Gezici Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı, güvenlik ve strateji çalışmaları uzmanı Murat Gezici, seçimlere az bir zaman kala seçmenlerin seçimlerden altı ay önce ikamet adreslerini netleştirme zorunluluğu getirildiğini hatırlattı.

Gezici, “Yerel seçimlerde, adres değişikliği yapmış seçmenin bulunduğu adreste oy kullanabilmesi için 1 Ocak 2024'ten üç ay önce, yani 1 Ekim 2023 tarihine kadar adres bildirimini yapmış olması gerekiyor. 2023 genel seçimlerinde Z kuşağının yüzde 38'i oy kullanamadı. Yetişkin seçmenin yüzde 12'si de oy kullanamadı.  6 Nisan 2022 tarihli değişiklikle 298 sayılı kanunun 33'üncü maddesine bir madde eklendi. Genel seçimlerde altı ay kuralı yoktu, artık bu kural var. Bu durum, oy kullanamayanların oranının daha fazla olacağı riskini beraberinde getiriyor. Önümüzdeki seçimde bu oran yüzde 20'leri bulabilir. Depremzede vatandaşlar, görevinden dolayı tayin olanlar, şehir değiştirenler, yeni üniversite kazananlar ya da üniversiteden mezun olup memleketine geri dönenler ile beraber bu orandaki değişim yüzde 7'yi, 8'i bulabilir. Dolayısıyla şu an seçmenin yüzde 20'sinin oyunun risk altında olduğu söylenebilir” dedi.

“EN DUYGUSAL YEREL SEÇİM”

Yaşlı kadını tır ezdi! Yaşlı kadını tır ezdi!

Türkiye'nin, tarihindeki en duygusal genel seçimleri geride bıraktığını vurgulayan Gezici, gelecek yerel seçimin ise ‘en duygusal yerel seçim' olduğunu söyledi. Yerel liderlerin omuzundaki yükün hiç olmadığı kadar ağır olduğunun altını çizen Gezici, genel seçim sonrası seçmendeki hayal kırıklığının ve öfkenin hafife alınmaması gerektiğini söyledi.

Gezici, “Muhalefetin, bilhassa da CHP kadrolarının seçmen duygularını çok iyi analiz etmesi gerekiyor.  Bu yerel seçimler bir anlamda ‘dolaylı referandum.' Yani, seçimden sonra ortaya çıkacak anayasa referandumunun bir provası olarak da düşünülebilir. Zira AK Parti bu seçimi göğüsleyemezse, Meclis'e anayasa değişikliğini getirecektir ve ‘Gerekirse referanduma götürürüz' der” ifadelerini kullandı. N\S

Editör: Nurbanu Soy