Greyfurt, besin elementleri ve antioksidanlar bakımından en zengin meyveler arasında öne çıkıyor. Uzmanlar, bu meyvenin diyetlerde yer verilmesinin önemine dikkat çekerken, düşük kalorili olması nedeniyle özellikle kilo kontrolüne yardımcı olduğunun altını çiziyor.

GREYFURT FAYDALARI

·         Greyfurt kan damarlarını korumasının yanında dokuların bütünlüğünün sağlanmasına destek vermektedir.

·         Greyfurtta bulunan zengin antioksidan bağışıklığın güçlenmesini sağlamaktadır.

·         Düzenli greyfurt tüketimi gözler için oldukça faydalıdır.

·         İskelet sistemi kasların kuvvetlenmesi greyfurt tüketimiyle mümkündür.

·         Sinir hücreleri arasında iletişimin sağlıklı olmasına destek verir.

·         Greyfurt tüketen kişiler ince uzun olurlar. Dolayısıyla zayıflamak isteyenlerin en büyük destekçisi olan greyfurt yağların eritilmesine de yardımcı olmaktadır.

GREYFURT ZARARLARI

Greyfurtun saymakla bitmeyen faydalarının yanı sıra bazı kişilere zarar verdiği de bilinmekte olduğundan uzmanlar uyarmaktadır. Greyfurt potasyum bakımından çok zengin bir meyvedir. Bu yüzden böbrek yetmezliği ya da böbreklerde işlev kaybı gibi sorunu olan kimselerin greyfurt tüketimi tavsiye edilmemektedir. Böbrekler iyi çalışmadığında çok fazla potasyum yüklemesi olursa bunun böbrekler tarafından atılması mümkün olmadığından böbreklerde ciddi problemlerin oluşması kaçınılmazdır.

KİMLER GREYFURT YEMEMELİ?

Greyfurt bazı ilaçlar ile birlikte tüketildiğinde etkileşime girebilir. İlaçlar normal şartlarda, bağırsakta ve karaciğerde bulunan CYP450 enzimiyle parçalanıyor. Greyfurt bu enzimin bir türü olan CYP3A4 enziminin yok olmasına sebep olur. Bu durumda ilacın etkisi artarken parçalanması gecikiyor. İlacın etken maddeleri kanda birikerek yüksek doz etkisi yaratıyor ve ilaç zehirlenmesine neden olabiliyor.

GREYFURT İLE ALINMAMASI GEREKEN İLAÇLAR

•                    Tansiyon ilaçları

•                    Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar

•                    Epilepsi ilaçları

•                    Kolesterol düşürücü ilaçlar

•                    Alerji ilaçları

•                    Nezle-grip ilaçları

•                    Kalp ilaçları

GREYFURT ZAYIFLATIR MI?

Pek çok kişi greyfurt zayıflatır mı diye merak eder. Genel olarak greyfurtun metabolizmanın hızlanmasını sağlama ve yağ yakma özelliğinin olduğu uzmanlar tarafından da onaylanmaktadır. Ayrıca insülin direnci sorunu olduğundan tatlı isteğini bastıramadığı için kilo alan kişilerde greyfurt sayesinde hem insülin direnci sorunlarından kurtulabilir hem de kolaylıkla kilo verebilirler.

GREYFURT ŞEKER HASTALIĞINA İYİ GELİR Mİ?

Greyfurtun vücuda olan sayısız faydalarından yararlanmak isteyen kimseler greyfurt şeker hastalığına iyi gelir mi diye merak ederler. Greyfurt belki direkt olarak şeker hastalığını önleyemez ama insülin direnci sorununa iyi geldiğinden şeker hastaları için faydalı bir besindir.

GREYFURT TANSİYONA İYİ GELİR Mİ?

Greyfurt iç organlar ve vücut için oldukça faydalı bir meyvedir. Greyfurtun içinde bilinen yüksek seviyede potasyum ve C vitamini pek çok hastalığının iyileşmesini sağlar. Greyfurt tansiyona iyi gelir mi diye merak edenlere greyfurtun kan basıncının düşmesini sağlama özelliği olduğundan tansiyonu dengelediğini söyleyebiliriz.

10 soruda hastanede "onaylı randevu" dönemi! 10 soruda hastanede "onaylı randevu" dönemi!

>>TUĞBA ÖZKAN

Editör: Tuğba Özkan