İstanbul'u 29 adayla Gaziantep, 28 adayla Malatya takip edecek. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adaylarından 3'ü bağımsız, Malatya Büyükşehir Belediye Başkan adaylarından ise 5'i bağımsız olarak seçime girecek. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 19'u siyasi parti, 5'i bağımsız olmak üzere 24 aday yarışacak.

34 siyasi partinin katılacağı seçimde partilerin oy pusulasındaki sıralaması şöyle:

Zincirleme kaza 4 yaralı! Zincirleme kaza 4 yaralı!

AK Parti

İYİ Parti

Sol Parti

Büyük Birlik Partisi

Memleket Partisi

Anavatan Partisi

Demokratik Sol Parti

Yeniden Refah Partisi

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti)

Türkiye Komünist Partisi

Anadolu Birliği Partisi

Zafer Partisi

Halkın Kurtuluş Partisi

Türkiye Komünist Hareketi

Bağımsız Türkiye Partisi

Gelecek Partisi

Yeni Türkiye Partisi

CHP

Emek Partisi

HÜDA PAR

Hak ve Özgürlükler Partisi

Ocak Partisi

Adalet Birlik Partisi

Demokrat Parti

Güç Birliği Partisi

Millet Partisi

Milli Yol Partisi

Adalet Partisi

Aydınlık Demokrasi Partisi

MHP

Türkiye İşçi Partisi

Demokrasi ve Atılım Partisi

Saadet Partisi

Vatan Partisi

31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne 15 gün kaldığı belirtiliyor. YSK'nin takvimine göre, seçim propagandası 30 Mart Cumartesi günü saat 18.00'de sona erecek ve seçim yasakları 31 Mart saat 23.59'da sona erecek.

YSK'nin açıklamasına göre, İstanbul'da en fazla adayın yarışacağı belediye İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı oldu. İstanbul'da 49 aday bulunmakta, bu adaylardan 22'si siyasi parti adayı iken 27'si bağımsız aday olarak seçime katılacak.

İstanbul'u sırasıyla 29 adayla Gaziantep ve 28 adayla Malatya takip edecek. Bu illerde de bağımsız adayların sayısı oldukça dikkat çekiyor. Ankara'da ise 24 aday yarışacak, bunlardan 19'u siyasi parti adayı iken 5'i bağımsız aday olacak.

Seçimde toplam 34 siyasi parti yer alacak ve oy pusulalarındaki sıralamaları da verilmiştir.

Seçim yasaklarına göre, seçime 10 gün kala yapılan araştırma, anket gibi faaliyetler yasaklanacak ve bakanlar ile milletvekillerinin yurt içindeki seçim propagandası gezileri resmi araçlarla yapılamayacak.

Son olarak, seçmenlerin oy kullanacakları yer ve sandık bilgilerini kontrol etmeleri için YSK'nin internet sitesi, e-Devlet kapısı, YSK Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması veya "444 9 975" numaralı YSK Çağrı Merkezi'ni kullanabilecekleri belirtiliyor. Ayrıca, oy verme saatleri ile ilgili özel bir düzenleme yapılarak doğudaki illerde oy verme saatleri bir saat öne çekilmişt

Kaynak: BÜLTEN