Bakan Göktaş, Türkiye'de koruyucu aile sisteminin önemine değinerek, ailelerin çocuklarına sundukları desteği desteklediklerini belirtti. Bakanlığın Sosyal Ekonomik Destek Programı ile çocukların ailelerine ödenek sağlandığına dikkat çeken Göktaş, bu sayede aile birliğinin güçlendirildiğini ifade etti.

Bakan Göktaş, Türk Medeni Kanunu'ndaki koruyucu aile hizmetinin ilk uygulama örneklerinin 1961 yılında başladığını söyledi. Koruyucu Aile Programı'nın yaygınlaşmasının ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde gerçekleştiğini belirtti. 2002 yılında 500 koruyucu aile yanında 515 çocuğa bakıldığını hatırlatan Göktaş, bugün ise bu sayının 7 bin 817 koruyucu aile ve 9 bin 335 çocuğa yükseldiğini söyledi. Ayrıca özel gereksinimli ve yabancı uyruklu çocukların da koruyucu ailelerde bakıldığını açıkladı.

Bakan Göktaş, koruyucu aile hizmetinin güçlendirilmesi projesini Avrupa Birliği'nin finansal desteğiyle ve UNICEF işbirliğinde yürüteceklerini duyurdu. Projenin temel hedeflerinin koruyucu aile hizmetinin güçlendirilmesi ve geçici koruyucu aile sisteminin pilot illerde uygulanması olduğunu belirten Göktaş, bu sayede çocuklara en iyi hizmetin verilmesini hedeflediklerini ifade etti. Geçici koruyucu aile sistemiyle çocuklara uygun hizmet modeli belirleninceye kadar koruyucu aile yanında bakımlarının sağlanacağı bilgisini paylaştı. Pilot çalışmanın 11 ilde 122 koruyucu aile adayıyla gerçekleştirileceğini açıkladı.

Programa UNICEF Türkiye Temsilcisi Paolo Marchi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkan Vekili Ömer Faruk Cantekin ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da katıldı. Bakan Göktaş, yeni projenin çocukların sağlığı, mutluluğu ve toplumsal refahı destekleyeceğine inandığını dile getirdi. F/Ö

 

Muhtarlık ikisine de yar olmadı Muhtarlık ikisine de yar olmadı

Editör: Fadime Özkaran