Merhaba, ben Merve Küçüksağrıcıoğlu.

Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi 6.sınıf öğrencisiyim. 2022 yılının Zafer’in 100.yılı olması dolayısıyla “Zafere Ses Veren Gençler” isimli proje çalışması kapsamında yazdığım yazıyı sizlere sunacağım.

Sizlere, yazımda, Afyonkarahisar şehrimizin önemli kişilerinden biri olan Çelikalaylı Şükrü’den bahsedeceğim.

***

30 Ekim 1918… Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra halk berbat bir durumda bırakılmış ama halk bu durumdayken bile Mustafa Kemal’in önderliğinde düşmana karşı canla başla, varını yoğunu vererek mücadele ediyor. Kimi annesini kaybediyor, kimi babasını, kimi kardeşini…   Lakin kimse bunu önemsemiyor. Çünkü herkes vatan olmayınca annesinin, babasının bir önemi kalmayacağını biliyor.  İşte bu dönemlerde düşmanlarla savaşabilmek için Kuvay-i Millliye’ler oluşturuluyor.

Bu zamanlarda ise Afyonkarahisar’da da Kuvay-i Milliye kurulmuş. Bunlardan bir tanesinin de kurucusu da –adını duymuşsunuzdur- din adamı İsmail Şükrü Efendi’dir.

İsmail Şükrü Efendi’nin başında bulunduğu Kuvay-i Milliye yani Çelikalay  Afyonkarahisar’ın kurtulmasında önemli bir rol oynamıştır.  Afyonkarahisar’ın şehir merkezinde bulunan Gazlıgöl Caddesi’ndeki belki de sizin bir yakınınızın okuduğu Kasımpaşa İlkokulu’nun depolarında saklanan silahları kaçırmıştır.  O zamanlar için bu silahlara ulaşmak çok önemliydi ve İsmail Şükrü Efendi’nin başında bulunduğu Çelikalay bunu başarmıştı. Böylece orduya silah anlamında destek sağlanmıştı. Çelikalay tabii ki sadece bunları yapmamıştı.  Yunanlılara karşı direnişte yer alırken, milli bilincin oluşmasına da katkı sağlıyorlardı.

Yaptığı çalışmalardan ötürü İsmail Şükrü Efendi Afyonkarahisar’ın ilk milletvekili olmuştu ve Mustafa Kemal Paşa ile aralarında şöyle bir konuşma geçmiştir:

“Paşa’m... Selamünaleyküm.”

“Aleykümselam Şükrü Efendi. Gel bakalım.”

“Nasılsınız Paşa’m? İyi misiniz?”

“Sağ olasın Şükrü Efendi. Çok şükür iyiyim. Sen nasılsın?”

“Sağlığına duacıyız Paşa’m.”

“Asıl siz var olun Şükrü Efendi. Sizin gibi din alimlerinin millete ön ayak olması, memleketimizin ve dinimizin korunması elzemdir.”

“Sağ olun Paşa’m.”

“Afyonkarahisar’da nasıl çalıştığınızı, evlerde, camilerde, köylerde halkı düşmanlara karşı direnişe nasıl hazırladığınızı işittim. Memleket ve din uğrundaki bu mücadeleniz takdire şayandır. Aramızda olmanızdan mutluluk duyarım.”

 ***

 Mustafa Kemal ile İsmail Şükrü Efendi arasındaki konuşma böyle devam etmiştir.

 İsmail Şükrü Efendi ise Afyonkarahisar’da Kuvay-i Milliye’nin kurucusu ve milletvekili olarak önemli görevler yapmıştır.  Soyadı Kanunundan sonra da Çelikalay soyadını almıştır.

Bu sene Zafer’in 100.yılı…Kutlu olsun.