Çocuğunuzun ödevlerini unutması, eşyalarını sıkça kaybetmesi, dikkati dağıldığında cümleler arasında atlamalar yapması gibi belirtiler varsa, DEHB'nin etkisi altında olabilirler. Bu bozukluk gençlik döneminde ve hatta yetişkinlikte dahi etkisini sürdürebilir. Ancak, gençlik dönemindeki deneyimlerin çeşitliliği nedeniyle belirtiler farklılık gösterebilir.

Y H Y Ş U H P U Y

Dikkat Eksikliği ve Akademik Performans

Gençlerdeki dikkat eksikliği ve hiperaktivite belirtileri genellikle okul performansını etkiler. Dikkatin dağılması ve konsantrasyon eksikliği, notlarda düşüşe neden olabilir. DEHB'li gençler, görevlerini unutabilir veya diğer şeylere odaklanmaktan dolayı işlerini tamamlayamayabilirler.

Ziyaretçiler tepki gösterdi! Hayvanat bahçesindeki 'pandalar' köpek çıktı Ziyaretçiler tepki gösterdi! Hayvanat bahçesindeki 'pandalar' köpek çıktı

Duygusal Zorluklar

Ergenlik dönemi zaten duygusal açıdan karmaşık bir dönemdir, ancak DEHB'ye sahip gençlerde duygusal düzenleme zorlukları daha belirgin olabilir. Duygusal dürtüsellikler, hayal kırıklıklarıyla başa çıkmayı zorlaştırabilir.

İletişim Zorlukları

DEHB, gençlerin iletişim becerilerini de etkileyebilir. Gençler, direkt konuşmaları dikkatle dinlemeyebilir veya konuşmaları sık sık kesip başka bir konuya geçebilirler. Ayrıca, toplumsal ipuçlarını anlamakta zorlanabilirler ve başkalarını rahatsız edebilirler.

G V F G V G

Psikolog Duru Fazilet'ten Tavsiyeler

Psikolog Duru Fazilet, DEHB'nin nörolojik, ruhsal ve sosyal boyutları olan karmaşık bir durum olduğunu belirtiyor. Ailelerin ve okul ortamındaki öğretmenlerin bu gençlere rehberlik etmesi önemlidir.

Aileler İçin Öneriler:

Günlük rutinler oluşturarak dikkat dağınıklığını azaltın.

Olumlu davranışları teşvik edin ve belli sonuçlar belirleyin.

Sakin ve anlayışlı bir tutum sergileyerek disiplini sağlayın.

DEHB belirtileri gösteren gençlere yönelik tutum, rehberlik ve destek, onların hayatlarını kolaylaştırabilir ve başarılarına katkıda bulunabilir.

C D F C F D

Kaynak: GAMZE KOÇAK