Gazze’deki hastanelere ne olacak! Gazze’deki hastanelere ne olacak!

Tüketici fiyatlarının yanı sıra, üretici maliyetlerindeki değişimleri yansıtan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) verilerine dayanarak yapılan zam, alkollü içecekler ve akaryakıt ürünleri için geçerli olacak. Yılın ikinci yarısını kapsayan Yİ-ÜFE'de görülen yüzde 25,6'lık artış, doğrudan ÖTV tutarlarına yansıtılacak.

Özellikle alkollü içecekler üzerindeki asgari maktu vergi tutarlarında hissedilir bir artışa yol açacak zammın ardından, biranın asgari maktu ÖTV'si 7,76 lira seviyesine yükselecek.

Yeni yılın başlarında akaryakıt sektöründe de benzer bir artışın yaşanması öngörülüyor. Bu kez otomatik ÖTV ayarlamasının tetiklediği bir zamlamaya gidilmesi bekleniyor, ki bu da akaryakıt fiyatlarında önemli bir yükselişe neden olacak. Belirlenen yüzde 25,6'lık ÖTV artışı, benzinin ÖTV tutarının 7,52 liradan 9,44 liraya, motorinin ÖTV tutarının ise 7,05 liradan 8,85 liraya çıkmasına neden olacak.

KDV dahil edildiğinde, akaryakıt ürünlerindeki fiyat artışının benzin için en az 2,3 lira, motorin için ise 2,16 lira olması öngörülüyor. Bu gelişme, tüketiciler ve sektör temsilcileri tarafından yakından takip edilen bir konu haline gelmiş durumda.
 

Kaynak: Duygu Özger