Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yılın dokuz ayında Türkiye genelinde 67 bin 381 çevre denetimi gerçekleştirdi, çevreyi kirleten 4 bin 317 tesise ve 25 deniz aracına 950 milyon liranın üzerinde ceza yağdı.

Afyonkarahisar'da "AFSÜ GençFest 2024" başladı! Afyonkarahisar'da "AFSÜ GençFest 2024" başladı!

Bakanlık, Çevre Kanunu ve ilgili alt mevzuata uyan tesis ve faaliyetlerin denetlenmesine yönelik çalışmalarını Türkiye'nin dört bir yanında sürdürmektedir. Bu kapsamda yine yılın ilk dokuz ayında 67 bin 381 adet çevre denetlemesi yapıldı ve 4 bin 317 tesis ile 25 deniz aracının çevreyi kirlettiği tespit edildi.

ATIK ALIM HİZMETİ İLE YÖNETİLİYOR

Bakanlık, çevreyi kirleten işletmelere söz konusu dönemde 950 milyon lira tutarında toplam ceza kesti, bu sırada yasaları çiğneyen 267 işletmenin operasyonlarına da son verdi. Denizlerde ve kıyı bölgelerinde kirliliği önlemek ve tespit etmek için çalışmalar devam ederken, denizlerin korunması amacıyla gemi kaynaklı atıklar, 339 tesis bünyesinde bulunan atık alım hizmeti ile yönetiliyor.

Bakanlık ayrıca gemilerin gerçek zamanlı izlenmesi ve takibi için Denizcilik Atıkları Uygulaması ve e-Devlet platform ile entegre edilmiş Mavi Karekod uygulamasının geliştirilmesi için çalışmalarına devam ediyor. Aynı zamanda deniz çöplerinin önlenmesi ve temizlenmesi çalışmaları çerçevesinde 2019 yılından buyana toplam 185 bin ton deniz çöpünün toplanarak bertaraf edildiği bilgisi paylaşıldı.

7/24 ÇEVRİM İÇİ TAKİBE ALINDILAR

Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj sorununun ardından Bakanlık, izleme faaliyetlerine yönelik çeşitli çalışmalar yürüttü. Marmara Denizi'ndeki izleme noktaları 150'ye çıkarılarak, bölgedeki 1000 metreküp ve üzeri tüm arıtma tesisleri 7/24 çevrim içi takibe alındı.

Editör: Tuğba Özkan