Araştırmadan çıkan sonuçlar oldukça dikkat çekici. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi'nden uzmanlar tarafından yapılan çalışma, Türkiye'nin sosyal ağ yorgunluğu haritasını ortaya koydu. Yapılan bu analiz, Türkiye'de sosyal ağ yorgunluğunun en fazla hissedildiği ilin Afyonkarahisar olduğunu gösterdi. İl bazında yapılan karşılaştırma, Erzincan'ı ise en az yorgunluk yaşanan şehir olarak saptadı. Bölgeler arasında bir kıyas yapıldığında, Güney Doğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde sosyal ağ kullanımından kaynaklı yorgunluk hissi batı bölgelerine nazaran daha yoğun yaşanıyor.

Yaralı Afyonlu askerin son durumu! Yaralı Afyonlu askerin son durumu!

Araştırmaya göre kişiler, sırf sosyal ağlarla ilgili kişisel tercihlerinden dolayı değil; aşırı bilgi yüklenmesi, sürekli iletişim ihtiyacı ve platformların teknik özelliklerinin neden olduğu yorgunluğa maruz kalıyorlar. Sosyal ağ yorgunluğunun belirlenmesinde, kullanıcı sayısındaki düşüş ve bu düşüşün fiziksel ve ruhsal etkileri temel alınarak bir araştırma modeli oluşturulmuş.

Dr. Öğr. Üyesi Nihal Acar ve danışman Prof. Dr. Birol Gülnar liderliğindeki bu çalışma, Türkiye'de sosyal ağ kullanımının sebep olduğu teknostres ve tükenmişlik gibi negatif durumları detaylandırmayı amaçlıyor. Araştırma sonucunda kişilerde görülen stres, depresyon, anksiyete gibi ruhsal sorunların yanı sıra fiziksel sıkıntılar da dikkat çekiyor. Öyle ki, kullanıcılar sınırlı derecede ya da hiç sosyal ağ kullanmak istemeyebiliyorlar, bu da sosyal ağ platformlarının kullanıcı sayısını kaybetmemek için yeni stratejiler geliştirmelerine yol açıyor. Türkiye'de bir ilki temsil eden bu araştırma, tüm illeri kapsayacak biçimde gerçekleştirilmiş ve sosyal ağ yorgunluğunun ülkemizde yaygın bir durum olduğuna işaret ediyor. İHA

Editör: Cemile Kaytan