Elektrik dağıtım şirketi OEDAŞ, sokak hayvanlarının yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak üzere sürdürdüğü Can Dostlar sosyal sorumluluk projesinin kapsamını genişleterek göçmen kuşlar'ını da içine dahil etti. Göç rotasında yer alan bölgelerde hizmet veren ve kuşların çarpılmasını önlemek için çeşitli önlemler alan OEDAŞ, artık bu çalışmalarını Can Dostlar projesi kapsamında yürütecek.

E70Ad286 E645 4Bb2 B602 59E50Ab16441

Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak’ta elektrik dağıtım hizmeti sağlayan Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ), biyoçeşitliliğin korunması ve artırılması amacıyla çeşitli adımlar atmaya devam ediyor. Kuşların göç rotasında yer aldığı bölgelerde hizmet veren ve bu kapsamda kuşların korunmasına yönelik çeşitli çalışmalar yürüten şirket, bu çabalarını artık sosyal sorumluluk projesi Can Dostlar çatısı altında sürdürecek.

"Elektrik Hatlarını Habitatlara Göre Belirliyoruz"

Göçmen kuşlara yönelik çalışmaları değerlendiren OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, “Bölgede faaliyet gösterdiğimiz 2017 yılı itibarıyla beş ildeki biyolojik çeşitlilik üzerine çalışmalar başlattık. Uzmanlar tarafından hazırlanan raporlar doğrultusunda ekolojik ve ornitolojik araştırmalar gerçekleştirdik. Bu doğrultuda elektrik dağıtım hatlarının ekosistem üzerine etkilerini belirledik ve potansiyel riskleri değerlendirdik. Kuşların çarpılmasını önlemek için nakil hatlarında izolatör, flexiglass kaplama gibi çalışmalarla da kuşların zarar görmesini engelledik,” şeklinde konuştu.

94E617C3 1444 4D19 92C5 1E9A763Ff2Fd

"Göçmen Kuşların Korunması Ekosistem İçin Hayati Önem Taşıyor"

Yalçın, göçmen kuşlara yönelik çalışmaların Can Dostlar projesine dahil edilmesi hakkında, “Projemizi başta sokak hayvanları olmak üzere tüm canlıları kapsayacak şekilde genişletiyoruz. Bu sayede, ekosistem açısından kritik olan göçmen kuşların korunmasına katkı sağlıyoruz. 11 Mayıs Dünya Göçmen Kuşlar Günü'nü seçmemizin sebebi de bu projenin önemini vurgulamaktır,” dedi.

"Atıklarımızı Azaltarak Çevreye Katkı Sağlıyoruz"

Projenin yeni fazında hurda malzemelerden kuş yuvaları yapacaklarını belirten Yalçın, “Bu projemizle atıklarımızı azaltırken çevreye de katkı sağlıyoruz. Göçmen kuşların konduğu hatlarda izolasyon çalışmaları yaparak kuşların güvenliğini sağlıyoruz. Bu çalışmalarımızla hem doğaya hem de canlılara faydalı olmayı amaçlıyoruz,” şeklinde konuştu.

"Kuşların Çarpılmasını ve Arızaları Önlemek İçin Çalışıyoruz"

Göçmen kuşların sıkça konduğu hatlarda izolasyon çalışmaları yapıldığını belirten Yalçın, “Bölgemizdeki arıza kayıtlarının önemli bir kısmı kuşlar nedeniyle oluşuyor. Bu sebeple, özellikle kuşların yoğun olduğu bölgelerde izolasyon çalışmalarını hızlandırdık. Şu ana kadar 20 kilometrelik hatta izolasyon çalışması gerçekleştirdik. Bu sayede, kuşların zarar görmesini ve elektrik arızalarını önlemiş olduk,” ifadelerine yer verdi.

İşte Türkiye Belediyeler Birliği'ni temsil edecek Afyon’daki delegeler! İşte Türkiye Belediyeler Birliği'ni temsil edecek Afyon’daki delegeler!

Kaynak: GAMZE KOÇAK