Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonunun üçüncü toplantısının ardından, 2024 yılı için geçerli olacak asgari ücret rakamı kamuoyuna duyuruldu. Bakan Vedat Işıkhan'ın açıklamalarına göre, net asgari ücret 17.002 TL olarak belirlendi. Bu zammın ardından asgari ücretin döviz bazında yeni bir rekora ulaştığı kaydedildi.

Para-2

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NETLEŞTİ: NET 17.002 TL

AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantı sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 yılında uygulanacak olan net asgari ücretin 17.002 TL, brüt ücretin ise 20.002 TL olduğunu duyurdu. Net asgari ücretteki artışın 5.600 TL'yi bulduğu ve devlet desteğinin de 700 TL olarak güncellendiği belirtildi. Bakan Işıkhan, yaklaşık %100 oranında bir artış sağlandığını ifade etti.

Bekleyiş Sona Eriyor: Yeni Asgari Ücret Bugün Açıklanıyor! Bekleyiş Sona Eriyor: Yeni Asgari Ücret Bugün Açıklanıyor!

Para1

ASGARİ ÜCRET DÖVİZ BAZLI REKORUNU KIRDI

TL bazında sağlanan ciddi artışın yanı sıra, asgari ücret döviz bazında da 578 dolara çıkarak tarihi bir rekora imza attı. Özellikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın, yaklaşık yüzde 100'ün üzerinde bir artıştan bahsetmesi, bu rekor artışa dikkat çekti.

TÜRK-İŞ BAŞKANI DA ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞLERİNİ PAYLAŞTI

Asgari ücretin belirlenmesine katkıda bulunan TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, TÜRK-İŞ'in taleplerinin 18.000 TL olduğunu ve yılda iki kere zam yapılmasını istediklerini belirtti.

Para2

BAŞKAN ERDOĞAN: "ÜLKEMİZE VE MİLLETİMİZE HAYIRLI OLSUN"

Asgari ücretin belirlenmesinin ardından sosyal medyada açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni asgari ücretin ülke ve millet için hayırlı olmasını temenni etti.

2024'TE ASGARİ ÜCRETTE TEK ZAM UYGULANACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, gelecek yıl için planlanan tek zammı açıkladı. Buna göre, 2024'te ikinci bir zam toplantısı olmayacak ve yüzde 49,11'lik bir artış uygulanarak refah payı sağlanacak.

Para3

ASGARİ ÜCRET NELERİ ETKİLEYECEK?

·         Yeni asgari ücret tutarının belirlenmesiyle birçok ödeme ve gelir kalemi değişecek.

O bankalar faizsiz kredi meşalesini yaktı! Bunu yapana faizsiz 25.000 TL verecek O bankalar faizsiz kredi meşalesini yaktı! Bunu yapana faizsiz 25.000 TL verecek

·         İşsizlik maaşı

·         Asgari ücretlinin kıdem tazminatı

·         Askerlik ve doğum borçlanması

·         Yurt dışı borçlanması

·         İhya tutarı ve isteğe bağlı sigorta primi

·         Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri

·         65 yaş, engelli ve evde bakım maaşı gelir sınırı

·         Rapor parası ve iş görmezlik ödeneği

·         Kısa çalışma ve yarı zamanlı çalışma ödeneği

·         Stajyer ücreti

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 12 REFAH PAYI

Asgari ücret Ocak 2024 zam oranı yüzde 49,11 oldu. Merkez Bankası'nın yüzde 65'lik yıl sonu enflasyon tahminine göre 6 aylık enflasyon oranı yüzde 37,76 olarak gerçekleşecek. Buna göre asgari ücrete yüzde 12'lik bir refah payı uygulanmış oldu.

Kaynak: TUĞBA ÖZKAN