FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in talimatları doğrultusunda, o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete yönelik örgüt üyesi polis ile savcıların kurduğu "25 Aralık kumpası"nın üzerinden 10 yıl geçti.

FETÖ üyesi yargı ve emniyet mensupları, kumpası 7 Şubat 2012'de başlattı. O tarihte MİT Müsteşarı olan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da dahil 5 kişi, kapatılan Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine ifadeye çağırıldı.

Burada görev yapan FETÖ'cü savcılar, soruşturmanın konusu nedeniyle kendi yetki alanları olmamasına karşın, 6 Mart 2012'de "ihaleye fesat karıştırma" suçundan soruşturma başlattı.

Soruşturma kapsamında 25 Aralık 2013'e kadar birçok dinleme kararı verilirken, haklarında soruşturma yürütülmesi kanunen izne tabi olan veya mümkün olmayan Başbakan, bakan ile üst düzey devlet idarecileri dinlemeye alınarak, bu kayıtlar tape haline getirildi. Bununla birlikte, dinlenen kişiler, şüpheli olmadıkları soruşturma dosyasına eklendi.

Saman balyaları kül oldu! Saman balyaları kül oldu!

Soruşturmada ayrıca, bazı dinleme kararları 24-25 kez uzatılırken, bazı kararlar sahte veya gerçek olmayan isimler adına alındı.

Söz konusu dosya, döneminde özel yetkili savcılıkta olması nedeniyle 3 hakim tarafından denetlendi. Bu hakimler hakkında, örgütün 15 Temmuz darbe girişiminden sonra dava açıldı ve meslekten ihraç edildiler.

FETÖ mensupları, dinlediği bazı iş adamlarının özel bilgilerini, gözaltı ya da mallarına el koyma kararı vermeksizin, örgütün amacı doğrultusunda kullanmak üzere topladı.

"İhaleye fesat karıştırmak" suçundan yürütülen soruşturma kapsamında örgüt mensubu polislerce hazırlanan fezlekede, soruşturmanın terörle ilgili olmasına karşın, Yasin El Kadı'nın terör örgütü finansörü gibi gösterildiği, Başbakan ile MİT Müsteşarı'nın da bu şahısla irtibata geçtiği algısı oluşturuldu.

15 Aralık 2013'te FETÖ firarisi olan ve 15 Temmuz darbe girişiminden sonra meslekten çıkarılan 25 Aralık dosyasına bakan savcı Muammer Akkaş, 14 kişinin daha bir ay süreyle dinlenilmesini istedi.

Örgüt mensubu eski hakim Süleyman Karaçöl, talebi inceleyerek kabul etti.

Eski savcı Akkaş, polise verdiği talimatta, soruşturmanın sonlandırılarak, fezlekenin tarafına gönderilmesini istedi. Talimatın verildiği gün, Türkiye gündemine oturan 17 Aralık operasyonları medyaya yansıdı.

FETÖ firarisi eski savcı Zekeriya Öz'ün koordinesinde yürütülen dosyada yaşanan bu gelişmenin ardından, bir soruşturmada aynı gün hem dinleme kararının uzatılması, hem de soruşturmanın sonlandırılması talebiyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan incelemede önemli detaylar elde edildi.

FETÖ firarisi İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun'un, 17 Aralık 2013'te ABD'de yaşayan, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yardımcısı ve Rumi formunun üyesi Sinan Dursun ile telefonda görüşmesinin ardından dinleme işlemlerine son verdiği öğrenildi.

Firari savcı Akkaş, ABD'den aldığı talimat üzerine tamamlanmayan soruşturmayı apar topar operasyonel hale getirdi.

Kaynak: AA