ABD'nin önde gelen dış politika uzmanlarından ve eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, 100 yaşında dünyaya veda etti. Kissinger, diplomatik kariyeri boyunca, aralarında Joe Biden'ın da bulunduğu birçok başkana danışmanlık yaparak önemli bir yere sahip oldu. Nobel Ödülü kazanan işlere imza atan bu deneyimli diplomat, özellikle Vietnam Savaşı'nın sonlandırılmasına yönelik barış görüşmeleriyle tanınıyordu.

Richard Nixon'un 1968 yılında ABD başkanı seçilmesinden önce Harvard Üniversitesi'nde akademik hayata devam eden Kissinger, Nixon döneminde görev başına gelerek Kamboçya'ya yapılan gizli bombardımanları kapsayan Vietnam Savaşı'nın sonlandırılma sürecinde etkin bir rol oynadı. Ancak 1973 yılında aldığı Nobel Barış Ödülü, dönemin olayları göz önüne alındığında, en çok tartışılan ödüllerden biri olarak tarihe geçti.

Halk Günü toplantısında konuşan Köksal; Vatandaşlardan tek bir şey istedi! Halk Günü toplantısında konuşan Köksal; Vatandaşlardan tek bir şey istedi!

Yaşamının son yıllarında Mayıs 2023'te 100 yaşına giren Kissinger, son doğum günü öncesinde katıldığı bir röportajda, dış politikaları eleştirenlerin yaklaşımlarını "cehaletin bir yansıması" olarak nitelendirerek bunların kabul edilemez olduğunu vurgulamıştı.

Ünlü diplomatın ölümü üzerine eski ABD Başkanlarından George W. Bush, ABD'nin en güvenilir ve değişmez dış ilişkiler uzmanını kaybettiğini belirterek Kissinger için taziyelerini iletti. Kissinger'ın ölümü, ABD'nin dış politika sahnesindeki önemli bir figürün kaybı olarak kaydedildi.

Editör: Tuğba Özkan