Buradan her hafta Türkiye'de bulunan doğal güzellikleri sizlerle keşfetmekten ve paylaşmaktan zevk duyuyorum. Bu bağlamda gezdiğim gördüğüm her durak noktamı sizlere yazıyorum.

 

 

Doğal güzellikleri ve tarihiyle her gün gündeme gelen ve benimde kıymetli memleketim Afyonkarahisar’dan notlarımı aktaracağım. Doğasıyla büyüleyen yılkı atlarının doludizgin koştuğu yaylaları ve birçok canlıya ev sahipliği yapan göletiyle görenleri büyüleyen Akdağ Tabiat Parkındayız.

Benimle Akdağ’ı tanımaya var mısınız? Yemyeşil kalın, doğa ile kalın.. Sevgiler..

Tertemiz dağ havasını ciğerlerinizde hissetmek için 2 bin 500 metre rakımlı Akdağ enfes bir ortam.

Sandıklı İlçesinin Sorkun Kasabası’nın güneyinde yer alan bölge adeta çam ağaçları arasında gizlenmiş bir istiridye kadar değerli…

2000 yılına kadar keşfedilmeyi bekleyen bu saklı cennet 2000 yılında Orman ve Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Tabiat Parkı olarak ilan edilmiş.

Havzasında barındırdığı birçok jeolojik yapı itibariyle doğaseverlerin ziyaret çizelgelerinin uğrak merkezlerinden bir tanesi.

Tokalı Kanyonu, Kurtini Mağarası gibi doğal olan yapılarının yanı sıra 90 gün gibi kısa bir sürede tamamlanan Akdağ Göleti de tabiat parkı sınırları içerisinde sizleri karşılıyor.

Oldukça zengin bir bitki örtüsüne sahip olan tabiat parkı bitki familyasında kızılçam, karaçam, meşe ve ardıç gibi ağaç çeşitleri hâkim türler arasında.

 

Yeşilin her tonunu bizlere sunan bu ağaçlar pek çok kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.

Ziyaretiniz esnasında biraz dikkatli olursanız vahşi yaşama ait başrol oyuncularını da orada görme fırsatı yakalayabileceğiniz Akdağ tabiat parkı, özellikle koruma altındaki kuş türlerini barındırıyor.

Bölgenin jeomorfolojik yapısı ise sahaya üstün bir zenginlik katıyor.

Bu sayede dağ, kanyon, vadi ve mağara gibi doğal güzellikleri görme imkanı da veren bölge her an içinden ne çıkacağı belli olmayan sürpriz kutu heyecanı yaşatıyor ziyaretçilerine.

12-13 Kilometre uzunluğunda ve 10-15 metre genişliğindeki Tokalı Kanyonu ortalama 7-8 saat yürüyüşle geçilebilen ziyaretçileri genişi bir vadi karşılıyor.

Akdağ’ da yer alan  Kocayayla’nın 6 kilometre güneyindeki Kurtini Mağarası ise unutulmaması gereken doğal güzelliklerden biri. Mağara sarkıt ve dikitleriyle büyüleyici bir nitelikte bizden söylemesi…

Akdağ Tabiat Parkı yaban hayatı bakımından fotoğrafçıların uğrak noktası olurken bölgede Kızıl Geyik gibi türlerin yanı sıra Yılkı Atları yanında, kanyon içerisinde nesli tehlike altında olan Sakallı Akbaba ve Kızıl Akbaba gibi yaban hayvanlarına da rastlamak mümkün.

Birçok endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Akdağ, Ehrami Karaçam’ıda başta olmak üzere birçok endemik bitki türüyle karşılıyor sizleri…

Peki, kaç türe ev sahipliği yapıyor Akdağ Tabiat Parkı?

Tabiat Parkı alanı içinde 76 familya ve 286 cinse ait 550 tür, 13 alt tür ve 3 varyeteden oluşan 566 Takson’ un bulunduğu belirtiliyor.

Aynı zamanda Tabiat Parkı alanında 4 adet iki yaşamlı türü, 11 adet sürüngen türü, 12 adet memeli hayvan türünün var olduğu belirlenmiş. Tabiat parkı içerisinde yaşayan Kızıl Geyik, Kurt, Yılkı Atları, Kızıl Akbaba, Kara Akbaba, Sakallı Akbaba, Akkuyruk Kartal, Kaya Kartalı ve Küçük Kartal gibi yırtıcı kuşlar ile diğer yaban hayvanlarının gözlem alanları da size sunduğu diğer imkanlardan bir tanesi.

 

Afyonkarahisar’ın Sandıklı şehrinin

Doğal güzellikleri itibariyle eşsiz bir deneyim sunan bölge gelecek nesillere milli miras olarak bırakılabilmesi amacıyla 2000- 2001 yıllarında bilgiler güncellenerek 14.781 hektar alanıyla tescil edilmiş.

Sadece doğal güzellikleriyle değil ziyaretçilerine sunduğu imkanlarıyla mükemmel bir yer Akdağ.

Doğaseverlere cömert etkinlik alternatifleri sunan bölge doğa ile baş başa kamp yapabilmeniz için özel alanlar oluşturularak zenginleştirilmiş.

Bunun dışında benim gibi yürüyüş sevenlerin bayılacağın “Zorluk Derecesi Yüksek Yürüyüş Güzergâhları” bulunmakta ve “Karanlık Dere-Tokalı Kanyonu Yürüyüş Güzergâhı ile Sığır Kuyruğu-Akkale Tepe Zirve Yürüyüş Güzergâhı” sizleri eşsiz manzarayla buluşturmak için bekliyor.

Üstelik tüm bu anlattıklarıma ulaşabilmek için herhangi bir ücret ödemenize de gerek yok…

Eğer bir gün bu güzel yere uğrarsanız bolca fotoğraf çekmeyi unutmayın!  Doğa ile baş başa güzel günleriniz olsun!

GÜNÜN SÖZÜ

Çünkü olayların gerçek doğasında, haklı olarak düşünürsek, her yeşil ağaç altın ve gümüşten çok daha görkemlidir.

Martin Luther King

Yeşil Kalın…