Ocak-Haziran döneminde SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerine yönelik artış yüzde 49,25 şeklinde belirlendi. Asgari emekli maaşı 7.500 TL’den 10.000 TL’ye çıkarıldı. Ancak temmuz ayındaki artış aşaması emeklilere yönelik iki yeni düzenleme getirecek.

Enflasyonun Emekli Maaşlarının Üzerindeki Etkisi

TÜİK’in Mart ayı enflasyon istatistiklerine göre üç aylık enflasyon oranı yüzde 15 oldu. Nisan, Mayıs ve Haziran ayına ait verilerin de altı aylık enflasyon oranını belirlemesi bekleniyor. Bu rakamlar refah dağılımı açısından önemlidir. 

Emekli maaşlarına ilişkin yeni düzenlemelerin yapılması bekleniyor. Maaşlara 2023 yılında yapılan zamla belli bir seviyeye kadar zam yapılacak. Ancak ileriki dönemlere yönelik yeni düzenlemeler düşünülüyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan engellileri ilgilendiren haber Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan engellileri ilgilendiren haber

“Enflasyon beklentileri ve emeklilikte değişiklik olasılığı”

Altı aylık enflasyon beklenti rakamlarına göre hesaplanan asgari emekli maaşının yaklaşık 12 bin 500 TL olacağı tahmin ediliyor. Fakat; bir yıllık enflasyon beklentisi hesaplanırken daha yüksek bir değer ortaya çıkıyor.

Meclis Düzenlemesi ve Emekliliğin Geleceği

Parlamentonun sosyal ödemeleri ve asgari emekli aylıklarını düzenlemek için adımlar atması gerekiyor. Emeklilerin geleceğinin düzenlenmesi kapsamlı ve aynı zamanda vadeli bakış açısı gerektirmektedir. 

Kaynak: İHA