Sevgili ODAK okuyucuları;

Büyük Taarruz ve Büyük Zaferin 100. Yılı Cumhuriyetin ve Zaferin kazanıldığı topraklar olan Afyonkarahisar’da coşkuyla kutlanıyor.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan ve Mart ayında kamuoyuyla paylaşılan Büyük Taarruz ve Büyük Zafer’in 100. Yılı Etkinlik Takvimi kapsamında düzenlenen program Afyonkarahisar Hava Şehitliği, Yüzbaşı Agâh Efendi Şehitliği, Kocatepe Kitabesi ve Anıtı, Şuhut Atatürk Evi ile Şuhut Keşkek Evi’ni ziyaretçileriyle buluşturdu.

Alan Kılavuzu, Araştırmacı-Yazar Hasan Özpınar’ın rehberliğinde gerçekleşen programın ilk durağı Afyonkarahisar Hava Şehitliği oldu.

Afyonkarahisar Hava Şehitliği

Şehir Asrî Mezarlığı'nın ortasında yükselen anıt çevresinde şehitlere ait mezarların bulunduğu bir şehitliktir.

24 Temmuz 1922 sabahı Cemal ve Bahattin adındaki pilotların kırık dökük uçaklarıyla Kurtuluş Savaşı'na katılmaları ve Gazlıgöl’de uçaklarının düşmesiyle şehit olmaları anısına, 1936 yılında yapılmıştır.

Daha sonraki şehitlerimizin de defin işlemleri buraya yapılmış ve istirahatgahları burası olmuştur.

Programın ikinci durağı Yüzbaşı Agâh Efendi Şehitliği oldu.

Burada yurdun dört bir yanından vatanı savunmak için gelen şehitlerimizin sessiz, dua bekleyen mezarları karşılıyor bizleri.

Öyle ki şimdi ülke sınırı içinde yer almayan bölgelerden dahi birçok şehidimizin kabristanlıkları burada bulunuyor.

Yüzbaşı Agâh Efendi…

27 Ağustos 1922'de, 12'nci Tümen 36'ncı Piyade Alayı 6'ncı Bölük Komutanı Yüzbaşı Agâh Efendi, komutasındaki 150 Mehmetçik ve Sinoplu Üsteğmen Feyzullah ile birlikte düşman kuvvetlerinin içerisine kadar dalmış ve düşmana ağır kayıplar verdirdikten sonra, Feyzullah Efendi ve 101 Mehmetçik ile birlikte kendisi de şehit düşmüştür.”

Ruhları şad olsun.

Dualar eşliğinde minnetle andığımız şehitlerimizi bu huzur dolu istirahatgahlarında baş başa bırakarak ayrılıyoruz.

Varış noktamız Kocatepe Anıtı

 

Kocatepe Atatürk Anıtı ve Kitabesi;

 Afyonkarahisar ili Merkez ilçesine bağlı Büyük Kalecik Kasabası sınırları içinde yer alan anıt bin 874 rakımlı Kocatepe üzerinde bulunuyor.

Kocatepe; Anadolu'nun ve Türk Ulusu’nun kurtuluşunu sağlayan Büyük Taarruz'un 26 Ağustos 1922 tarihinde Başkomutan Mustafa Kemal tarafından başlatıldığı, sevk ve idare edildiği topraklardır.

Mevcut konumu itibariyle, Afyonkarahisar ve Sinanpaşa ovalarına hakim bir tepede yer alıyor.

25 Ağustos 1922….

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Kocatepe‘ye gelerek 26 Ağustos sabahı Büyük Taarruz’un ilk kıvılcımını ateşledi.

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk Büyük Taarruz’un ilk safhası burada tesis edilen karargâhından ve halen mevcut olan siperden bizzat sevk ve idare etti.

Kocatepe de ilk olarak 1953 yılında Milli Savunma Bakanlığı’nca kesme taştan anıt yapılmış ve üzerine çiçek kabartmalı mermer yazıt konulmuştur.

 1993 yılında ise Kültür Bakanlığı tarafından Atatürk Anıtı ve çevre düzenlemesi ile bronz Kocatepe Anıtı yapılarak bugün ki halini almıştır.

Kocatepe; Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna beşiklik eden ve kazanılmış önemli zaferleriyle hafızalara kazınmış önemli bir mekan.

Burada;

“1921'de, 22 gün 22 gece süren Sakarya Meydan Muharebesi'nde düşman ordusunun durdurulmasının ardından bir yıl süren hazırlık evresinden sonra, 26 Ağustos 1922'de Büyük Taarruz başladı.

Başkomutan Gazi Paşa'nın dehası ile düşman orduları çaresiz bırakılmış, Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa ile Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa muharebe planını eksiksiz uyguladı.

Büyük Taarruz ve ardından kazanılan Büyük Zafer, bir milletin sınırlı kaynaklarla da olsa azim ve inançla zorlukları aşabileceğini gösteren büyük bir destan yazıldı.”

Kocatepe’de toprağın her karışı, kadını erkeği, genci yaşlısının bir oluşuna; vatanın istiklali ve istikbali için beraber mücadele edişine şahitlik etmiş kadim bir mekandır.

Bu nedenle biliyoruz ki Milli Mücadelemizi anlatmak, şehitlerimizi anmak için ne yapsak eksik kalır.

Zorluklar karşısında azmin zaferinin örneği olan Kocatepe, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün o ünlü düşünceli pozu ile bugün bir simge hâline gelmiştir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlayan Kurtuluş Savaşımızın kesin sonucu Büyük Taarruz ve ardından kazanılan Büyük Zafer ile neticelenmiştir.

Ne mutlu ki 100 yıldır aynı ruh ve heyecanla, Kocatepemize, Cumhuriyetimize, şehitlerimize, gazilerimize ve Atatürk’ümüze sahip çıkıyoruz, çıkacağız!

Atatürk’ün, silah arkadaşlarının, cepheye su taşıyan ninelerimizin, sıhhiye görevi yapan görevlilerin, askeri başarı kazanan komutanlarımızın ruhları Şâd mekanları cennet olsun.

SON DURAĞIMIZ İSE ŞUHUT ATATÜRK EVİ…

Kurtuluş Savaşı sırasında Ağustos 1922'deki Büyük Taarruz'dan hemen önce Başkomutan Mustafa Kemal Paşa (Atatürk) tarafından geçici karargah olarak kullanılmıştır. Müze restorasyonların ardından 2004 yılında kurulmuştur.

Hacıvelioğlu Konağı, Mustafa Kemal Paşa’nın Büyük Taarruz öncesinde Şuhut’ta kaldığı konaktır. 1897 yıllarında Şuhutlu Hacı Veli tarafından yaptırılmış olan konak 20. Yüzyıl sivil mimari özelliklerini taşımaktadır ancak asıl önemini Büyük Taarruz’dan önce Mustafa Kemal Paşa tarafından karargâh olarak kullanılmasından almaktadır.

 Burada konaklayan Mustafa Kemal Paşa, İsmet Paşa ve Maraşel Fevzi Çakmak Paşa ile görüşüp taarruz ile ilgili son incelemelerini yapmıştır. Buradan taarruzun başlayacağı Kocatepe’ye geçmiştir. Mustafa Kemal Paşa’nın konakta kaldığı çalışma odası özgün haliyle düzenlenmiştir. Ayrıca konağın birinci katında Kurtuluş Savaşını konu alan tablolardan oluşan bir sergi ile ziyaretçilerini karşılamaktadır.

ATATÜRK EVİ;

Cumhurbaşkanı Irak Özel Temsilcisi ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun Orman ve Su İşleri Bakanlığı döneminde yeniden canlandırdığı Atatürk Evi, o zor yıllara şahitlik etmesi bakımından son derece önemli ve tarihi bir mekandır.

Sonuç olarak ilimiz her karışında Milli Mücadele’nin izlerini taşımaktadır.

Sinanpaşa Ovası’na bakan Reşat Çiğiltepe Şehitliği, İscehisar’ın Doğanlar Köyü’nde bulunan Giresunlular Şehitliği ile keşfedilmeyi bekleyen pek çok şehitlik, Kurtuluş Savaşı Destanını bizlere anlatmaktadır.

 

Bu kutlu zaferde Afyonkarahisar’ın üstlendiği rolü ise Ulu Önder Atatürk şöyle özetlemiştir:

 ‘Afyonkarahisar, son büyük zaferin kilidi oldu. Esası oldu. Afyonkarahisar, tarihî mücadelemizde unutulmaz bir parlak sahifeye maliktir.’

…..