Merhaba, ben Levent Başkaya.

Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi 6.sınıf öğrencisiyim. 2022 yılının Zafer’in 100.yılı olması dolayısıyla “Zafere Ses Veren Gençler” isimli proje çalışması kapsamında yazdığım yazıyı sizlere sunacağım.

Sizlere, yazımda, Çalköy’de hayatını kaybeden Yüzbaşı Şekip Efendi’den ve yıllar sonra onun mezarını bulan kızı Maide Öğretmen’den bahsedeceğim.

***

Kütahya’nın Çalköybeldesi ülkemiz için büyük rol oynayan Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin geçtiği önemli bir bölgedir. Bu bölgede bir savaş kahramanı olan Yüzbaşı Şekip Efendi’nin şehitliği vardır.

Şekip Efendi 29 Ağustos 1922 günü şehit olmuştur. O, 14. Süvari Tümeninin 3. Alayı 2. Bölük Komutanıdır. Bölüğünün başında âdeta bir aslan cesaretiyle savaşmış, askerleriyle yaklaşık iki bin Yunan askerini esir almıştır.

Ardından düşman toplarını ele geçirmek için girdiği çatışmada birkaç askerle birlikte şehit olmuştur. Savaşta kullandığı atı,tek başınaÇalköy’e gelmiştir. Köyde yaşayan Ahmet Ağa atı tanımış ve de şaşırmıştır. Bu at, Yüzbaşı Şekip Efendi’nin atıdır…Yüzbaşı’nın başına bir şey geldiğini anlayan Ahmet Ağa, köylülere haber vermiştir. Bunun üzerine köylüler savaş alanına gitmiş, geri koca yürekli askerlerimizin naaşlarını getirip defnetmişlerdir.

***

Daha sonra zafer kazanılmış, ülke kurtarılmıştır. Aradan yıllar yıllar geçmiştir.

Yüzbaşı Şekip Efendi’nin kızı Maide Öğretmen’dir; tarih öğretmenidir. İstanbul Erenköy Kız Lisesinde öğretmen olan Maide Öğretmen, zaferin kazanıldığı topraklarda Atatürk’ü anmak amacıyla bir gezi düzenlemiştir.

Gezi sırasında, okul flamasındaki harflerden biri düşmüştür ve okul gezi kafilesi karton almak için yollarının üzerindeki Çalköy’e gelmişlerdir. Maide Öğretmen karton harfleri keserken bir yandan da çevredeki tarihi yerler hakkında bilgi almaya çalışıyordur. Bilgi almaya çalıştığı kişilerden biri de Çalköylü Ahmet Ağa’dır. 1922 yılında şehit düşen Şekip Efendi’nin atını bulan Ahmet Ağa…

Ahmet Ağa, Maide Öğretmene Zafertepe’ye gidebileceğini söylemiştir. Maide Öğretmen de çevreyi bilemediği için soru sormaya devam etmiştir. Zafertepe’nin yakınındaki anıtları sormuştur. Gelen cevap ise acıdır:

Ahmet Ağa,köyde Yüzbaşı Şekip Efendi Şehitliği’nin olduğunu söylemiştir. Maide Öğretmen aldığı cevapla birlikte elindeki karton ve makası yere düşürmüştür:

O benim babamdı,O benim babamdı!”

Maide Öğretmen babasının mezarının başına gidip orada gözyaşı dökmüştür, o gece Erenler Kız Lisesi öğrencileri Çalköy’de misafir olmuşlardır.Bu süre zarfında Ahmet Ağa, Maide Öğretmen’e babasının yaptığı kahramanlıkları ve nasıl şehit olduğunu anlatmıştır. Maide Öğretmen sonraki yıllarda da her yıl oraya gelerek babasını ziyaret etmiştir.

***

Şimdi, sene 2022…

Yüzbaşı Şekip Efendi’nin ve askerlerinin bu topraklar için şehit oluşunun 100.yılı…

Kütahya’nın Altıntaş ilçesindeki Çalköy’de sizleri bekliyor.