Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “6 Şubat'ta yaşamış olduğumuz büyük afetin sonucunda nerelerdeyiz ne yapıyoruz bu konudaki son bilgileri de ve ayrıca önümüzdeki günlerdeki yol haritamızda sizlerle paylaşmak istiyorum. Malum 6 Şubat'ta Anadolu medeniyetimizdeki bin yıllık bu süreçte karşımıza çıkabilecek en büyük felaketi yaşadık. Bu felakette 11 İl doğrudan etkilendi. Ama 18 ilimizde dolaylı olarak etkilendi. 14 milyon insanımız zarar gördü. Ortaya çıkan zarar 680 bin civarında konut 170 bin civarında da iş yeri depo veya ahır gibi müştemilatların yıkıldığını gördüm. Mali hasar olarak bakıldığı zaman 100 milyar doların üzerinde bir hasarla karşı karşıyayız” dedi. 

BU KONUDA İHTİLAF YOK

“İşin manevi boyutunu ölçecek bir aygıt icat edilmedi” diyen Bakan Özhaseki: “Birçok insanda, milyonlarca insanda iç acısı olarak grup bir vaziyette hala yüreğimizin bir köşesinde o acı yaşanmaya devam ediyor. Hepimizin şunu bilmesi lazım Türkiye bir deprem ülkesi, tek çaresi var bu işin kentsel dönüşüm. Bunun dışında da başka bir çare şimdiye kadar icadı olmadı. Oturduğumuz konutları, çalıştığımız iş yerlerinde deprem gerçeğini bilerek sağlıklı güvenli hale getirmekten başka hiçbir çaremiz yok. Çünkü Türkiye deprem Himayelerden başlayarak, Alplere doğru uzanan bir çizgi sıradağların bulunduğu bölgede 5 riskli ülkeden birisi gibi gözüküyor. Bütün bilim adamları böyle söylüyorlar. Bu konuda ihtilaf yok” diye konuştu.  

DEPREM SAYISI İSE 60’IN ÜZERİNDEDİR

Toprakların yüzde 66'sı 1. ve 2. derecede deprem bölgesinde bulunduğuna dikkat çeken Bakan Özhaseki, “Nüfusumuzun da %71'i buralarda yaşıyor ve son 100 yıl içerisinde gerek denizlerde gerekse ana karamızda meydana gelen 6 ve üzerindeki şiddette deprem sayısı 226’dır. Sadece anakaramızda son yüzyılda meydana gelen deprem sayısı ise 60’ın üzerindedir. 130 binden fazla insanımızı toprağa verdik. Maddi hasar zaten yüz milyarca dolar ve bunu da ifade etmekten imtina ediyoruz artık. 3 tane hareketli fay hattı var. Yüzyıllar boyunca bu fay hattının geçtiği yerlerdeki bölgeler deprem risk altında birisi Kuzey Anadolu hay hattı, birisi aynı bölgeden başlayarak Akdeniz'e doğru yine fay hattı Doğu Anadolu fay hattıdır” ifadelerini kullandı.

Afyon’da sağanak yüzünü gösterdi! Afyon’da sağanak yüzünü gösterdi!

400 BİN BAĞIMSIZ BÖLÜMÜ YENİLENMESİ DEVAM EDİYOR

Özhaseki sözlerine şöyle devam etti: “Ege Bölgesi doğa aynı şekilde hareketliliğini bu bölgelerde yüzyıllardır devam ettiriyor. Biz bunu bilerek hareket etmek durumundayız. Buna uygun tavır almak zorundayız. Doğa ile savaş olmaz doğayla kim savaşmaya karar verirse bir kere yenileceğini bilsin. Onun nasıl hareket edeceğini tahmin edip bilip ona uygun vaziyete alıp onunla barışık yaşamaktan başka insanoğlunun çaresi yok, ders çıkarmak zorundayız. Bütün bunlardan çıkaracağımız derslerde elbette ki tedbir almak durumundayız. Biz de böyle yapmaya devam ediyoruz. Şu anda ülkemizde 30 milyondan fazla konut var. 5 milyon civarında da ticari alan var. 2012'de çıkan yasayla bugüne kadar 2 milyon 200 bin civarında bağımsız bölümün dönüşümünü sağladık biz bakanlık olarak biz. 10-11 sene içerisinde ve şu anda da 400 bin bağımsız bölümü yenilenmesi dönüşümü devam etmektedir. İşte bunu yeterli görmediğimiz için çabalıyorlar. Daha çok yapalım diye uğraşıyoruz. İstanbul'da da 6 milyon civarında konut 1,5 milyon civarında da bağımsız bölüm olarak sayabileceğimiz ticari alan var.” HABER: GÖKHAN KOCAASLAN

Editör: Nurbanu Soy