Togg zırhla kaplandı! Togg zırhla kaplandı!

Analizde, TL'nin güçlendirilerek para politikası aktarım mekanizmasının daha etkin hale getirilmesinin hedeflendiği ve 20 Ağustos'ta yapılan düzenlemenin, bankalara vadesi gelen DDM ve KKM hesaplarını TL'ye çevirme yükümlülüğü getirdiği belirtildi.

Çalışmada, 1 Mayıs'tan 21 Kasım 2023 tarihleri arasında DDM vadesi dolan 28 bin 472 firma incelenerek, bunların mevduat tutarları ve gerçekleştirdikleri döviz alım-satım işlemleri haftalık bir veri seti olarak analiz edildi. Elde edilen bulgular, firmaların sadece yaklaşık %30'unun dönüşüm vadesinde net olarak döviz alıcı konumunda olduğunu ortaya koydu.

Bu oranın, 20 Ağustos'taki düzenleme sonrası önemli ölçüde azaldığı ve eylül sonrası dönemde de düşük kaldığı tespit edildi. Ayrıca, DDM vadesi dolan firmaların net döviz alıcı olma ihtimali 20 Ağustos sonrası yaklaşık %15.4 seviyesine geriledi.

TCMB ekonomistleri tarafından yapılan değerlendirmelere göre, TL'ye geçiş süreci başta ek bir döviz talebi yaratmazken, vadesi dolan firmaların nette döviz alıcısı olma ihtimalinin düzenlemeler sonrası belirgin şekilde azaldığı gözlendi. Ankete göre, TL mevduatlarının payının artırılmasına yönelik adımlar olumlu sonuçlar doğuruyor ve Türk Lirası'nın değerlenmesi yolunda ciddi destek sağlıyor.

Editör: Duygu Özger