Türkiye dün sandık başında oyunu kullandı. İllerde 08.00'de başlayan oy verme işlemleri saat 17.00'de sona erdi. Anadolu Ajansından alınan verilere göre açılan sandıkların ardından Türkiye genelinde CHP yüzde 37 oy oranıyla birinci parti oldu. Cumhuriyet Halk Partisi 74 yılın ardından yeniden birinci olarak ilkini yaşadı.  

2019 yerel seçimleri;

2019 yerel seçimleri

Buna göre 2019 yerel seçimlerinde 39 il kazanan AK Parti, 2024 yerel seçimlerinde 15 il kaybederek ikinci parti oldu. Cumhuriyet Halk Partisi ise 2019 yerel seçimlerinde 21 il ile ikinci parti konumundayken 2024 yerel seçimlerinde 14 il kazanarak birinci parti.

2024 yerel seçimleri;

2024 yerel seçimler

CHP’li Özel İl Başkanlarına böyle seslendi! CHP’li Özel İl Başkanlarına böyle seslendi!

ERDOĞAN, ‘ÖZELEŞTİRİMİZİ CESARETLE YAPACAĞIZ’

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından Ankara'da balkon konuşması yaptı. Türk halkının sandık yoluyla siyasetçilere mesajını ulaştırdığını söyleyen Erdoğan, "31 Mart bizim için bir bitiş değil aslında bir dönüm noktasıdır" diyerek yerel seçimlerden istedikleri neticeyi alamadıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Seçim sonuçlarını analiz edeceğiz, özeleştirimizi cesaretle yapacağız" diye konuştu.

22 YILLIK FOTOĞRAF DEĞİŞTİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise partisinin genel merkezinde bir konuşma yaparak, CHP örgütüne teşekkür etti. Özel, ‘’Seçim sonuçları göstermiştir ki seçmen Türkiye'de yeni bir siyasetin kurulmasına karar verdi. Bugün seçmen, 22 yıllık Türkiye fotoğrafını değiştirmeye karar verdi. Cumhuriyet'in ikinci yüzyılında iktidarın orantısız gücünü yerelden dengelemeye karar verdi. Türkiye İttifakı tarihi bir sonuç elde etti" dedi.

CUMHURİYET TARİHİNDE İLK KEZ

CHP Lideri Özel, Afyonkarahisar için Cumhuriyet tarihinde ilk kez kazanıldığını söyleyerek, ‘’1989’dan beri ilk kez Adıyaman’ı; cumhuriyet tarihinde ilk kez Manisa gibi Afyonkarahisar’ı; 1977’den beri Amasya’yı; Bartın’ı Giresun’u, Kastamonu’yu; cumhuriyet tarihinde ilk kez Kırıkkale’yi, Kilis’i, Kütahya’yı, Uşak’ı ve Zonguldak’ı kazandık’’ ifadelerini kullandı.

Afyonkarahisar'da ise Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayı Burcu Köksal kazandı. 

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ