İkinci torba yasada en çok beklenen düzenlemelerden biri, yeni evlenenlere verilecek kredinin olması. Ayrıca emeklilik düzenlemeleri, ev hanımlarına emeklilik imkanı ve taşerona kadro düzenlemeleri de yasa tasarısında yer alacak. Bu düzenlemelerin milyonlarca kişiyi ilgilendirdiği belirtiliyor.

Torba yasa teklifinin TBMM'de görüşülmesi bekleniyor ve içerisinde emekli ve memur maaşları, ev hanımlarına prim desteği, taşeron işçilerin kadroya alınması ve 3600 ek gösterge gibi konuların yer alması öngörülüyor.

İLK KONULAR ARASINDA YER ALACAK

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, torba yasayı değerlendirdi. Karakaş, yasanın yeni yılda emekli aylıklarında yapılacak düzenlemeleri içereceğini belirtti ve özellikle memur maaşları ve emekli aylıklarıyla ilgili göstergelerin şekillenmesinin ilk konular arasında yer alacağını söyledi.

Karakaş ayrıca, torba yasa tasarısında yer alacak olan Aile ve Gençlik Fonuyla ilgili olarak yeni evlenenlere gençlik kredisi verilmesinin önemli bir gündem maddesi olacağını ifade etti. Evlilik kredisiyle ilgili rakamın enflasyonla güncelleneceğini ve ilk etapta depremzedelere bu kredinin verilmesinin beklendiğini belirtti.

500 BİN MEMURU İLGİLENDİRİYOR

Yasa tasarısının bir diğer önemli noktası, ev hanımlarının emeklilik konusu. Karakaş, torba yasada ev hanımlarının kendi primlerini yatırırken devlet tarafından da prim desteği alabileceklerini söyledi. Ayrıca çocuk sayısına göre erken emeklilik imkanının da düşünüldüğünü belirtti.

Kuraklık Endişesiyle Erken Ekilen Ayçiçeklerinin Gelişimi Güzel Kuraklık Endişesiyle Erken Ekilen Ayçiçeklerinin Gelişimi Güzel

Torba yasada yer alacak olan diğer bir düzenleme ise yaklaşık 500 bin memuru ilgilendiren 3600 ek gösterge. Karakaş, bu düzenlemenin de torba yasada yer almasının beklendiğini ve birinci dereceye gelen memurların 3600 ek göstergeden faydalanabileceklerini ifade etti.

Ayrıca torba yasada Bağ-Kur ve SSK prim eşitlemesinin de yer alması bekleniyor. Bu düzenlemeyle esnaf ve sanatkarlar 5 yıl daha erken emekli olabilecekler. Karakaş, ayrıca taşeron işçilerle ilgili bir düzenlemenin de torba yasada yer alacağını ve kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya geçmesinin önünün açılacağını belirtti. N\S

Editör: Nurbanu Soy