yılında Kocatepe ÜniversitesiAnıtkabir’den Kocatepe’ye” projesi ile Zafer yürüyüşüne Anıtkabir’den başlıyor. Bu yıllar üniversitenin kutlamalarda etkin olarak rol aldığı yıllar… 2008’de Büyük Taarruz ile ilgili özel sayı yapılıyor.

***

Yıl 2007…

Afyon milletvekili olan Veysel Eroğlu’nun Çevre ve Orman Bakanı olması törenleri olumlu anlamda etkiliyor. Onun Şuhut’taki etkinliklerin ön plana çıkmasında, Zafer Yolu yürüyüşlerini daha kapsamlı yapılmasında büyük rolü oluyor.

2009 yılındaZafere zirve kutlama” başlığı altında Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un törenlere katılacağı bilgisi veriliyor. Onun Afyonlu olması da yerel basında özellikle vurgulanıyor.

2010 yılında “Zafer müzesini gezdiler” başlığı altında Türkiye’nin farklı illerinden gelen öğrencilerin tarihi mekanları gezdiğinden bahsedilmektedir.

***

2000’li yıllarda konserler ünlüler geçidi gibi olmuştur. Her yıl birden çok ünlü konser için gelmiştir. Halkın en çok katılım gösterdiği etkinlik bu olmuştur. 2000’li yıllarda görülen gazete başlıklarına baktığımızda Zafer Haftası ile ilgili hangi etkinliklerin yapıldığı çok net bir şekilde görülmektedir. “Sünnet Çocukları İçin Kına Gecesi”, “Sporda Zafer Şenliği”, “Mevlid-i Şerif Okutulacak”, “Kocatepe’de Fahir Atakoğlu besteleri yankılandı”, “Sağlık fuarı ilgi gördü”, “Diyarbakırlı öğrenciler misafir edildi” “Anadolu Ateşi Büyüledi”, “19.Büyük Zafer İzci Milli Kampı ilimizde”,  “Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Konserleri”, “Zaferi kutlamak için KKTC’den geldiler”, “Konserlerde ilk gün coşkulu geçti”, “26 Ağustos tabiat parkına görkemli açılış”, “Anıtkaya Kahramanlarına Saygı”, “Kahramanlık örneği Yüzbaşı Agah Anıldı”, “Yıldırım Kemal de unutulmadı”, “Kulaklarımızın pası silindi”…

***

2016, 2017, 2018, 2019yıllarında Zafer Haftası törenlerinde farklı bir organizasyon yoktur. Şehitliklerde yapılan resmî törenlerin haberleri ön plandadır. ATSO 10. Geleneksel Spor Oyunları, Uluslararası Halk Oyunları Ekiplerinin Gösterileri, TSK tanıtım filmi, TSK Bando Konseri, “Kocatepe Belgeseli” gösterimi, “X. Büyük Zafer Koşusu, Türk yıldızları gösterisi, fotoğraf sergisi haberleri genel olarak her yıl vardır. Özellikle Zafer Yolu yürüyüşü bir sembol olarak görülmüştür. Gençlik ve Spor Bakanlığı törenlere il içinden gençleri götürmektedir.

2014’ten beri düzenlenen Ethem Tem  adına düzenlenen fotoğraf yarışması haberleri ön plana çıkmıştır.

***

15 Temmuz Darbe Girişimi ile ilgili olarak 2016 Zafer Haftası etkinliklerindeki konuşmalara buna yönelik cümleler yansımıştır. Tören alanlarında da “birlik ve beraberlik” ilkesi ön plana çıkmıştır.

***

2020 Covid-19 nedeniyle kısıtlı törenlerle yapılmıştır. Bu törenler şehitliklerde çelenk koyma, saygı duruşu, şeklinde gerçekleşmiştir. Törene katılım sınırlandırılmıştır.

2021 yılı etkinlikleri ise biraz daha fazla genişletilmiştir. Uluslararası halkoyunları konferansı, sergiler, şehitlik törenleri şeklinde pandemi kuralları çerçevesinde gerçekleştirilmiştir.

***

Ve yıl… 2022…

Zaferin 100.Yılını yaşamak bize, size bir gurur vesilesi olarak kalacak… Bence gelecek yıllarda doğacak olanlara şöyle diyeceğiz: “Biz zaferin 100.yılını gördük… Biz Zafer Haftasının 100.yılı gördük…”

Ben bir tarih öğretmeni olarak gelecek nesillere bu sene göreceklerimi anlatacağım, yazacağım…

Sizler de çocuklarınıza…

***

Önceki yazılarımda size bir gençten bahsetmiştim. Yıl 1937 idi… Dumlupınar’da Adana Kozanlı bir genç kürsüye çıkıp şöyle demişti: “Bizim için 1922 zaferi ile yeni bir hayat başladı. Bu yeni bir doğumdur. Bu yüzden, ben 15 yaşındayım… Biz şimdi hepimiz 15 yaşındayız…”

****

Ben kürsüye çıkmayacağım ama Odak gazetesinin sütunlarında şu cümlem ile sizlere seslenmek istiyorum:

 “Bizim için 1922 zaferi ile yeni bir hayat başladı. Bu yeni bir doğumdu… Şimdi yıl 2022… Zaferin 100.yılına geldik. Ben 100 yaşındayım… Biz şimdi hepimiz 100 yaşındayız…”