Merhaba, ben Alperen Yiğit Can.

Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi 7.sınıf öğrencisiyim. 2022 yılının Zafer’in 100.yılı olması dolayısıyla “Zafere Ses Veren Gençler” isimli proje çalışması kapsamında yazdığım yazıyı sizlere sunacağım.

Sizlere, yazımda, “Şehit Baba Oğul Hikayesi”ni anlatacağım.

***

Çetmili Kara Ali Çavuş, Konya’ya bağlı Beyşehir ilçesinin Çetmi köyündendir. İlk olarak 1912’de Balkan Savaşları’nda yer almıştır. O cepheden cepheye koşmaya başladığında 8 yaşında, Mehmet adındaki oğlunu geride bırakmak zorunda kalmıştır. Daha sonrasında cepheden cepheye koşmuş; Galiçya, Hicaz, Yemen ve Kafkasya’da düşmanla cenk etmiştir. Sonrasında Mustafa Kemal, Millî Mücadele’yi başlatınca vakit kaybetmeden orduya katılmış ve Afyonkarahisar’a, şehrimize gelmiştir. 26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz Savaşı’na ve sonrasında 30 Ağustos 1922 tarihindeki Başkomutan Meydan Muharebesi’ne katılmıştır.

***

Kara Ali Çavuş, cephede büyük bir sürpriz ile karşı karşıya kalır. Burada bir Sancaktar ile tanışır. Sancaktar, Konya’nın Beyşehir ilçesindeki Çetmi köyünden olduğunu belirtir. Bunu öğrenen Ali Çavuş, sancaktara kimlerden olduğunu sorar.

Sancaktar “Ben Kara Ali Çavuş’un oğluyum” deyince Ali Çavuş gözyaşlarına hâkim olamaz. Baba ve oğul yıllar sonra aynı savaşta, aynı cephede tekrar buluşur. Birbirlerine sarıldıktan sonra baba oğul omuz omuza düşman ile savaşmayı beklemeye başlarlar.

İşte, o gün, diğer kahraman askerler gibi cephede şehit düşmeyi, yaralanmayı, esir düşmeyi, her şeyi göze alarak gelecek nesillere, bizlere bağımsız, güçlü, köklü, gerektiğinde uğruna canımızı verebileceğimiz bir vatan bırakmak için düşmanın üstüne yürürler. En sonunda 30 Ağustos’ta zafer Türk ordusunun olur. 31 Ağustos’ta düşmanı kovalarken Çetmili Kara Ali Çavuş, oğlu Sancaktar Mehmet’in kollarında can verir. Ama babasının ölümü Mehmet’i durdurmaya yetmez. Düşmanı İzmir’e kadar kovalarlar ve sonunda Türk ordusu 9 Eylül 1922 tarihinde İzmir’e girer. Savaş bitmiştir. Vatan kurtulmuştur. Sancaktar Mehmet’e ise şehit olmak İzmir’de nasip olmuştur.

***

Daha sonra Şehit Baba Oğul Anıtı, bu iki kahraman anısına yapılmıştır. İsterseniz bu anıtı görmeye Kütahya’daki Dumlupınar Şehitliğine gidebilirsiniz. Şimdi yıl 2022… Çetmili Kara Ali Çavuş ve oğlu Sancaktar Mehmet’in şehit olmasının 100.yılı… Büyük Zafer’in 100.yılı…

Bizim de böyle şahısları örnek almamız gerekir. Onların hikayelerini bilmeli ve herkese anlatmalıyız. Gerektiğinde vatanımız için her şeyi göze almalı, her şeyimizi verebilmeliyiz.

Zafer’in 100.yılı kutlu olsun.