Doç. Dr. Gökçe Nur Say, çocuk istismarının önlenmesinde sağlık çalışanları ve eğitimciler gibi profesyonellerin kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Say, çocukların refahı ve korunması konusunda bu kişilere büyük sorumluluklar düştüğünü ifade etti.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çocuk İstismarı ve İhmalini İzleme ve Önleme Komisyonu Başkanı olan Say, Dünya Çocuk Hakları Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, çocuk istismarının toplumu derinden etkileyen bir sorun olduğunu vurguladı. Çocukların toplumun en kıymetli bireyleri olduğunu ve onların güvenlik ve refahının korunması gerektiğini belirtti.

Say ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü'nün 18 yaş ve altını kapsayan çocuk istismarının tanımını ve kriterlerini anlattı. Çocuk haklarının, fiziksel ve duygusal zarar gören her birey için korunması gerektiğine işaret etti, sevgi ve koruma ihtiyacını vurguladı.

İSTİSMARCILAR ÇOĞU ZAMAN ÇOCUĞUN YAKIN ÇEVRESİNDEN KİŞİLER

Çocuk istismarının yol açtığı kısa ve uzun vadeli ciddi sonuçlardan bahseden Say, bu durumun sıklıkla tekrar ettiğini ve bazen nesilden nesile geçtiğini ifade etti. Yaygın bir yanılgıya karşı çıkarak, istismarcıların çoğu zaman çocuğun yakın çevresinden kişiler olduğunu açıkladı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi o kadrolara personel alımı yapacak! İşte aranan şartlar Antalya Büyükşehir Belediyesi o kadrolara personel alımı yapacak! İşte aranan şartlar

İSTİSMAR OLAYLARI ATLATILABİLİR

İstismar olaylarının keşfedilmesinin en büyük zorluklarından birinin, genellikle gizli kalması olduğunu belirten Say, çocukların psikolojik olgunluk seviyelerinin veya etkilenme biçimlerinin, yaşadıkları istismarı dile getirmelerini zorlaştırdığını söyledi. Sağlık çalışanları ve diğer profesyoneller arasında bilgi eksikliği veya önyargılar gibi sebeplerle istismar olaylarının atlanabileceğine dikkat çekti.

Son olarak, Doç. Dr. Say, çocuklarla doğrudan çalışan hekimler, hemşireler, sosyal çalışmacılar ve öğretmenler gibi profesyonellerin çocuk istismarını tanıma ve müdahale etme konusunda farkındalığın arttırılmasının önemini vurguladı. Bu kişilerin istismarın önlenmesi ve etkili bir şekilde mücadele edilmesinde kilit rol oynadığını dile getirdi.

Editör: Tuğba Özkan