Uzmanlar, ailelerin çocuklarını gözlemleyerek, ilgi göstererek ve özenle destekleyerek, çocukların potansiyellerini daha erken yaşlarda keşfedebileceklerini dile getiriyorlar. Ancak bazı durumlarda, çocuklar yeteneklerini gizleyebilir ve bu durumda dikkatli değerlendirmeler gerekebilir.

Thumbs B C 34761Ad814C8594794D713038Efd494F

Yeteneklerin Erken Belirtileri

Çocuk Gelişimi Uzmanı Elif Konar Özkan, çocukların anlama ve yapabilme kapasitesinin bebeklik çağından itibaren kendini göstermeye başladığını vurguluyor. Ailelerin ve çevrenin, çocuğun yeteneklerinin ortaya çıkmasında ve gelişmesinde önemli bir rol oynadığını belirtiyor.

Thumbs B C A73881Dd743B450D2A8451Baef585947

Özel Yetenekli Çocukların Değerlendirilmesi

Üsküdar Üniversitesi Özel Yetenekli Çocuklar Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde çalışmalar yürüten Elif Konar Özkan, özel yetenekli çocukların değerlendirilmesi üzerine önemli bilgiler veriyor. Yeteneklerin, kişinin bir şeyi anlama ve yapabilme kapasitesi olarak tanımlandığını ifade ediyor.

Özel Yetenekli Çocukların Eğitimi

Özel yetenekli çocukların büyük çoğunluğunun erken yaşlarda okumayı yazmayı öğrenebildiğini ve araştırmaya, sorgulamaya, problem çözme becerilerini aktif olarak kullandığını belirten Özkan, bu çocuklar için dikkatli değerlendirmelerin gerektiğini söylüyor.

20231205 2 61550500 95594938

Farklı Eğitim Modelleri ve Yaklaşımlar

Özel yetenekli çocuklar için farklı eğitim modelleri ve yaklaşımların olduğunu ifade eden Elif Konar Özkan, ayrı eğitim ve birlikte eğitim modelleri arasındaki farkları açıklıyor. Her iki yaklaşımın da çocukların potansiyellerini en iyi şekilde ortaya çıkarmayı hedeflediğini belirtiyor.

Eğitim Ortamlarında Destek ve Rehberlik

Ülkemizdeki eğitim ortamlarında özel yetenekli çocuklara destek vermek için çeşitli uygulamaların bulunduğunu belirten Özkan, rehber öğretmenlerin, kaynak oda sistemlerinin ve Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerinin önemine dikkat çekiyor. Ayrıca, çocukların psikososyal ihtiyaçları olduğunda uzman desteği alması gerektiğini vurguluyor.

Prim veya yaş bekleyenler için yeni dönem başladı! Bu kişiler 8 yıl erken emekli olacak Prim veya yaş bekleyenler için yeni dönem başladı! Bu kişiler 8 yıl erken emekli olacak

Kaynak: ALİ KÜÇÜKKARTAL