Sevgili Odak okuyucuları,

Bugünkü yazımda Afyonkarahisar’ın siyasi ve kültürel yaşamında önemli bir kişi olan Osman Attila’dan bahsedeceğim. 10 Mayıs 1922 tarihinde Afyonkarahisar’da doğdu. Bildiğiniz gibi, 1922 yılı aynı zamanda Büyük Taarruz’un yılı, zaferin kazanıldığı yıl… Onun Zafer’e olan sevdası belki de bundan dolayı büyük oldu.İlkokuluGedik Ahmet Paşa ilkokulunu tamamladı. Yaşıtlarında farklı konuşuyor ve farklı yazıyordu. Duygu ve düşünce dünyası çok genişti. 1933 yılına geldiğinde Afyon Lisesinin orta kısmına girdi. Bu dönemde yazmaya karşı ilgi göstermeye başladı. Afyon Lisesi dergisinde ve Taşpınar dergisinde yazıları ve şiirleri yayımlanmaya başlamıştı bile…

***

Onunla ilgili yaptığım araştırmalarda 1 Eylül 1938 tarihli dönemin Afyonkarahisar yerel gazetesi olan “Haber” gazetesinde Kocatepe’ye Çıkarken adlı yazısı karşıma çıktı. Bu, onun Zafer Haftası ile ilgili benim tespit edebildiğim gazetelerdeki ilk yazısıydı.1938 yılına gelindiğinde, 16 yaşında iken, eline aldığı kalemi kâğıda dokundururken zaferi yazıyordu.

Bakın 16 yaşında yazdığı o günkü Zafer Haftası yazısı nasıldı?

***

“Kocatepe’ye Çıkarken”

“26 Ağustos 1922… Daha tan yeri ağarmaya başlamadan eşsiz güneş, büyük zafer günlerinin yüksek şahikası (zirvesi) Kocatepe’ye; zafer tahtına çıkıyordu…

Deha, düşmanı elindeki sigara gibi kül ederek Türk kurtuluşuna ve Türk şehametine (yiğitliğine) bir Kocatepe inşa ve ibda (var etme) ediyordu… Karahisar aylardır çekmekte olduğu yastan hakikaten kararmıştı. Güneş Kocatepe’ye doğu tarafından çıkarken Mehmetçiklerin süngüleri parlamaya başlamıştı. Al bayrak dalgalanıyor, küheylan gibi o da kükrüyordu!.. Süngülerden ve ortasındaki bayraklardan pembe şafak doğmuştu…

Tam zirveye vardığında etrafı gözledi… Türk ordusu tufan gibi… Garbe (Batıya) koşmak için çakacak şimşeği bekliyor. Türk’ün ulu Sina’sında tarihin seyrini değiştirecek olan büyük ve ebedi emir bir lahza (kısa bir süre sonra) sonra verildi. Sağ elin kutsal, şehadet parmağı İzmir ve Akdeniz’e bir yıldırım gibi uzandı; muhakkak ki Batı Anadolu’yu bir volkan gibi sarsan istirdat (geri alma) hızının ilk ve büyük yıldırımı 26 Ağustos günü İzmir’de de bir balkı (parıltı, ışık) gibi uzaktan uzağa görülmüş ve sezilmiştir:

-İleri!

Şimşek çakmış, tufan başlamıştı. Kocatepe eteklerinden, dünyada eşi görülmemiş büyük okyanus dalgası öyle bir garbe yaslandı ki, o dalga Ege ve Akdeniz’e ulaşıp yeşil İzmir’i Anadolu yakasına atlatmıştı.”

Osman Attila…

***

1940’larda gazete sayfalarında onun şiirlerini ve yazılarını daha sık görmeye başlıyoruz. 1960’lı ve1970’li yıllarda “Atatürk Büyük Zaferi 30 Ağustos’u Anlatıyor”“Atatürk’ün diliyle 30 Ağustos Destanı”m “Kurtuluş”“Yeni Türkiye Devletinin Temeli Dumlupınar Zaferi26 Ağustos Malazgirt’te İlk Uyanış” Mustafa Kemal’in Ankara’ya Şifreli Telgrafları” “Atatürk ve Büyük Zafer“30 Ağustos Ruhu başlıklı yazıları/yazı dizileri bir tarih öğretmeni kimliği ile halkı bilgilendiriyor. Yine o yıllarda Zafer Bayramı’nda TBMM’nin resmi temsilcisi oluyor. Arif Nihat Asya, Behçet Kemal Çağlar gibi şairlerin şehre gelmesini sağlıyor.

***

 

1965 yılında Afyon milletvekiliolan Osman Attila’yı Afyon milletvekili kimliğinin üstünde bir yere taşıyan birçok unsur vardır. Özellikle 1960’larda ve 1970’lerde Zafer Haftası’nda önemli etkinliklerin yapılmasını sağlıyor.

Osman Atilla’nın Bir Teklifi” başlığı ile verilen haberde 26 Ağustos’ta Şuhut’ta da bir tören yapılmasını teklif ettiği haberleştirilmiştir. Yazıda Şuhut’un 25 Ağustos’ta Başkumandan karargahının nakledildiği yer olduğu, Atatürk’ün burada kalarak Kocatepe’ye çıktığı bilgisi vardır.Biliyorsunuz günümüzde 25 Ağustos gecesi Şuhut’ta önemli törenler yapılıyor. Şuhut’ta 25 Ağustos günü ve gecesi Zafer Haftası törenlerinin yapılmasını önerisini ilk o getiriyor.

1978 yılında “Zafer Haftası bu sene geçen senelerden daha sönük geçeceğe benziyor”başlığı dikkat çekiyor. Bu sene aynı zamanda Osman Attila’nın hayatını kaybettiği yıldır.Osman Attila’sız İlk Zafer Haftası” başlığı ile haberler yapılmıştır.

***

Zafer’in 100.yılında Zafer Haftasının geçmişinde çok önemli bir rol oynayan OSMAN ATTİLA unutulmasın. Onun Afyon ve Zafer Haftası ile ilgili şiirleri ve yazıları 100.yıl anısına kitaplaştırabilir. Üniversitemiz sempozyumda bir oturuma onun adını verebilir… Onunla ilgili bir panel, konferans yapılabilir. Özellikle 1960 ve 1970’li yılların gazetelerini inceleyenler onun Zafer Haftası ile ilgili çabalarını ve yaptıklarını göreceklerdir.

100.yılda Osman Attila unutulmasın…Bu;bizim, bu şehrin, tarihe karşı bir sorumluluğu…