4.5 Büyüklüğünde Deprem! 4.5 Büyüklüğünde Deprem!

Malta'nın sunduğu karar tasarısı BMGK'de acil bir oturumda oylamaya sunuldu ve 15 üyenin 12'si "evet", 3'ü ise "çekimser" oyu kullandı. Çekimser oy kullanan ülkelerin ABD, Rusya ve İngiltere olduğu belirtildi.

Konsey, Rusya'nın "insani ara" yerine ateşkes ifadesinin kullanılmasını öneren değişiklik talebini red etti. Kararda, insani ateşkes yerine "çatışmalara acil ve uzatılmış insani ara verilmesi" ve Gazze Şeridi'nde uluslararası insancıl hukuka uygun koridorlar oluşturulması istendi.

Karar metninde, bu araların gereken yeterli güne kadar uygulanması gerektiği belirtildi. Ayrıca, Birleşmiş Milletler ve ortaklarına insani yardım için kesintisiz, hızlı ve güvenli erişim sağlanması talep edildi.

Çocuklar dahil olmak üzere tüm rehinelerin serbest bırakılmasının talep edildiği kararda, Gazze'deki sivil halkın temel ihtiyaçlarının engellenmemesi gerektiği ifade edildi.

Yardımların, özellikle çocukların ve toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde sağlanması gerektiğine dikkat çekildi. Gazze'deki durumun özellikle çocuklar üzerinde ağır bir yük oluşturduğu vurgulandı.
 

Editör: Duygu Özger