ATSO KOBİ etkinlikleri kapsamında düzenlenen Tahkim ve Arabuluculuk Paneli Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, geçen yıl Eylül ayında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TBMM eski Başkanı Cemil Çiçek ile il protokolünün katılımıyla Afyonkarahisar Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’ni açtıklarını hatırlatarak, “Her yıl başında kamuoyuna duyurduğumuz ATSO KOBİ Akademisi eğitim takvimi çerçevesinde bu yıl arabuluculuk hakkında bir eğitim düzenlemeyi planlamıştık” dedi.

GENİŞ BİR PANEL DÜZENLENMEYE KARAR VERİLDİ

Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak’ın ‘Arabuluculuk hakkında farkındalığı artıralım’ önerisinin ardından eğitim yerine geniş katılımlı bir panel düzenlemeye karar verdiklerini söyleyen Serteser, “Bu süreçte Cumhuriyet Başsavcılığımız, Baro Başkanlığımız ve TOBB Uyum ile işbirliği hâlinde panele son şeklini verdik. Cumhuriyet Başsavcımıza, Baro Başkanımız ve TOBB Uyum yönetimine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

MAĞDUR OLMADAN MASADAN KALKABİLECEK

“Arabuluculuk sistemi, bizim kadim kültürümüzde kendisine yer edinen; zaman geçtikçe unuttuğumuz, ancak Avrupa’daki uygulamaların ardından tekrar hatırladığımız bir kavram” diyen Başkan Serteser, “Son dönemde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun öncülüğünde, Birliğimize bağlı Oda ve Borsalar’da 100’ü aşkın Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi açıldı.  Arabuluculuk, esas olarak taraflar arasında uzlaşmayı hedefleyen bir sistem. Arabuluculuk sisteminin etkin kullanılması ile mahkemelerdeki dava dosyası yükü azalacağı gibi, taraflar da mağdur olmadan ve anlaşarak masadan kalkabilecek” diye konuştu.

BİLGİLERİMİZİ TAZELEYECEĞİZ

Bakan Özhaseki açıkladı: Arıtma tesisi sayısı kaça ulaştı? Bakan Özhaseki açıkladı: Arıtma tesisi sayısı kaça ulaştı?

2023 yılı Eylül ayında yürürlüğe giren düzenleme ile uyuşmazlıklarda arabuluculuk ilk şart hâline geldiğine dikkat çeken Başkan Sereser, “İş ya da kira konusundaki uyuşmazlıklarda taraflar arabuluculuk sistemine başvurmadan mahkemeye gidemeyecek; mahkeme dosyayı incelerken arabuluculuktan yararlanılıp yararlanılmadığına bakacak. Arabuluculuk sistemine başvurulmamışsa, dava da açılamayacak. Buradan da anlıyoruz ki aslında devletimiz de tarafların önce kendi aralarında anlaşmalarından yana.  Biliyoruz ki karşılıklı gönül rızasıyla atılan imzalar kadar güçlü başka bir sözleşme yoktur. Bugün birbirinden önemli sunumlarla arabuluculuk kavramının birçok yönü hakkında bilgilerimize tazeleyeceğiz” ifadelerini kullandı. \\G.K

Editör: Tuğba Özkan