Aracın boyutlarının büyüklüğü, kör noktaların varlığını ve boyutunu doğrudan etkiler. Ana kör noktalar, aracın arka, ön ve yan kısımlarında bulunabilir ve bunlar araç tipine göre değişkenlik gösterir. Örneğin, otobüslerin dar ön kaputları kör nokta oluşturmazken, arka ve yan kısımları temel kör nokta bölgeleridir.

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kaza: Bilanço ağır! Kuzey Marmara Otoyolu'nda kaza: Bilanço ağır!

Ağır vasıtaları sürerken sadece kendi kör noktalarının farkında olmak değil, bu araçların yavaş durma kapasitelerini de göz önünde bulundurmak önemlidir; zira bu durum takip mesafesi ve güvenli şerit değiştirmeyi etkileyen önemli bir faktördür.

kör nokta

Ağır vasıtaların geçilmesi söz konusu olduğunda dikkatli olmak hayati önem taşır. Ağır vasıtaları takip eden diğer sürücüler şeritteki kör noktaların farkında olmalı ve bu noktalarda asla durmamalı ya da beklememelidir.

kör nokta,

Eğer geçiş esnasında kör noktaya girilmişse ve ağır vasıta sürücüsü diğer aracı henüz fark etmediyse, geçişi tamamlamak veya tekrar güvenli bir mesafeye çekilmek en mantıklı hareket olacaktır. Kör noktalar, ağır vasıtaların sürücülerinin yanında ve arkasındaki araçları görmelerini engellediğinden, bu durum trafikte çok sayıda kazaya neden olmaktadır.

Evlilik Yolunda İlk Adımı Attılar! Evlilik Yolunda İlk Adımı Attılar!

Tır devrildi, karayolu 1 saat ulaşıma kapandı! Tır devrildi, karayolu 1 saat ulaşıma kapandı!

Bu yüzden tüm sürücülerin kör noktalar konusunda bilinçlenmesi ve son derece dikkatli olması büyük önem taşımaktadır.  

Editör: Fadime Özkaran