Makine Mühendisleri Odası (MMO) Kayseri Şube Başkanı Süleyman Varol, elektrikli araçlara ait lityum iyon (Li-ion) bataryalar hakkında önemli bilgilendirme yaptı. Varol, bu bataryaların aşırı sıcaklık koşullarında ve dış darbeler sonucu yangın riski taşıdığını belirtti.

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Kayseri Şube Başkanı Süleyman Varol, elektrikli araçlarda çıkan yangınlarla ilgili, “Li-ion bataryalar eksi 15’in altındaki veya 40 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda performans düşüklüğünün yanı sıra şarj edilmeye çalışıldığında potansiyel yangın riskini arttırmaktadır” dedi.

Varol, elektrikli araçların batarya sistemleri hakkında, bu özel pil türünün yüksek enerji yoğunluğuna ve düşük bakım ihtiyacına sahip olduğunu, ancak güvenlik endişelerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti. Aşırı sıcaklıklar ve mekanik zararların pillerde yangına yol açabileceğine dikkat çekti.

Özellikle eksi 15 derece Celsius altında ve 40 derece Celsius üzerinde şarj işlemi yapılmasının yangın riskini arttırdığının altını çizen Varol, batarya yönetim sistemleri (BMS) gibi teknolojilerin kazaları önleme amacı güttüğünü, ancak yeterli batarya yangını söndürme teknolojilerinin sınırlı olduğunu vurguladı. Yangınların söndürülmesinin zor olduğunu ve yeniden alev alma riski taşıdığını belirtti.

2 arkadaş hayatını kaybetti! 2 arkadaş hayatını kaybetti!

Yangın söndürme yöntemleri hakkında da bilgi veren Varol, Li-ion batarya yangınlarının en etkili şekilde D tipi kimyasal kuru toz kullanılarak söndürülebileceğini, soğutma işleminin de suyla yapılabileceğini aktardı. Elektrikli araçlarda ise ilk olarak aracın gücünün kesilmesinin önemli olduğuna değindi ve yangın büyüdüğünde kuru köpükle müdahale edilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

Editör: Tuğba Özkan