KONUK KALEM: Emin Kağan Hancıoğlu

Merhaba, ben Emin Kağan Hancıoğlu.

Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi 6.sınıf öğrencisiyim. 2022 yılının Zafer’in 100.yılı olması dolayısıyla “Zafere Ses Veren Gençler” isimli proje çalışması kapsamında yazdığım yazıyı sizlere sunacağım. Öncelikle Zafer’in 100.yılını yaşayan bir genç olduğum için çok mutluyum.

Sizlere, yazımda, Mustafa Kemal’in Büyük Taarruz Savaşı için koyduğu hedefi anlatacağım.

***

Yıl 1922’ydi. Temmuz ayının sonuna gelinmişti. 

Ege Bölgesi hala işgal altındaydı. Mustafa Kemal taarruz planlarını çoktan yapmıştı. Ama bunun bir sır olarak kalmasını istiyordu. Mustafa Kemal ve arkadaşları Konya’dan Akşehir’e gidileceği gün Ankara’da toplanmıştı.

 İçlerinden biri:

“Paşa’m taarruzla ilgili söylentiler var. Meclis’te eleştiriler var.” dedi.

“Olsun.” diye kısa bir cevap verdi Mustafa Kemal.

“Yakında bir taarruz planınız var mı?” diye sordu arkadaşı.

Mustafa Kemal’in cevabı şu oldu:

“Yok, ordumuz daha hazır değildir. Önce orduyu denetleyelim.”

Atatürk, taarruzun başlayacağını bir kişinin bile duymasını istemiyordu. O gün toplantı yaptığı arkadaşlarına yalnızca söyle demişti:

“Ben size taarruz haberini verdikten sonra 15 gün ilerisini hesap ediniz. İşte o gün İzmir’de olacağız.”

***

26 Ağustos 1922’de Afyon, Kocatepe’de Büyük Taarruz başlamıştı. Savaş, kahraman Türk ordusunun galibiyetiyle sonuçlanmıştı. 30 Ağustos 1922’de Kütahya’nın Zafertepe Çalköy-Dumlupınar çevresinde yapılan Başkomutanlık Meydan Muharebesi kazanıldı. Yunanlılar Uşak üzerinden İzmir’e doğru kaçıyordu.

Büyük Taarruz’un başlamasından on dörtgün sonra 9 Eylül 1922 tarihinde İzmir’e varılmıştır. Mustafa Kemal hesap ettiğinden bir gün önce İzmir’e varılmıştı. Mustafa Kemal dışında kimse bu zorlu şartlar altında on beş günde İzmir’e varılacağına inanmıyordu. Ama Mustafa Kemal yine ileri görüşlülüğünü gösterip on dört günde orduyu İzmir’e getirmişti

26 Ağustos 1922’den 9 Eylül 1922’ye kadar. Tam 14 gün sonra… Olağanüstü bir zekaya sahip Mustafa Kemal’in ve her türlü zorluğa direnen bir milletin zafere ulaşması on dört günde gerçekleşti.

***

Şimdi yıl 2022… Büyük Taarruz’un, Büyük Zafer’in 100.yılını kutluyoruz. Bu tarihi olayın 100.yılını yaşadığım için mutluyum, gururluyum.