Atatürk Kongre Merkezinde (AKM) gerçekleştirilen törende Veteriner Hekimler kep attı. Törene Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Karakuş, İl Emniyet Müdürü Ali Temiz, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek, Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Nevzat Algan ile AKÜ öğretim elemanları, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Veteriner Fakültesi öğrencilerinin müzik dinletisi ve halk oyunları ile başlayan tören Veteriner Fakültesi dönem birincisi Edanur Kilim’in açış konuşması ile devam etti. Veteriner Hekimlik mesleğinin ahlaki ve etik değerlerine uygun davranacağını ifade eden Kilim, “Eğitim hayatı boyunca öğrendiğim tüm bilgilerden ve hocalarımın deneyimlerinden kazandığım bilgi havuzu ile meslek hayatım boyunca insan ve hayvanlara hizmet ederken ahlaki ve etik kurallara uygun davranacağıma, Veteriner Hekimlik mesleğini onurlandıracağıma söz veriyorum. Üniversite hayatımız boyunca hem akademik hem kişisel anlamda bizden desteklerini esirgemeyen bize yol gösteren Veteriner Hekimlik mesleğinin önemini aşılayan hocalarıma ve aileme teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“VETERİNER HEKİMLER ODASI OLARAK ÖĞRENCİLERE BURS VERİYORUZ”

Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Nevzat Algan ise Veteriner Hekimlik meslek kanunu 13. maddesinde odaların görevlerinin Veteriner Hekimliği mesleğinin memleket menfaatlerine en uygun biçimde uygulanmasını sağlamak olduğunu kaydetti.

Algan, konuşmasına şöyle devam etti:“Veteriner Hekimler Odası olarak bu çerçevede fakültemizde öğrenim gören 20 öğrencimize 2021 yılından bu yana düzenli olarak burs vermekteyiz. Bunun yanı sıra oda olarak suni tohumlama alanında ilk defa çalıştay düzenledik. Çalıştay meslek odalarımızdan, akademik camiamızdan ve veteriner hekimlerimizden yoğun bir katılım ile gerçekleşti. Bu kapsamda mesleki eğitimler gerçekleştirdik. Verdiğimiz bu destekler doğrultusunda sizlerden isteğimiz görev yaptığınız yerdeki meslek odasına üye olmanızdır.”

“VETERİNER HEKİMLİK DOĞRUDAN BEŞERİ SAĞLIK İLE İLİŞKİLİ”

Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek yaptığı konuşmada mezun öğrencilerin 5 yıllık eğitim sürecini başarı ile tamamladığını söyledi. Civelek, “Mezun olarak mesleğe ilk adımınızı atmaktasınız. Veteriner Hekimlik mesleğinin ne kadar önemli olduğu herkesin malumudur. Mesleğimiz sadece hayvan sağlığı ile değil, doğrudan olarak beşeri sağlıkla da ilişkilidir. İşte tam da bu nedenle veteriner hekimler meslek hayatları süresince tüm toplumun yararına görevlerini icra ederler. Ben de sizin bu bilinçte olduğunuzu biliyorum. Devletimize ve milletimize meslek hayatınız boyunca önemli hizmetlerde bulunacağınıza adım gibi eminim” dedi.

Civelek, son 4 yıldır dekan olarak görev yaptığını belirttiği konuşmasında bu süre boyunca yapılan faaliyetlere ilişkin ise şu bilgileri paylaştı: “Sayın Rektörümüz yönetiminde ve kendilerinin ve siyasilerimizin desteği ile fakültemizi ileri bir noktaya taşımak ve eğitiminizi desteklemek için çok çalıştık. Yakın mesai arkadaşlarım ile birlikte çok önemli işlere imza attık. Bu süreçte fakültemizi akademik ve idari kadro tahsisi ile güçlendirdik. Türkiye’nin ve Avrupa’nın sayılı hayvan hastanelerinden birinin temelini attık. Temmuz ayında da açılışını yapacağız. Yeni hayvan hastanemiz önemli ve büyük bir proje. Bu proje için Türkiye’nin en modern, en donanımlı ve en önemli eğitim araştırma hayvan hastanesi diyebiliriz. Hali hazırdaki Hayvan Hastanemizi de üst düzey cihazlarla güçlendirdik. Yine çiftliğimizde stratejik alan olan hayvancılığı desteklemek amacıyla ıslah ve biyoteknolojik bazlı koyun ve manda projelerini geliştirdik. Bu alanda tarımsal makinalar ve ekipmanla gelişimi sağladık. Uluslararası çalışmalarımızı ve ikili anlaşmalarımızı geliştirdik. Öğrenci kulüp ve topluluklarını destekledik.”

“İNANÇLARINIZ VE İDEALLERİNİZ UĞRUNDA FEDAKARLIK YAPTIĞINIZ SÜRECE GENÇSİNİZ”

AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker ise ailelerin büyük fedakarlıklarla evlatlarını okuttuğunu söyleyerek haklı gurur yaşadıklarını belirtti. Peker, “Hocalarımız, öğrencilerimizin ilk üniversiteye geldiği oryantasyon sürecinden itibaren 5 yıl içerisinde çok değerli bilgiler verdiler. Bazen camdan bazen candan oldu. Camdan olsa da candan oldu. Geldiniz, tam üniversiteye şehre alıştınız, araya pandemi girdi. Uzaktan eğitime devam ettiniz, sonrasında tekrar yüz yüze eğitime başladık. Sonrasında hepimizin üzücü bir şekilde yaşadığı 6 Şubat Depremi ile hayatımıza daha farklı bir şekilde devam etmek durumunda kaldık” diye konuştu.

 

Mezun öğrencilerin memlekete hizmet etmeye adım attığını ifade eden Peker, “5 yıllık eğitim süresince de farklı öğrenci topluluk ve kulüpleri ile birlikte farklı alanlarda hizmet ettiniz ama esas hizmet bundan sonra başlıyor. Necip Fazıl’ın güzel bir ifadesi var; ‘gençliğe hitaben; kim var denildiğinde sağına soluna bakmadan ben varım diyen gençliktir.’ Dolayısıyla sizler ülkemize hizmet noktasında ‘ben varım’ diyen bir gençlik olarak hayata atılıyorsunuz. İnançlarınız ve idealleriniz uğrunda fedakarlık yaptığınız sürece 90 yaşınıza da gelseniz genç kalacaksınız” dedi.

Konuşmaların ardından Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Nevzat Algan tarafından mezun olan öğrencilere Veteriner Hekim Andı okutuldu. Daha sonra ise dereceye giren öğrencilere plaket takdim edilerek, mezun öğrencilere temsili diplomaları verildi. Mezun öğrencilerin kep atmasıyla tören sona erdi. //HABER: FADİME ÖZKARAN